Geen categorie

Vrouwen bepotelen en ziek worden van coca-cola drinken

Ik hoor je het al hardop denken, wat heeft ‘vrouwen bepotelen’, te maken met het drinken van coca-cola ? Geen nood, als je deze blog helemaal uitleest zal het je ongetwijfeld duidelijk(er) geworden zijn.
Ik schrok toch wel, toen ik maandagavond, op RTV vandaag een reportage zag onder de noemer ‘vrouwen lastig gevallen in Turnhout’. Twee raadsleden uit de oppositie kwamen met een verhaal van vele ‘zou’s’ en ‘eventueel’, Weinig concreet allemaal -behalve dat het volgens hen over vluchtelingen gaat- en politie noch stad zouden kennis hebben van dergelijke voorvallen of klachten.
Sinds begin oktober zoemen ook bij ons, buurtbewoners van het opvangcentrum Turneia, de geruchten rond het hoofd. Van ‘vluchtelingen die vrouwen lastig vallen’, van ‘vluchtelingen die vechtpartijen uitlokken in de stationsomgeving’ enz. … Ik heb ze altijd al afgedaan als oncontroleerbare geruchten. Maar, wanneer de regionale tv er een item van maakt ontstaat ongetwijfeld bij vele mensen het idee ‘waar rook is, is ook vuur’. Het item werd dan ook duchtig gedeeld op Facebook.

Voor alle duidelijkheid : elk grensoverschrijdend sexueel gedrag moet ernstig worden aangepakt. Maar dat kan enkel als er ook minstens een (of meerdere) klachten zijn bij…de politie. En niet bij een partijgebonden ‘meldpunt overlast van asielzoekers’. Tot nu zijn er blijkbaar geen feiten bekend bij de politie.

Wat we door dergelijke ‘nieuwsitems’ op deze wijze te brengen wel krijgen is het verhogen van een reeds bestaande angstpsychose ten aanzien van vreemdelingen. Onwillekeurig doet dit me denken aan het ‘coca-cola incident, in 1999. Plots werden mensen, individueel en collectief, doodziek van het drinken van een flesje of blikje coca-cola. Redelijk onverklaarbaar allemaal, ondanks vele en grondige onderzoeken.

Een ad-hoc werkgroep van de hoge gezondheidsraad kwam na lang en rijp beraad tot dit besluit : “Haar conclusie is dat het hier niet gaat om een vergiftiging door het drinken van de frisdranken. De meest waarschijnlijke uitleg van de waargenomen verschijnselen was de aanwezigheid van een slechte geur en/of smaak, die in gevoelige personen een psychosomatische reactie heeft uitgelokt met reële klachten zoals braakneiging, braken en algemeen onwel zijn als gevolg. Door de ruchtbaarheid die er aan gegeven werd in de school van Bornem en vervolgens bij het algemene publiek en in andere scholen — op het tijdstip van de dioxinecrisis en de algemene bezorgdheid voor de kwaliteit van onze eetwaren — hebben deze klachten zich in belangrijke mate verspreid over het geheel van de bevolking. Het gehele gebeuren vertoont alle kenmerken van een “mass sociogenic illness” (MSI). Dergelijke epidemie — ook gekend als “mass psychogenic illness” (Wessely, 2000 http://health.belgium.be/internet2Prd/groups/public/@public/@shc/documents/ie2divers/7838404.pdf

Nogmaals : voorvallen zoals bvb in Keulen moet zeer streng worden aangepakt. En nee wij mogen onze kop niet in het zand steken voor de bestaande cultuurverschillen, zeker als het over vrouwen gaat.

Maar laat ons tegelijk ook absoluut vermijden om onnodige’massahysterie’ te veroorzaken. Laat ons asjeblief niet gaan denken dat elke (vreemde) man een verkrachter is. Daar is niemand, behalve rechts extremisten, bij gebaat.

Standaard

Een gedachte over “Vrouwen bepotelen en ziek worden van coca-cola drinken

Reacties zijn gesloten.