Geen categorie

Turnhout arm of rijk ?

stadhuis
In het recente verleden maakte ik al meermaals een blog over de penibele financiële situatie van Turnhout en zijn inwoners. Heel wat armoede-indicatoren staan al enkele jaren op oranje tot rood.

Een zwaar besparingsplan van ruim 50 miljoen euro moet een faillissement voorkomen. En toch…toch ben ik nu weer in de war. Is Turnhout nu rijk of arm ?

Er is blijkbaar toch weer goed financieel nieuws. Zo werd in 2014, ruim zeven miljoen euro als positief saldo gerealiseerd. Deze week kwam ook het nieuws dat de provincie ruim 12 miljoen euro zal investeren in De Warande. Eerder werden ook al de werken aan de academies op Turnova opgestart. Alles samen goed voor een cultuur- investering de volgende jaren van zowat 30 miljoen in onze stad.

In het besparingsplan werd ook een lijst opgemaakt van te verkopen gebouwen. De Dekenij, de pastorie aan de Middellareskerk, kleuterschool De Paddenstoel… Die geplande verkopen lopen echter voor géén meter…

De inkomsten van deze verkopen zijn dringend nodig om onze begroting op koers te houden, zo klonk het destijds.

Ondanks dat, gaat de stad toch een pand aankopen. Het pand wat ze nu huren voor de buitenschoolse kinderopvang in de Druivenstraat. Naast deze aankoop zou er ook nog een investering nodig zijn van minstens 400.000 euro om ook het Lindeke hierin te huisvesten.

Vroeger kreeg het schepencollege wel eens het verwijt, zowel binnen als buiten Turnhout, potverteerders te zijn. Het is dan ook maar te hopen dat die 7 miljoen euro ‘overschot’ van 2014, niet als ‘smeerolie’ gaat worden gebruikt, om elke fractie in college/gemeenteraad ‘iets’ te gunnen !

Dan kan men beter de personenbelasting voor elke Turnhoutenaar verlagen ! Dat zou pas echt goed nieuws zijn.

Standaard

3 gedachtes over “Turnhout arm of rijk ?

  1. Taverniers Francis zegt:

    Absoluut eens ,als het stadsbestuur een belangrijk signaal wil geven aan zijn inwoners,wel dat ze dan maar beginnen met het verlagen van de personenbelasting ,het is te lang geleden dat het stadsbestuur met iets positiefs naar buiten gekomen is voor de Turnhoutenaars.

    Like

Reacties zijn gesloten.