Geen categorie

Burger (in) beweging

Burgers durven dromen, aangestuurd door burgerbeweging De Koep en vormingplus Kempen. Zo staat het in een éénmalig krantje wat vandaag in mijn bus terecht kwam.
Wat voorafgaat : in de warme junimaand van 1997 kreeg ik de opdracht om voor en namens het ACV een groep van protesterende burgers op te vangen in de Kempen. Deze burgers waren -te voet en met de trein die voor hen werd betaald- onderweg van Spanje naar Amsterdam. Ontstaan tijdens het Spaans voorzitterschap (2e helft 1995) was deze burgerbeweging op weg naar de Europese top van juni 1997, in Amsterdam dus.

Volgens gemaakte afspraken zou deze groep in Antwerpen worden ontvangen door de collega’s van ABVV/ACOD, waarna ze een dag later per trein zouden afzakken naar de Kempen. Net nadat ze in Antwerpen, op de trein richting Tielen waren gestapt liet de ACOD-verantwoordelijke me weten ‘dat het een heel moeilijke groep was’

En zo werd de aanwezigheid van deze ‘indignados avant la lettre’, of ‘burgerbeweging avant la lettre’ in de Kempen, de moeilijkste 24u uit mijn syndicale loopbaan. Hier het ganse verhaal vertellen zou ons echter te ver (af)leiden van de Turnhoutse situatie.Laat staan dat ik deze (negatieve) ervaring zou willen doortrekken naar de evoluties van heden!

Een aantal jaren geleden ruilde het ACW van Turnhout zijn rol en opdracht van middenveld-organisatie in voor de oprichting én ondersteuning van de politieke partij T.I.M. Bijna terzelfdertijd speelde het ACW op nationaal vlak, haar geloofwaardigheid kwijt aan de Dexia-Arcopar affaire. Een naamsverandering in beweging.net kon niet verhelpen dat de inzet van talrijke vrijwilligers èn mandatarissen -hoe onheus ook- teniet werd gedaan.

In Turnhout ontstond er zo een grote leemte, waarbij de vele getrouwe en goed menende ACW’ers hun ‘ei’ niet meer kwijt konden. Noch bewegingsmatig, noch inzake politieke vertaling! En met de sluiting van Den Bond is ook een erg belangrijke materiële èn emotionele band, onderuit geslagen.

Geen wonder dus dat nieuwe burgerbewegingen trachten dit gat, deze leemte op te vullen. Vandaag zijn het De Koep en Campina energie die zich als burgerbeweging manifesteren. Beiden zijn op dit ogenblik nogal ‘elitair links’, maar wel links, ingevuld en aangestuurd. Voor mij zijn ze dan (voorlopig ??) ook niet veel meer dan een ‘denktank’ voor (vooral) groen en SP.a.

Dè vraag is echter hoe één en ander zal evolueren richting gemeenteraadsverkiezingen 2018. Krijgen we een bundeling van linkse krachten, samen met T.I.M. ? En wat dan ter rechterzijde en in het centrum ? Ligt de CD&V nu al niet op apegapen ? En wordt dat politieke spectrum dan bijna exclusief in- en opgevuld door NVA en VB ?

Hoe dan ook, mijn dromen laat ik vooralsnog niet aansturen door iemand anders! Maar mijn interesse voor het politieke gebeuren is nog altijd even groot. Tè groot zeggen sommigen…

Standaard

Een gedachte over “Burger (in) beweging

Reacties zijn gesloten.