Geen categorie

Handel en wandel

Afbeeldingsresultaat voor retail

Afgelopen gemeenteraad had Tom Vermissen een hele resem vragen klaar over wat je -terecht- de leegloop van Turnhout kan noemen.Ik heb begrepen dat de meeste van de antwoorden die hierop moeten worden gegeven, verwezen zijn naar de commissie.

Vandaag is er ook in Gazet Van Antwerpen,  aandacht voor deze problematiek. De nakende sluiting van Mc Gregor en Gaastra zijn hiertoe aanleiding. Ondanks alles blijft de voorzitter van de Gasthuisstraat optimistisch. Ik hoop samen met hem en vele anderen dat het ‘op de tanden bijten’ niet uitloopt op een heel nieuw maar dan wel vals gebit.

Turnhout heeft blijkbaar ook nood aan
*een goede bereikbaarheid en een al even goede signalisatie daartoe
*Ook nog volgens een vraag op de gemeenteraad, vinden de handelaars dat er te weinig duidelijkheid is, in het aanduiden van de beschikbare parkings en de route er naartoe. Hoezo ?? Nog niet zo lang geleden werd, zoals overeen gekomen in het contract met de uitbater van de Warandeparking een duur parkeergeleidingssysteem aangebracht. Dit zou ons meerdere honderdduizenden euro’s hebben gekost. Blijkbaar volstaat dit niet, erger nog, beantwoord het zelfs niet aan een bestaande behoefte ??!!

Ondertussen werd er -alweer- een horecazaak op de Markt in staat van faillissement verklaard.
Misschien moet er toch dringend eens wat meer en creatiever worden nagedacht om zowel de Horeca als het aanbod in goederen in de winkel(s) winkelen opnieuw attractiever te maken. Een van de vragen daarbij is of wat er in Turnova zal komen complementair dan wel concurrentieel zal zijn voor de Gasthuisstraat. Tenminste…als er al winkels zullen komen in Turnova. In Nederland bvb vallen de grote ketens als dominostenen over mekaar heen in falingen. De (Europese) retail staat al enige jaren zwaar onder druk. In dat opzicht is het misschien een magere troost maar leegstand is absoluut geen specifiek Turnhouts probleem.

Wat de horeca betreft stel ik me de vraag of het aanbod niet erg eenzijdig is. Je kan in zowat alle horecazaken hetzelfde gaan eten. Alleen de prijs en de kok zijn eventueel nog het verschil. Zelf gaan we graag naar Nederland. Daar hebben ze steeds een groot aanbod van lunchbroodjes. Iets wat je bij ons bijna niet tegenkomt. Turnhout heeft ook géén typisch Turnhouts gerecht(je) Zoals bvb ‘de Bossche bol’ er wel een is in …Den Bosch. Als we daar komen zien we ze overal vlot over de toog schuiven…

Akkoord dat de ‘hardware’ zoals vlotte bereikbaarheid en verwijzing naar beschikbare en vlot bereikbare parkings in orde moet zijn. Maar creatief nadenken over de ‘software’ kan zeker geen kwaad. Wie neemt het voortouw ??

Standaard

5 gedachtes over “Handel en wandel

 1. Guy Moreels zegt:

  Men kan zich op de duur de vraag stellen, wat je nog in de Gasthuisstraat miet gaan doen. Vroeger was het de Meir van de Kempen. Het ziet er “zwart” van het volk (eerder alle kleuren) : veel kijkers, weinig kopers. Er is werk aan de winkel. Het is er niet gezellig meer, idem dito met de Grote Markt. Voel me daar net in de woestijn met al die stenen. Er hebben mensen verkeerde prioriteiten gesteld. Ik zie Turnova nu al “floppen”. Geef mij het oude, gezellige Turnhout maar terug. Jammer genoeg is het te laat ! Het ziet er slecht uit voor onze stad. Ken mensen van buiten Turnhout, die er vroeger alle deken kwamen, nu nooit meer !

  Like

 2. devolder lucien zegt:

  Maak de winkelstraat is voledig verkeersvrij! Geen bussen geen fietsers
  lossen en laden voor9uur s’morgens zoals in de winkelstraten in onze
  buurlanden en laat de winkels hun afval en karton pas na 20uur
  buitenzetten zodat de straten de moeite blijven om gezellig te wandelen
  en laat ook de hangjongeren verdwijnen zo dat de burgers een veilig
  gevoel hebben,pas dan zal onze winkelstraten terug floreren!

  Like

  • Gisteren, woensdag was ik op de middag op de Markt in Turnhout. Het leek wel of “De Lijn” zijn ganse vloot aan bussen naar Turnhout had gestuurd. Op een gegeven ogenblik stonden er maar liefst -14- bussen in rij aan te schuiven van in de Gasthuisstraat tot op de Markt. Ook uit de Otterstraat en Herentalsstraat kwamen bussen de markt opgereden. Ik ben voorstander van goed en betaalbaar openbaar vervoer. Maar…te veel is te veel !!

   Like

 3. Van Otten paul zegt:

  Een goed openbaar vervoer betekent meer dan een hoop autobussen met de vermelding : mijn collega pikt U op 😬

  Like

 4. Van Otten paul zegt:

  Autobussen genoeg Dre, spijtig genoeg veel met de melding: ‘mijn collega die komt zo en zal u oppikken!😬

  Like

Reacties zijn gesloten.