Geen categorie

Hoe verkeer…kan verkeren

Afbeeldingsresultaat voor fotos files in turnhoutFoto : HLN

Mobiliteit in Turnhout ligt helemaal stil

28 februari 2011 : 3 CD&V raadsleden onthouden zich bij de stemming over het Turnhoutse mobiliteitsplan. De gevolgen hiervan reiken uiteindelijk heel wat verder dan voor deze 3 raadsleden zelf.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blwlu_20110321_003

Zo moet groen aan boord worden gehesen en legt schepen Dimitri Gevers er het mobiliteitsbijltje bij neer. Later stapt hij zelfs op uit SP.a om de lijst van Vos te versterken. En zo was de verkiezingscampagne 2012 -onverwacht vroeg- meteen gestart.

In die campagne in 2012, zorgden een aantal actiegroepen zoals TOM, MOT, ACV er voor dat het mobiliteitsthema meer dan scherp werd gehouden. Alle politieke partijen kregen de –schijnbaar– eenvoudige vraag voorgeschoteld of zij voor dan wel tegen het Parkstad-plan waren.

Later gooide de architect van dit Parkstad-plan de handdoek in de ring. Ondertussen heeft de man het beroepshalve wellicht te druk met een aantal belangrijke bouwprojecten in -ondermeer- Turnhout om zijn plan een nieuw elan te geven.

In zijn plaats nam de actiegroep Parkstad Turnhout de honneurs waar. Maar ook dit is stilgevallen sinds groen in de coalitie kwam… Op de website van deze actiegroep schreven ze : Wie we zijn doet er (nog) niet toe, maar dat we er zijn is een feit. Of er een link was/is tussen deze actiegroep en groen…laat ik aan de beoordeling van de lezer over !

https://parkstad.wordpress.com/

Januari 2017  6 jaar later en er is aan het mobiliteitsprobleem van/in Turnhout niets wezenlijk veranderd. Zo is er nog steeds geen enkel uitsluitsel over de ontsluiting van het noorden. Er is nog steeds niets veranderd aan het fileleed op de Steenweg Op Gierle. En er is al lang geen gestructureerd overleg meer in Turnhout, zoals destijds in het mobiliteitsplatform…

Maar…er zijn ook geen actiegroepen meer, tenminste niet actief. Het lijkt wel of ze allemaal geïncorporeerd (opgenomen) zijn in deze coalitie  Tenzij…sommigen hun strategie stevig hebben gewijzigd. Als voorbeeld neem ik de acties van de fietsersbond. Recent vroegen ze nog -terecht- meer plaats in het verkeer, zeker in de smalle straten. (er zijn er niet zoveel andere in onze stad) De mobiliteitsschepen is zowat een vaste deelnemer aan deze acties.

Doet hij dat om zichzelf te versterken in zijn niet aflatende ijver en doelstelling, om van heel Turnhout, (en als het effe kan, van heel de wereld) een zone 30 te maken ? Kan je dan eigenlijk wel spreken van een actiegroep of  louter van medestanders van/met de schepen ? Ik vraag het me af !

Als er geen zware accidenten gebeuren, zal mobiliteit zeker niet dè eyecather zijn bij de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Toch zeker niet wat de huidige coalitiepartners betreft !

Standaard