Geen categorie

Hart èn Hard

Een wake zoals hart boven hard dezer dagen in Turnhout en op meerdere plaatsen organiseert, heeft een hoog knuffelgehalte. En dat mag, moet zelfs in deze tijden van terreur, geweld, dreigingen en verhoogde dreigingsniveau’s
Nochtans, wat de aanpak van terreur en radicalisering betreft moet het wat mij betreft hard boven hart zijn. En ja, ik ben het eens met hen die zeggen dat we dit alles niet mogen afwentelen op de steeds groeiende groep asielzoekers. Wat niet belet dat een degelijke screening hoogst noodzakelijk is en blijft.

Maar, de grote vraag is : wanneer gaan we aan deze duizenden mensen -op de vlucht-de waarheid vertellen ?! De waarheid inzake hun zo goed als onbestaande kansen op de arbeidsmarkt.

De waarheid over het grote tekort aan sociale en betaalbare huisvesting. De waarheid over het feit dat hun wachttijd in de opvangcentra -vooraleer een definitieve beslissing tot blijven of uitwijzen- toeneemt vermits de toestroom groot blijft. De waarheid dat daardoor een eventuele gezinshereniging ook lang(er) uitblijft. Maar vooral ook : de waarheid dat een belangrijk deel van hen (zowat 40%) niet in ons land zal mogen blijven.

Nergens in Europa is de arbeidsparticipatie van niet-Europese immigranten en hun nakomelingen problematischer dan in België.

Tot vandaag is het in Turnhout en de omgeving best wel ‘redelijk stil’ wat de talrijke asielzoekers en opvangcentra betreft.

Maar we mogen ons ook geen illusies maken. Hoe langer dit allemaal duurt, hoe meer de verveling gaat toeslaan. Maar…de kans dat veel van deze vluchtelingen wegens gebrek aan werk, huisvesting…diep in de armoede gaan terechtkomen, zonder kansen blijven in onze samenleving…is groot, erg groot zelfs.

Allerlei deskundigen en opiniemakers, willen ons dezer dagen laten geloven dat net dat leven in de rand van de samenleving, in armoede, uitsluiting en zonder kansen -ondermeer in Molenbeek- dè oorzaak is van radicalisering en terreur.

Zullen we, kunnen we, willen we -beleid, werkgevers en de samenleving in zijn geheel- ervoor zorgen dat er géén nieuwe onderlaag wordt gevormd in onze samenleving. ???Wetende dat dit jaar de teller op zowat 50.000 vluchtelingen terecht zal komen. Volgend jaar, aan het huidige tempo, stevenen we misschien wel af op 100.000 asielzoekers in ons land. !!!!

We hebben alleszins wel de plicht, aan de slag te gaan, om aan die talrijke vluchtelingen een correct beeld te schetsen van hun toekomstkansen hier bij ons.

Standaard

3 gedachtes over “Hart èn Hard

 1. Herman Verstraelen zegt:

  Hopelijk gaan die mensen niet boos worden , als zij met de neus op de feiten gedrukt worden .

  Like

 2. fonne van mechelen zegt:

  ieder welwillend mens kan ook alleen maar proberen – net zoals zij dat deden – mislukken hoort ook bij proberen hoe spijtig ook – hopelijk maken ze het ook waar wat velen van hen beweren – : “heel graag terug naar hun eigen land te willen als de oorlog ooit voorbij is en het daar terug veilig wonen is” – dat is misschien een hoop en uitgangspunt voor de twee kanten. ik hoop het iedereen hopen.

  Like

 3. Taverniers zegt:

  Zoals Mr Van Mechelen het zegt:hopelijk nemen ze een goed besluit wanneer het in hun land weer rustig is,dat ze daar terug naar toe willen gaan,de toekomst zal het uitwijzen ,maar voor het moment zijn het bange tijden en zeker voor deze mensen met hun gezin,maar zolang er leven is ,is er hoop.

  Like

Reacties zijn gesloten.