Geen categorie

Halve waarheden

animaatjes-ziekenhuizen-09371

Een halve waarheid is een hele leugen. Als je niet volledig bent bij het opbiechten / bekennen van iets, dan lieg je in feite toch. Zo is het ook met hen die stellen dat vluchtelingen geen bedreiging vormen voor onze sociale zekerheid. Steevast verwijzen deze uitspraken dan naar het ‘verwaarloosbare bedrag’ (van 6 miljoen) in de kinderbijslag en het feit dat ook asielzoekers eerst moeten werken, om hun toelaatbaarheid in de werkloosheid te kunnen aantonen.
Tot zover de gekende en steeds weerkerende argumentatie

Maar géén enkele keer wordt er (n)iets gezegd over de kosten in de gezondheidszorg. Trouwe lezers van mijn blog weten al langer dat dit mijn stokpaardje is. Op 19 oktober maakte ik een, naar mijn mening, goed geargumenteerde en gedocumenteerde nota per mail over aan mijn vakbond LBC/ACV. Alhoewel nog eens herinnerd op 4/11 ll, is deze mail nog steeds onbeantwoord (wie deze nota/mail ter inzage wenst kan mij een mailtje sturen)

Onlangs ben ik via internet opnieuw op zoek gegaan naar ‘de juiste kost, ten laste van asielzoekers, aan de gezondheidszorg. Vaststelling daarbij is dat er nergens daarover een globaal beeld te vinden is.
De aanleiding van deze (ver)nieuwe(de) zoektocht vond ik in heugelijk nieuws. Vorige week werd tijdens een vergadering met buurtbewoners meegedeeld dat er in het OC Turneia (Corsendonk appartementen) 10 vrouwen zwanger zijn.
Heuglijk nieuws voor alle betrokkenen…maar met een -financiële- keerzijde. Zo kost een bevalling tussen de -3.600- en de -4250- euro aan de sociale zekerheid. Persoonlijk aandeel -wat deze mensen uiteraard niet kunnen betalen- inbegrepen.

Uit een andere nota leerde ik dat de medische kosten in 2012, in de collectieve centra, zowat 22 miljoen euro bedragen. In 2012 werden 21.500 vluchtelingen opgevangen in collectieve centra. NIET inbegrepen : de kosten die worden afgerekend door de OCMW’s voor de in hun stad/gemeente verblijvende ERKENDE vluchtelingen. In 2012 verbleven er 30.000 erkende vluchtelingen in ons land. Het grootste deel daarvan is afhankelijk van het leefloon… Ook NIET inbegrepen zijn de medische kosten van niet-wettelijk-verblijvenden- in ons land. Vluchtelingen hebben immers recht op gezondheidszorg van zodra ze voet zetten op Belgische bodem en tot zolang ze in het land zijn. Ook nadat ze geen verblijfsvergunning krijgen en in ‘onwettelijkheid’ in het land (ver)blijven.

Het lijkt wel één van de best bewaarde staatsgeheimen wat de globale kosten van asielzoekers betreft inzake gezondheidszorg.

In 2015 stevenen we af op een opvang van zowat 40.000 asielzoekers in collectieve opvang.
Rekening houdend met al deze -hierboven vermelde en gekende- gegevens en rekening houdend met andere parameters, zoals het OESO-rappport, –http://www.devoorzorg.be/antwerpen/Nieuwsbrieven/Flits/archief2014/flits-september-2014/Pages/OESO.aspx – stel ik dat in 2015 de kost aan de gezondheidszorg (minstens) 150 miljoen euro zal bedragen. In 2016 zal dit bedrag nog aanzienlijk verhogen !

Rest mij(n) de vraag : waarom wordt er niet duidelijk en ondubbelzinnig gecommuniceerd over deze kost in/aan de sociale zekerheid ??

Noot : Uiteraard doet dit niets af van de noodzaak om deze mensen op de vlucht een deftig onderdak, een deftige opvang, te bieden. Waarvan ik persoonlijk trouwens vind, dat we dat in ons landje “behoorlijk goed doen
Standaard

3 gedachtes over “Halve waarheden

 1. Van puyenbroek m.l zegt:

  Ja Dre als we een beetje normaal na denken, dan kunnen we wel denken dat het ons heel veel geld zal kosten, politiekers kun je nooit geloven ,ze minimaliseren altijd alles dat is hun beroep!

  Like

 2. fonne van mechelen zegt:

  ja, betaald moet het toch worden – nu of later – dan kunnen ze er ook best eerlijk over praten – daar ben ik het met je eens.

  zelf – woon ik – zoals geweten – al acht jaar in marokko.
  voorheen woonde en werkte ik in belgie – het grootste deel als zelfstandige
  mijn hele belgische leven (58 jaar) werd er voor mij afgedragen aan het ziekenfonds
  eerst door mijn ouders – daarna door mijzelf
  gelukkig heb ik daar (bijna) nooit beroep op moeten doen
  ook nu – en vooral nu – prijs ik mij gelukkig met een tot nu toe uitstekende gezondheid
  hopelijk nog lang – maar dat zou – gezien mijn leeftijd – zo maar van de één op de andere dag kunnen veranderen
  hopelijk dus niet
  want
  niettegenstaande dus mijn lange “belgische” voorgeschiedenis – ben ik nu op geen enkele manier aangesloten bij een ziekenfonds – noch in belgie (onmogelijk volgens de vele instanties die ik er voor aanschreef) – noch in marokko (fransen bv kunnen dat hier wel maar voor belgen ontbreekt er een overeenkomst dienaangaande)
  ik vroeg ook al eens een prijsopgave aan een commerciele verzekeraar maar die prijzen zijn me echt “iets te zout”
  dus
  hopelijk blijven we nog lang gezond en hebben geen dokters- of andere hulp nodig
  (ook gelukkig is ons fatima verpleegster – zij is zodoende voor zichzelf wel aangesloten bij een ziekenfonds)
  ik misgun niemand in belgie – en in de eerste plaats zeker niet de vluchtelingen – de zieknfondstussenkomsten
  maar
  ik zou het wel graag – voor mij – en denkelijk vele andere belgen in het buitenland – ook in orde krijgen voor het nodig is.

  Like

 3. Herman Verstraelen zegt:

  Wees eerlijk , dan hoef Jij niets te onthouden ! De tijd van de vermenigvuldiging van brood en vissen is …….verledentijd !!!!

  Like

Reacties zijn gesloten.