Geen categorie

Asiel in Turnhout

4156106_27_z

(G)één reden tot juichen ?!

Tien  Overdenkingen.

1.-De afgelopen weken was het Turnhouts beleid ‘erg terughoudend’ wat betreft het opnemen van asielzoekers Ook op de gemeenteraad van maandag 7 september kon je die houding vaststellen. Wist het beleid toen reeds af van het nakende privé-initiatief van de groep Corsendonk ?

2.-Ik ben tegenstander om “zorg” te privatiseren. Ook de opvang van vluchtelingen -die heel wat meemaakten en te verwerken hebben- behoord wat mij betreft tot ‘zorg’. Het is toch verwonderlijk dat nog geen enkele (linkse) stem zich heeft verzet tegen deze privatisering…

3.-Wat de groep Corsendonk hotels nu doet is niets meer dan hun kassa laten rinkelen. Zij de lusten, wij (Turnhout en zijn inwoners) de lasten.

4.-De stad nam onmiddellijk het initiatief tot een oproep voor peter- of meterschap. Op die wijze gaan vrijwilligers een lucratrief (winstgevend) privé-initiatief eigenlijk mee faciliteren…Ondanks dat dit mij wel wringt, heb ik mij onmiddellijk kandidaat gesteld voor een peterschap. De asielzoekers die gaan komen hebben recht op een begeleiding en hebben geen boodschap aan de kromme manier waarop België hun opvang organiseert…

5.-We moeten ook niet verhelen dat één en ander tot ‘overlast’ zal leiden. Als je een appartement-hotel met 65 studio’s, (welke een erg lage bezetiingsgraad hadden in het verleden)in een drukbevolkt gebied, op enkele weken volzet met 377 asielzoekers kan dat niet anders dan tot overlast leiden. Vraag is wie (en hoe) één en ander in goede banen zal leiden. Wie er terzake kan worden gecontacteerd en liefst 24/24u…

6.-Ik ga ervan uit dat op jaarbasis het totaal aantal asielzoekers wat zal worden ondergebracht op Loechtenberg, in één jaar, ruim duizend mensen zal zijn. Bij een doorlooptijd van zowat 5 maanden wat de afhandeling van de asielaanvraag betreft, komen er 3 X 377 kandidaat-vluchtelingen op één jaar

7.-Als 80% (=huidige cijfer van erkenningen) van deze mensen een definitieve erkenning krijgt als vluchteling komen er op één jaar tijd zowat 700 nieuwkomers, (met het statuut van vluchteling) die op zoek gaan naar huisvesting, werk, inkomen op basis van leefloon… Bovendien mag/moet worden verwacht dat het grootste deel van hen, zal ‘blijven hangen’ in Turnhout. Dit zal een enorme maatschappelijke èn financiële uidaging zijn (druk leggen) voor onze stad die nu al enkele jaren zienderogen verarmt, groot tekort heeft aan sociale huisvesting, en al vele jaren kampt met een gigantisch grote werkloosheid. Een stad ook waar het aantal leefloners de voorbije jaren zeer sterk is gestegen, ondermeer omwille van groeiende armoede en de ‘natuurlijke instroom’ van erkende vluchtelingen die fedasiel in Arendonk verlaten. En wat zal er gebeuren met hen die niet erkend worden en wellicht in de ‘on-wettelijkheid- zullen terecht komen ??

8.-Het zou natuurlijk ook kunnen dat de stadsregio (Turnhout, Beerse, Vosselaar en oud-Turnhout) nu eindelijk eens van nut kan zijn. Nu kunnen ze aantonen dat ze tot meer in staat zijn dan te ‘condomiseren’ (lullen zonder vrucht) en tot een aanvaardbaar en eerijk spreidingsplan komen van de erkende vluchtelingen

9.-Heel wat mensen uiten een bekommernis rond ‘veiligheid’ en’terroristen’ die zich onder de vluchtelingen zouden kunnen bewegen. Ik begrijp ook die bekommernis maar recente aanslagen in ons en andere landen tonen aan dat je géén ‘hordes terroristen’ nodig hebt om een heel land te destabiliseren…Trouwens, als ze  niet mèt de vluchtelingen komen, zullen ze via ‘gewone’ kanalen ook wel hun weg vinden…

10.-Met al wat voorafgaat kan je bijna niet anders dan concluderen ‘dat er geen reden tot juichen is’. Maar dat is ook niet helemaal juist. Het positieve aspect is dat een flink aantal vluchtelingen de nakende winter kunnen doorbrengen met of onder een comfortabel dak boven hun hoofd. Dat zij hier wellicht een nieuwe toekomst kunnen beginnen, op voorwaarde dat er een degelijk antwoord komt op de concrete vragen/problemen die zich toch wel stellen !

Dré Wolput – buur van deze Corsendonk appartementen, maar vooral een bezorgde Turnhoutenaar.

Standaard

4 gedachtes over “Asiel in Turnhout

 1. Geert jans zegt:

  De stad ging toch in overleg gaan met de buurtbewoners? Ik verondertsel dat tegenstanders hier toch een actie tegen op kunnen zetten? Zeker oo kde manier waarop dit gaat,allemaal dankzij een leegzuigers van een Corsendonk!

  Like

 2. Wat mezelf betreft, ga ik twee zaken NIET doen. 1) ik zal niet ‘met vlag en wimpel’ klaarstaan, alsof het olympische winnaars betreft die terugkeren,wanneer deze asielzoekers aankomen en 2) ik zal mij ook niet verzetten. Het is immers niet hun fout dat deze privé-persoon, zonder zich ook maar enigszins te bekommeren om de buurt, de omgeving, de gevolgen op langere termijn…van de federale overheid een contract krijgt om deze mensen ‘op te vangen’

  Like

 3. Geert jans zegt:

  Ik zou toch snel graag meer info hebben als Turnhouter,of er in de 65 studio’s gezinnen komen of alleenstaanden en van waar deze komen? Moet de stad dit niet communiceren? Waar moeten wij ziin om hier meer info over in te winnen Dré?

  Like

  • Net als jij zit ik ook ‘op mijn honger’ wat die informatie betreft. Het is nu een week geleden dat ik een brief stuurde aan het college van Burgemeester en schepenen. Ondermeer met de vraag snel de nodige informatie te bezorgen aan de buren en Turnhoutenaren. Op mijn mail kwam tot op vandaag slechts één antwoord, met name van schepen Stijnen, die ook terzake mijn bezorgdheden deelt. Het lijkt wel alsof dit beleid ‘bang is van de confrontatie’ met de burgers…

   Like

Reacties zijn gesloten.