Geen categorie

Asiel, ja-Werk, nee

Afgelopen week uitgebreid in het nieuws : er zijn te weinig vluchtelingen aan het werk ! Een studie van de denktank Itinera kwam tot deze vaststelling. Via mijn eigen denktank(wolput.com) leg ik al sinds augustus 2015, onafgebroken de nadruk op deze problematiek. Idem wat de huisvesting betreft.
Ik ben niet te beroerd om Theo Francken gelijk te geven wanneer hij stelt de vluchtelingencrisis goed te hebben aangepakt. Binnen zijn bevoegdheden, namelijk te zorgen voor bed, bad en brood heeft hij een uitstekend parcours gereden.

Maar als het over tewerkstelling gaat, komen er uiteraard heel wat andere (f)actoren op het veld. Unia (het vroegere gelijke kansencentrum) focust daarbij snel en te veel op discriminatie. Let op : discriminatie op de arbeidsmarkt is een reëel bestaand probleem. Maar niet alleen wat vreemden betreft. Kijk maar naar de oudere werkzoekenden, of personen met een (arbeids)handicap

Het grootste probleem voor de groep van vluchtelingen heeft mijn inziens te maken met inzetbaarheid. Om te beginnen is er de economische situatie. Er moeten voldoende jobs ter beschikking zijn. Verder is er een zeer grote taalkloof en is een niet onaanzienlijk deel van deze vluchtelingen analfabeet in hun eigen taal!! Er zijn volgens Itinera ook opvallend weinig aanvragen tot diploma-erkenning. Tja, dat schreef ik ook al in mijn blogs. Mensen op de vlucht nemen niet altijd hun diploma’s mee in de bagage. Competentie- en profielbepaling kan hierbij al wat helpen. Anderzijds kan je ook niet zomaar verder gaan op alleen maar de verklaringen van een vluchteling. Als iemand zegt tandarts te zijn, dan wil ik als patiënt wel de zekerheid dat zijn/haar opleiding en kennis overeenstemt met die van onze tandartsen…

Vluchtelingen zelf getuigen dan weer dat zij aanvankelijk niet erg bezig zijn met werk zoeken. Het eerste en meeste waar zij aan denken is hun achtergebleven familie en een dak boven het hoofd. Heel begrijpelijk. Anderzijds is het hebben van werk en inkomen dan weer een vereiste om op de privé-huurmarkt terecht te kunnen. Zo komen zij onvermijdelijk wel in een vicieuze cirkel terecht.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20161103_02553152

Verder bestaat er ook heel wat misvatting over zogenaamde laaggeschoolde jobs. Zo hoeft een bartender of medewerker bediening in de horeca, geen bachelordiploma te hebben. Maar wel een goede taal- en productkennis, naast een flinke portie klantvriendelijkheid. Kennen en kunnen, weet je wel

Vorig jaar heb ik ook al de misplaatste euforie van sommige werkgevers-organisaties aangeklaagd. Nu zouden eindelijk de knelpuntvacatures worden ingevuld…tarara !

http://www.knack.be/nieuws/belgie/van-eetvelt-geef-asielzoekers-job-tijdens-aanvraagprocedure/article-normal-599489.html

Itinera stelt een aantal maatregelen voor waarbij ik toch wel wat vragen stel. Zo bvb om trajecten van taalopleiding(en) en (halftijdse) tewerkstelling samen te laten lopen. Dat lijkt me zowat hetzelfde als de paarden achter de wagen spannen. De kans dat zoiets faliekant afloopt is dan ook groot.

Maak vluchtelingen goedkoper (tot bijna gratis) voor de werkgever. Ja, veel meer rechts-liberaaal moet het al niet worden. Dan pas creëer je een nieuw onderlaag in armoede.

Maatwerk is een ander (goed) voorstel. Maar wat dat betreft staan er nog enkele tienduizenden in de werkloosheid -al heel lang- te wachten om zo een duwtje in de rug te krijgen.

Kortom, de studie en voorstellen van Itinera gaan nogal sterk voorbij aan de inzetbaarheidsvoorwaarden en gaan zeker wat de aanpak van de taalkloof betreft, uit de bocht. Verder zijn ze vooral eenzijdig werkgeversgezind en houden geen rekening met de rij van duizenden wachtenden, die er al was, op zoek naar een job met maatwerk!

Klik om toegang te krijgen tot arbeidsmarktintegratie_van_vluchtelingen.pdf

Tot slot : dat het heel moeilijk zou worden om de vele vluchtelingen die sinds 2015 in ons land toekwamen aan het werk te krijgen, wist iedereen! Maar slechts enkele durfden en wilden dat ook zo zeggen. Wellicht uit angst om de negatieve gevoelens niet nog scherper te stellen.De verdienste van de Itinera-alarmkreet is zeker wel dat dit aantoont  dat je niets bereikt door niet transparant te zijn over het probleem en het steeds maar weer voor je uit te schuiven !

Standaard

2 gedachtes over “Asiel, ja-Werk, nee

 1. Herman Verstraelen zegt:

  Deze mensen komen uit een wereld waar de bus kan genomen worden wanneer zij er is !!! Mischien vandaag ….of morgen ….maar overmorgen is zij er zeker !!!!

  Like

 2. Peter zegt:

  Werken en opleidingen volgen is nochtans iets wat men in Duitsland sinds kort doet, en dat er wel degelijk werkt !

  Veel vluchtelingen zijn er ‘azubi’, werken 3 dagen en gaan 2 dagen een opleiding volgen. Ze willen namelijk liefst zo snel mogelijk geld verdienen, want vaak moeten ze hoge schulden afbetalen die ze gemaakt hebben om hun lange reis te financieren of willen ze achtergebleven familieleden ondersteunen.

  Bedrijven stellen er ook mentoren aan, die hen zowel op het werk als bij hun studie begeleiden.

  Like

Reacties zijn gesloten.