Geen categorie

Lege winkels

Dat het al geruime tijd niet goed gaat met de winkels in Turnhout, is een open-deur instampen. Turnhout kampt met een gigantisch grote leegstand. Je kan dat als beleidsverantwoordelijke relativeren -door het winkelkerngebied zo klein mogelijk te maken- maar in essentie maakt dat niks uit.
Deze leegstand komt er ook niet van vandaag op morgen en is een gevolg van meerdere factoren. Ook deels van oudere beleidsbeslissingen, waarbij de stedelijke diensten werden weggetrokken uit het centrum; het zwembad Kursaal gesloten werd en B-post die eveneens de Markt vaarwel zegden. Samen goed voor vele honderden mensen die niet meer in het centrum(moeten) komen.

Wat ook een zware impact had en nog steeds een grote weerslag heeft,  is de financiële crisis van 2008, gevolgd door een zware en wereldwijde economische crisis. Niet zomaar een dipje !

 • Andere factoren van deze teloorgang, hebben naar mijn bescheiden mening te maken met
  -Onze stad is een sneltempo erg divers geworden. Veel van mijn vrienden en kennissen, familie hoor ik zeggen dat ze Turnhout links laten liggen om te winkelen. Zij menen dat je er (bijna) geen nederlands meer hoort praten op straat en dat je er veel te veel vreemden tegenkomt. Blijkbaar wordt Turnhout niet door iedereen als warme stad ervaren en maakt vreemd nog steeds bang.
 • -de stad is niet enkel diverser geworden. Ze is ook steeds meer aan het verarmen, aan het verpauperen. Steeds meer mensen die in Turnhout wonen of komen wonen, hebben aan het einde van hun geld nog een stuk maand over… Omwille van een steeds kleiner wordend budget, kopen deze vooral in Aldi, Lidl, Action, Wibra, Zeeman of in het kringloopcenrum. Tegelijk zie ik in Turnhout niet enkel leegstand in de winkels, maar ook vele lege winkels, zonder volk…Dat kunnen mijn inziens niet enkel seizoensinvloeden zijn !
 • -De Europese retail (detailhandel) maakt een zeer zware crisis door. Bij onze buren in Nederland, vallen grotere ketens zoals V&D en sleuren in hun val allerlei andere winkels/ketens, als dominosteentjes, mee.
 • -Winkels langs de Steenweg op Gierle : ik kan moeilijk inschatten of dit een groot effect heeft op de tanende verkoop in het centrum. Dat het vooral fileproblemen geeft is wel zeker. Anderzijds gaat het veelal over winkels die een grote oppervlakte nodig hebben. Ruimte welke in het centrum niet beschikbaar is.
 • -De processie van Echternach wat betreft Turnova. Zullen er ooit wel winkels komen? Is er, gezien de Europese crisis in de retail nog wel belangstelling voor Turnova ? Is er in de regio voldoende ‘kritische massa’ aanwezig om Turnova rendabel te maken en te houden ? En zal dat dan niet ten koste zijn van de Gasthuisstraat? Diezelfde processie van Echternach is er ook wat het Victoriehof (Le Bon) betreft. Wanneer komt er een uitspraak van de Raad Van State en wat zullen eventueel volgende stappen zijn van het beleid. Blijven zij voorrang geven aan een project (Turnova) wat maar niet van de grond komt ?
 • -Diezelfde Gasthuisstraat -ook wel eens de Hollandersstraat genoemd, bevat enkel winkels die we overal vinden. Hoe kunnen er meer winkels worden aangetrokken die net dat tikkeltje anders zijn ? (DeVille is één van de weinige uitzonderingen van ‘eigen’ niet ketengebonden winkels in ’t straat)
 • -wellicht hebben handelaars, horeca, actiegroepen allerlei… veel te lang geroepen dat Turnhout een slecht en veel te duur parkeerbeleid heeft uitgebouwd en omwille van mobiliteitsprobelemen, niet bereikbaar en erg auto-onvriendelijk is.
  Deze week was er ook het voorstel om parkeren in winkelcentra terug gratis te maken. Tja, dan krijg je natuurlijk opnieuw te maken met langparkeerders. Tenzij je er een blauwe zone van maakt.
 • In een niet zo ver verleden waren er wel eens onderzoeken naar het waarom men Turnhout aantrekkelijk vond als winkelstad. Nu moet er dringend een onderzoek komen waarom het dat niet meer is en wat potentiële bezoekers aan de stad, daarbij als hinderpalen ervaren

Standaard

9 gedachtes over “Lege winkels

 1. Herman Verstraelen zegt:

  Een van de grote problemen van de laatste jaren ……opening van een restaurant of cafe….en dan leest men in de krant …KOK en TOOGHULP gevraagd ! Vroeger werkte de …BAAS …zelf het meest , en deed er vele jaren over om de schaapjes op het droge te krijgen . Nu wil men op enkele jaren ….BINNEN …..zijn !!!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Xxx zegt:

  Als zelfstandige kan ik beamen dat wij zelf als baas hard genoeg werken. Maar als er dan ineens beslist wordt vanuit de provincie van niets anders dan megastores te gaan bouwen op een baan waar je als kleine zelfstandige zit, tjaa
  En dan is er nog het gegeven dat men maar eerst doet zonder enig nadenken wat dan de enorme verkeersdruk teweeg brengt op de Stw op Gierle. Als je dan als ondernemer vraagt wat de Stad hier aan wil doen, dan krijg je het antwoord: er loopt een studie naar een mogelijke oplossing. Deze studie loopt nu al zeker 2 jaar, wel bij deze: zet een baviaan een dag bij ons op de oprit en die weet al wat het probleem is, maar blijkbaar kunnen de ingenieurs van de stad Turnhout maar niet vatten wat het probleem is. En alsof het nog niet voldoende is, geven ze ons nu nog eens 4 maanden wegenwerken kado.
  Een heel aangenaam ondernemers klimaat is het hier in Turnhout. Wij hebben onze winkel vernieuwd met de gedachte dat onze buurt in een opleving was, niets is minder waar. Vaste klanten worden uit hun huis gezet om doorloopwoningen te creëren, 400 vluchtelingen in onze achtertuin waar niemand klant van is.
  Ik moet mijn oprit zelf proper houden maar als het aan de overkant zo smerig is dat het regenwater niet meer wegloopt en met gevolg de weg blank staat, dan komen de pionnekes van ’t stad het proper maken met mijn belastinggeld, terwijl wij zelf dag en nacht ploeteren om alles naar wens te houden.
  Ja, Turnhout is echt een stad naar ‘m’n hert’. Ik raad niemand nog aan om hier een zaak te starten, ze vinden toch een manier om je het leven zwart te maken

  Geliked door 1 persoon

 3. Taverniers francis zegt:

  ook waar mr Verstraelen,mr WOLPUT ik volg u geregeld en wat u schrijft is meestal correct maar graag zou ik weten waarom u zo negatief bent t.o.v Turnova waar ook de kunstacademie naast komt en enkele appartemenstblokken met een restaurant bovenaan?zoals het voordien verloederd was,was ook geen zicht in volle centum en nu dat men er iets nieuws bouwt en renoveert vind ik dit wel een pluspunt met parking volledig ondergronds,wat betreft de mobiliteit in het centrum vind ik het zoals nu goed en voor mij mogen ze zelfs strenger ,absoluut geen verkeer op de grote markt,hoe gezellig is het niet in de zomer een terrasje te doen zonder lawaai en geur en reuk van brommers,voertuigen en bussen,het is gewoon de instelling van de mensen buiten de stad die moeten veranderen ,als het kon zouden de mensen met hun auto nog zelfs in de winkel parkeren omdat ze nog geen honderd meter wensen te slenteren,er zijn handelaars die vragen om op de markt terug te kunnen parkeren ,waarom?er zijn bijna geen winkels meer op de markt ,bijna allemaal horeca en van op de markt zijn er op honderd meter ongeveer parkings,wat het probleem is ,is dat de handelaar veel inventiever moet worden om de mensen te lokken en meer initiatieven nemen ipv alles over te laten aan het stadsbestuur en altijd de schuld in hun schoenen te steken alsook de onkosten daarvoor op de tunhoutenaars terzelfdertijd laten opdraaien want hoe men het keert en draait ,de stad neemt initiatieven maar iemand moet dat bekostigen,WIJ,de winsten die gemaakt worden met de toestroom van mensen die gaan naar de handelaars,in heel mijn leven heb ik altijd geweten dat handelaars klagen,meestal willen ze zeggenschap hebben in de stad maar wonen ze er zelfs niet en trekken ze hun absoluut niets aan van de echte stadsinwoners.

  Geliked door 1 persoon

  • Francis, Turnova is een project in het kader van een privaat-publieke samenwerking. Het publieke gedeelte betreft de academies. (waarvan ik eerder altijd al heb gesteld dat ze te duur zijn) Wat dat betreft is de stad volop bezig om dit na te komen. Waar ik altijd sceptisch tegenover heb gestaan is het winkelgedeelte en verder blijf ik tot op vandaag mijn twijfels hebben wat de ondergrondse parking betreft. Samen met velen hoop ik snel in het ongelijk te worden gesteld…

   Like

   • Frank zegt:

    PPS… privaat – publieke samenwerking…. voor het grootste deel gaan de kosten van de academie naar de overheid (in dit geval de stad) en gaan de winsten naar de privé partners!!! Met andere woorden: ooit zal Turnhout (lees: de burgers) na een lange en dure huurovereenkomst aan de privé – partners,… dit dan wel hebben terug kunnen betalen… en als dit dan terug betaald is,… draait datzelfde Turnhout op voor de kosten van de jarenlange slijtage aan datzelfde gebouw! Met andere woorden: Eeuwig durende belastingdruk, … alweer voor de burger!!!

    Like

 4. De opsomming van factoren die de leegstand van winkels veroorzaken is zeker niet volledig. Zo maakte iemand me terecht attent op de negatieve invloed van het online kopen.

  Like

 5. Taverniers francis zegt:

  mr Wolput,bedankt voor de reactie en wat betreft de ondergrondse parking begint men eraan einde maart begin april want tegen dan zal de bovengrondse parking Turnova afgesloten worden om de werken te kunnen uitvoeren,dus daar komt ook schot in de zaak,spijtig genoeg is dan de parking dicht tot de werken zijn uitgevoerd maar dit is tijdelijk.

  Like

 6. het verdwijnen van gratis parkeerplaatsen voor dure betaalparking , zij het onder- of bovengronds of privaat of niet.
  dan moet je eens te weten komen wat men soms als huurprijs voor een handelspand of ruimte op een “goeie” locatie vraagt. Dit benadert woekeren, afzetten.
  En het is tegelijk mogelijk dat de eigenaar het pand heeft gekocht als investering dat moet renderen op korte termijn. Los van het feit dat er zeer waarschijnlijk teveel voor het pand is betaald. Toen men nog met geld smeet.

  Like

Reacties zijn gesloten.