Geen categorie

Spreekrecht

Enkele organisaties wisten deze legislatuur al spreekrecht af te dwingen op de Turnhoutse gemeenteraad. Onder hen : Dinamo en de Paddenstoel. Het Dieftar-comité kreeg het aanvankelijk ook toegezegd, maar dat werd in extremis teruggefloten.
Wie dat spreekrecht -gelukkig maar- niet moet afdwingen zijn de verkozen raadsleden.

Maar het is (tè) opvallend : de verkozenen, die deel uitmaken van de meerderheid, durven, mogen, kunnen, willen (vul zelf maar in) dat spreekrecht bijna niet/nooit gebruiken.

Neem nu het dossier van de Paddenstoel. Vorig jaar, op de gemeenteraad van juni, kregen de ouders en kinderen van deze kleuterschool, spreekrecht. Je zag de emoties bij meerdere meerderheids-raadsleden opwellen. Maar niemand die er over durfde spreken. Na het spreekrecht ging men, zonder pardon en tegen alle politiek fatsoen in, onmiddellijk over tot de stemming over de sluiting van de Paddenstoel. Met -wat dacht je- een meerderheid voor!

11 april 2016. Opnieuw staat de stemming over de sluiting van de Paddenstoel aan de agenda van de gemeenteraad. De vorige beslissing werd immers ingetrokken. Van emoties was er nu niet veel sprake meer. Die waren wellicht allemaal weggeklapt door juristen aan wie men het dossier had toevertrouwd. Alweer niemand uit de meerderheid die zijn mond kon, mocht, wou of durfde open te trekken. De partijtucht maakte dat onmogelijk blijkbaar.

Is het nu echt zo moeilijk om als raadslid van één van de vier coalitiepartners een parlé te houden, waarin je op een eerlijke en oprechte manier je gedacht kan/mag zeggen ? In een dossier dat al een geruime tijd heel wat acties en emoties heeft opgewekt ? Als partijtucht betekent dat je enkel, als een emotieloze machine je stem moet uitbrengen…
Dan kan je voortaan beter gemeenteraden organiseren, waarbij deze raadsleden niet meer hoeven op te dagen. Noch voor hen, noch voor de gemeenschap heeft dat enige meerwaarde. Laat hen stemmen van huis uit en zo bespaar je ook nog op zitpenningen.

Standaard

2 gedachtes over “Spreekrecht

  1. Herman Verstraelen zegt:

    Spreken is zilver , zwijgen is goud……het belangrijkste is mijn maandloon…. als ik dat maar behoud !!!!

    Like

  2. Iets wat ik al lang weet en nog maar eens blijkt. Voor er ergens over gestemd wordt hebben ze al lang beslist wat ze gaan doen of wat er gaat gebeuren. Zolang hun geld elke maand maar netjes gestort word is het voor hun allemaal het zelfde wat er beslist word.

    Like

Reacties zijn gesloten.