Geen categorie

Opvoeden !

 

Het is me allemaal wat. Sinds Keulen krijgen we, meer dan ooit, via de media, te maken met een stortvloed aan incidenten met asielzoekers. Ook in ons eigen land. Meest recent is daarbij het zwembadincident in Koksijde.
Maar niet alleen incidenten allerlei worden ons ter kennis gebracht. Heel wat politiemensen, niet enkel in Keulen of Duitsland, komen met verklaringen waaruit zou moeten blijken dat incidenten met asielzoekers niet, of zo min mogelijk, in de media mogen komen. Dat is natuurlijk nog meer koren op de molen van extreem-rechts. Want dat (ver) sterkt hen in hun core-business.

Links dan weer doet net iets te veel moeite om de ‘sexincidenten’ zoals in Keulen open te trekken of moet ik zeggen : weg te trekken van cultuur en geloof (Islam) ?! Hoe dan ook, al die gebeurtenissen maken vele mensen steeds banger.

Banger van wat nog komen zal. Banger van (nog meer) vluchtelingen. Banger van de volgmigratie. Banger van…

En ja, het is mijn vaste overtuiging dat deze mensen géén (rechts)extremisten zijn. Ook bij mezelf leven er heel wat vragen en onzekerheden. Maar tegelijk ook wil ik absoluut vermijden om elke asielzoeker te bekijken als een verkrachter.

In dat opzicht vind ik het een goeie zaak om aan elke asielzoeker een cursus -omgaan met vrouwen- te verplichten. En zelfs ruimer over onze normen en waarden die bij wet zijn vastgelegd. Zo bvb wat betreft homo’s, gendergelijkheid enz. …Maar, opvoeden terzake is een moeilijk en tegelijk ook een permanent proces. Het is mijn inziens ook absoluut niet voldoende om één en ander te beperken tot een ‘schoolse opleiding’

In dat proces kunnen ook de vele vrijwilligers, peters en meters (mee) worden ingeschakeld. Dikwijls gaat het dan over mensen die ‘redelijk kort’ bij één of meerdere asielzoekers staan. Er zijn bij deze vele vrijwilligers ongetwijfeld ook heel wat mensen met een pedagogische opleiding en/of ervaring. Door deze vrijwilligers terzake mee in te zetten, krijgt hun inzet ook meteen meer body. Hun opdracht gaat dan veel verder dan de asielzoekers leren waar ze bus of trein kunnen nemen, hen begeleiden naar het ziekenhuis, ze meenemen naar een of ander culturele voorstelling… enz.

In de Katholieke ritus hadden en hebben dooppeters/meters een bijzondere zorg en aandacht te besteden aan de katholieke opvoeding van het kind. Vandaag moeten we dit kunnen vertalen naar een bijzondere zorg en aandacht aan de opvoeding inzake onze westerse normen en waarden!

Persoonlijk geloof ik dat we dit kunnen ‘schaffen’. En ja, mogelijks ben ik in deze, een ietwat naïeve dromer. Dat zal dan snel blijken. Maar ik vind dat we minstens moeten nadenken over deze suggestie. Ik nodig het beleid en ook alle mensen die beroepshalve of als vrijwilliger bezig zijn met diversiteit in onze stad uit, om alvast de denkoefening te maken.

Standaard

Een gedachte over “Opvoeden !

  1. fonne van mechelen zegt:

    ik vind het wel erg dat het “schorremorrie” weer alles moet verpesten voor de welmenende vluchtelingen – die er zeker ook tussen zitten – ik vind wel dat zij die zich op de één of andere manier misdragen op geen enkel mededogen meer mogen rekenen – en – huis of geen huis – oorllog of geen oorlog – je hebt je kans gehad en in plaats van dankbaar te zijn heb je het verpest – dus – terug naar van waar je kwam goesting (nog een vlaams woord net als respect) of geen goesting – of zoals ze vroeger al eens zegden “kak of gene kak de pot op” – enige opvoeding en wegwijzing in deze is misschien niet slecht – maar ze zullen het zelf toch ook wel weten dat zoiets niet kan – niet in vlaanderen of de rest van europa – ook niet in hun thuisland.

    Like

Reacties zijn gesloten.