Geen categorie

En Nu ?!

azg

Vooruit met de geit !
De eerste vluchtelingen in onze buurt zijn toegekomen. Over enkele dagen zullen alle 65 appartementen worden bewoond, door 377 asielzoekers. Meerdere enquêtes tonen ondertussen aan dat de Belgen niet zo vluchtelingen-minded zijn. Ruim 7/10 willen ook opnieuw grenscontroles.
Ondertussen vangt België ruim 22.000 asielzoekers op, waarvan enkele honderden op Loechtenberg en in de onmiddellijke regio samen zowat 2000. (totale cijfer voor België zal de volgende maanden nog flink stijgen) Het is de vaste wil van velen om er, samen met hen, het beste van te maken.

Tegelijk moeten wij ons echter ook durven bekommeren over die mensen hun toekomst in onze stad, regio of zelfs het ganse land.

De vraag : En Nu ?! slaat dan ook terug op de zeer nabije toekomst, over enkele maanden reeds, zodra een groot deel van deze mensen een ‘erkenning’ krijgen als vluchteling. Dan komen er ‘andere’ problemen aan bod…(zoals ik reeds stelde in een blog van 23/8 ll https://wolput.com/2015/08/23/op-de-vlucht/ )

Tewerkstelling
België en Vlaanderen kunnen absoluut geen goede cijfers voorleggen wat betreft de tewerkstelling van ‘mensen van vreemde origine’. De bijna ‘euforische’ uitspraken van Voka en Unizo bij het begin van deze asielcrisis over “wij hebben hen dringend nodig op onze arbeidsmarkt” worden de afgelopen dagen hier en daar al ‘ernstig afgezwakt’ Nu klinkt het eerder van ‘zo snel mogelijk hun diploma te valoriseren’. En hoe gaan ze dat doen ? Om een diploma, -wat de meesten onder hen wellicht niet hebben meegenomen op hun vlucht-, echt te kunnen valoriseren (naar waarde in te schatten) moet je minstens weten, welk leerprogramma deze mensen hebben doorworsteld. Ook die gegevens zullen weinigen van hen kunnen voorleggen.

Opstellen van competentieprofielen dan maar ? Daar zou VDAB -indien voldoende mensen en middelen- flink kunnen bij helpen. Zeker voor de mensen in Turnhout, waar VDAB, net als wij, buren zijn. Maar, hoe overwin je eerst de talenkloof ?? En, belangrijkere vraag, hoeveel waarde zullen bedrijven hechten aan dergelijk competentieprofiel zonder schools diploma?.

Kortom, de kans dat het grootste deel van hen helemaal niet vlot zal doorstromen naar de arbeidsmarkt is vrij groot. We kunnen ze tenslotte niet allemaal tewerkstellen met dienstencheques.

Wonen
Zolang asielzoekers niet erkend zijn als vluchteling, is voor hen bad, bed, brood (en buren) gegarandeerd. Eenmaal erkend moeten zij zelf op zoek naar huisvesting. In Vlaanderen staan zowat 110.000 mensen op een wachtlijst voor een sociale woning. In Turnhout is de wachtlijst van zowat 1300 à 1400 mensen, nu al groter dan het aantal beschikbare sociale woningen. Er werden ondertussen ook al ‘ferme’ verklaringen afgelegd dat deze vluchtelingen géén voorrang zullen krijgen op deze wachtlijst(en). Wat ik overigens ook helemaal terecht vind.

Velen van hen lopen het risico om ofwel géén dak boven hun hoofd te vinden, ofwel slachtoffer te worden van huisjesmelkers.

Terugkeerbeleid
Wat met de asielzoekers die geen erkennig krijgen om in België te blijven ? Duiken zij allemaal onder in de on-wettelijkheid (illegaal mag je volgens sommigen niet gebruiken). Gaan zij dan, om te overleven, allerlei jobs anvaarden, in ’t zwart en onder de prijs. Of zal er ook een daadwerkelijk terugkeerbeleid worden opgezet ?

Deze drie zaken zijn mijn inziens de meest dringende waarop een antwoord moet worden gezocht. Sommigen zullen dit weer ‘vervelende vragen’ vinden terwijl anderen zeggen ‘dit zijn nagels met koppen’. Hoe dan ook, een welkom aan deze vluchtelingen zou pas volledig en vooral eerlijker zijn, als we hen ook zouden durven/willen zeggen hoe ‘somber’ de toekomst er voor hen momenteel uitziet ! Althans wat werken en wonen betreft.

Standaard

2 gedachtes over “En Nu ?!

  1. fonne van mechelen zegt:

    natuurlijk mogen en moeten deze vragen gesteld worden en natuurlijk mogen en moeten deze vragen worden doorgespeeld aan de betrokkenen – als ze een beetje verstand hebben zullen ze het ook wel willen (moeten) begrijpen – het zal wel degelijk een opgave worden voor de twee kanten en de inspanningen mogen niet alleen van dezelfde komen – hat kaf zal vlog genoeg van het koren worden gescheiden.
    veel goede moed in ieder geval – ook dit voor de twee kanten.

    Like

  2. de meeste die hier aankomen willen enkel maar de boel op stelten zetten, ze willen enkel geld meer niet, leven op onze kosten, 1 miljoen Afganen onderweg naar Europa, in Libië nog eens zoveel, wanneer is de maat vol? NU!

    Like

Reacties zijn gesloten.