Geen categorie

Alba naar Kosovo

Deze week werd een Kosovaars gezin uitgewezen. Dat dit pas na 15 jaar gebeurde, wekt om diverse redenen heel wat wrevel op. Ik ken het dossier niet maar ga ervan uit dat deze -te- lange termijn om tot een eindbeslissing te komen, de optelsom is van diverse (beroeps) procedures. In GVA lezen we : “Flloza Brovina (37), de mama van Alba, is ten einde raad. “Ik ben in 2000, toen Alba twee jaar was, naar Deurne gekomen om te vluchten voor de oorlog in Kosovo. Alba en ik hebben asiel aangevraagd, en kregen het document ‘Annex 26’. Maar in 2002 kreeg ik een zwaar auto-ongeval, en is mijn man vanuit Kosovo naar hier gekomen om voor mij te zorgen. Bij dat ongeval heb ik onder meer vijf ruggenwervels gebroken. In 2009 kreeg ik een oranje kaart, waardoor ik om medische redenen in België mocht blijven. Die oranje kaart is telkens met een maand verlengd, tot eind vorig jaar. Woensdag moeten we, na een procedure van vijftien jaar, het land verlaten. En dat terwijl mijn rug nog steeds pijn doet.” Ondertussen breidde het gezin nog uit met twee kindjes.

De ‘eindbeslissing’ heeft dan wel lang op zich laten wachten…maar ieder nadeel heb zijn voordeel, zo wist Johan Cruijff reeds.

In al die jaren werden de kosten gezondheidszorg (ziekenhuis, dokterskosten etc. …) zoals de kosten naar aanleiding van het ongeval, ten laste genomen van de solidariteit in onze sociale zekerheid

Nooit meer Alba’s ?!

Nog in GVA : “Asielprocedures worden in gemiddeld drie tot zes maanden afgehandeld. Vroeger duurde dat veel langer”, zegt Katrien Jansseune, woordvoerster van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “Het probleem is dat veel mensen na hun afwijzing alsnog allerlei procedures opstarten, terwijl ze goed weten dat die tot niets leiden.”

Het is in eenieders belang dat erkenningsprocedures snel en efficiënt worden be/af gehandeld. De voorbije dagen en weken meldden zich nogal wat Afghanen in ons land om als asielzoeker te worden geregistreerd. Tegelijk laat de overheid weten dat de kans op erkenning voor deze groep ‘erg klein’ is.

Dergelijke dossiers zouden dan ook bij voorrang moeten worden be/af gehandeld. De overheid moet daarvoor desnoods extra mensen inzetten ! Zo moet worden vermeden dat er  uitwijzingen volgen, nadat vluchtelingen al langere tijd in België verblijven.  Maar tegelijk ook komen er sneller plaatsen vrij in de diverse asielcentra. Plaatsen die steeds schaarser worden gezien de aanhoudende toestroom van vluchtelingen.

Standaard

2 gedachtes over “Alba naar Kosovo

  1. fonne van mechelen zegt:

    belgie is echt wel straf in sommige dingen – alleen meestal in de verkeerde – een land “aan de rekker” – tot hij knapt en dan rap, rap een zotte beslissing nemen.

    Like

    • Ik ken, zoals ik al schreef , het dossier niet Fonne. Maar tegelijk heb ik niet het gevoel dat er ‘rap-rap’ een beslissing werd genomen. Maar door opeenvolgende ‘situaties’ (vb medische redenen) en beroepen tegen de uitwijzing heeft het allemaal wel heel lang aangesleept. Advocaten houden hun cliënt soms verkeerde verwachtingen voor…

      Like

Reacties zijn gesloten.