Geen categorie

’t Spoor

Open Brief aan Jo Cornu

Geachte CEO van de NMBS,
Beste Jo,
Maandag 18 juli, schitterend weer om met vrienden op uitstap te gaan naar Gent. Gentse feesten weet je wel! En dan ben je blij dat er de mogelijkheid is om met de trein naar Gent te sporen. Weg van de …wegdrukte, rustig genieten van het voorbij glijdende landschap en met je vrienden wat dollen in de trein.

Bij ons vertrek uit Turnhout (10.20u) stond één van de Desiro-treinen op ons te wachten om spoorslags naar Antwerpen te treinen. Je weet wel die prachtige trein, met airco, welke de eerste keer vanuit Turnhout werd ingezet, in september 2014, om de genodigden van Brouwerij Keersmaekers, naar het centraal station van Antwerpen te brengen. Dit ter gelegenheid van de opening van Brasserie-restaurant Le Royal. Ik had toen de gelegenheid een leuke, weliswaar korte babbel te hebben met jou.

Maar terug naar (die lekker warme) 18 juli 2016. Bij onze overstap te Berchem kwam een gelijkaardige trein, ook met airco dus, ons ‘halen’ om naar Gent te …sporen.
En ook de terugreis richting Turnhout, verliep in een leuke airco-gekoelde dubbeldektrein, tot in Berchem. Slechts een korte wachttijd en we zouden opnieuw in een airco-gekoelde desiro-trein kunnen stappen…dachten we.

Wie schets echter onze verbazing, vooral ontgoocheling, toen we een lelijke, bordeaux-rode trein van Antwerpen-centraal zagen komen. Volgekliederd met graffiti, géén airco uiteraard, -snikheet dus- en een front wat echt helemaal gelijkt op een varkensneus. Alhoewel dit door een varken wel eens als een belediging kan worden gezien… Ken jij ergens in Europa nog één ander land waar dergelijke treinen na zovele decennia nog worden ingezet ? Of is dit omdat de NMBS Turnhout beschouwd (zo dom te zijn) als ‘het achterste eind van een varken’, één of ander verloren gat, het hol van Pluto ???

Moet het nog gezegd, beste Jo, dat dit echt wel een domper was op de (Gentse)feestvreugde ? Ik heb horen zeggen dat jij de NMBS gaat verlaten. Hopelijk toch niet omwille van het gebruik van de reeds geciteerde materialen ? Maar wil jij dan alvast deze brief ook bezorgen aan je opvolger, aan Infrabel en weet ik veel aan wie nog allemaal, die in de voor mij warrige structuur van ’t spoor, verantwoordelijheid dragen.

Tenslotte geachte CEO, beste Jo, wij zijn slechts toevallige treingebruikers. Maar net daardoor is mijn respect voor hen die zo goed als dagelijks met dergelijke lelijke en aftandse treinen naar hun werk, school…sporen, vandaag enkel maar toegenomen. Respect dat ze blijkbaar van de NMBS niet, zeker niet genoeg, krijgen.

Veel succes nog in je verdere leven en wie weet, babbelen wij nog eens bij in die mooie brasserie Le Royale in Antwerpen-centraal. Misschien kan ik dan weer met zo’n leuke desirotrein tot daar komen.

Dré Wolput – Turnhout
0475/204430 18 juli 2016

Standaard

2 gedachtes over “’t Spoor

  1. Paul Thijs zegt:

    Uren heb ik tijdens mijn loopbaan op deze trein versleten. In de winter stapte men ’s morgens in een diepvrieskist, in de zomer was het ’s avonds een gratis sauna-rit, maar dan wel met je kleren aan …

    Like

Reacties zijn gesloten.