Gemeenteraad

Parels voor de zwijnen

stadhuis

In Turnhout (s)Preken voor politiek fatsoen, is als parels voor de zwijnen gooien.
In mijn blog van 30/5 ll, haalde ik reeds een gebrek aan politiek fatsoen aan. Meer bepaald omdat de meerderheid de sluiting van kleuterschool de Paddenstoel aan de agenda plaatste van de gemeenteraad van 1 juni. En dit punt te beslechten onmiddellijk nadat een delegatie van ouders en kleuters op diezelfde gementeraad kwam pleiten om de Paddenstoel open te houden. ( https://wolput.com/2015/05/30/politiek-fatsoen/ )

Tijdens de gemeenteraad van 5 oktober zal dit gebrek aan politiek fatsoen zich nog eens herhalen. Bij het begin van die gemeenterad zal het actiecomité ‘Dieftar’ actie voeren. Meteen daarna zal de gemeenteraad worden gevraagd om het verzoek tot organisatie van een gemeentelijke volksraadpleging inzake Diftar, ingediend op 23 september 2015, ongegrond te verklaren.

Meerderheid zwaar verdeeld over asielzoekers ?!

Maar, alsof dit nog niet genoeg gebrek is aan politiek fatsoen, is de meerderheid erin geslaagd géén enkel agendapunt te voorzien in verband met de vluchtelingenproblematiek.

Na de gemeenteraad van september werd duidelijk dat Turnhout, ingevolge een privé-initiatief, 377 asielzoekers zou moeten herbergen in de Corsendonk hotel appartementen. Je zou mogen verwachten dat dit meer dan voldoende aanleiding is om op de gemeenteraad de nodige toelichting te verschaffen. Over een plan van aanpak. Over de rol van peters en meters. Over de integratie van deze grote groep vreemden in de buurt van de Loechtenberg. Over de aanpak -wie, wat, waar- van te verwachten overlast. Over..
Maar, niets van dat alles is door de meerderheid aan de agenda geplaatst. Ondertussen is de kans reëel dat er al asielzoekers zijn toegekomen, nog voor de buurt-info-vergadering van 6 oktober is doorgegaag. Gelukkig dat de oppositie wel enkele vragen in petto heeft.

Uit een bevraging van GVA, ook al einde mei van dit jaar, bleek dat Turnhout de stad is, waar de inwoners zich het minst veilig voelen. Het veiligheidsgevoel krijgt slechts een quotering van 50,6%. Ruim 50% van de ondervraagden typeert Turnhout  als ‘arm’ en 25% van de inwoners wil weg uit deze stad.

GVA vroeg aan de respondenten in de centrumgemeenten of hun stad/gemeente er de voorbije jaren op vooruit is gegaan. De inwoners van Hoogstraten en Westerlo reageren het meest positief.
Turnhout bengelt opnieuw achteraan. De helft vindt dat de stad er zelfs op achteruit is gegaan.

Zelfs dat alles is geen aanleiding voor deze 4-partijencoalitie om pro-actief om te gaan met de vestiging van bijna 400 asielzoekers, pal in het centrum van de stad.

Het kan bijna niet anders dan dat dit wijst op een ‘grote verdeeldheid’ binnen de 4 partijen en zijn ze bang dat leden van de meerderheid ‘hun mond voorbijpraten’…

Ja, toegegeven dat de stad inzake deze opvang asielzoekers, voor voldongen feiten werd geplaatst. Maar moeten zij dan ook ‘hun eigen bevolking’ maar voor voldongen feiten stellen ??

Dré Wolput     4 oktober 2015

Standaard

2 gedachtes over “Parels voor de zwijnen

 1. fonne van mechelen zegt:

  panikeren is misschien verkeerd – maar de (toch volgens mij goedmenende) mensen in het ongewisse laten over “wat-wie-waar-waarom en hoe” is niet wat je van een stads”bestuur” mag verwachten – de butsen schudden als het te laat is mag dan wel een “gewoonte” zijn het is wel echt een “slechte gewoonte” – elgenlijk zouden de turnhoutenaars dat al moeten gewoon zijn – maar “wennen” doe je daar toch moeilijker aan denk ik.
  ik kan (die zelfde) goedmenende burgers alleen maar goede moed en doorzicht toewensen en het stadsbestuur een – veel te laat – wakker worden.

  Like

 2. Taverniers zegt:

  Ondemocratisch en Op z’n Afrikaans bestuur in Turnhout,geen respect voor de Turnhoutenaars,maar ja,men weet hoe deze coalitie tot stand is gekomen………. .

  Like

Reacties zijn gesloten.