Geen categorie

Censuur !

censuur

Vluchtelingencrisis en sociale media

Er verschijnt te veel bagger en puur racisme op sociale media, vooral op facebook. Dat is alvast de mening van een aantal mensen die daarover opiniestukken schrijven.
Meteen pleiten sommigen er ook voor dat onder andere facebook zulke bagger/racisme uitspraken zou blokkeren en/of verwijderen. Daarbij  vermelden  zij dat deze vraag niet mag worden gezien als (een poging tot) censuur.

Nu, volgens mij is het toch op zijn minst “flirten met die censuur”. En ja, ik kijk ook meermaals vreemd en hoofdschuddend op, als ik sommige commentaren of uitlatingen lees. En ja, ik stel ook mijn grenzen wat dat betreft zeker wanneer het ‘klinkt’ het als puur en onversneden racisme of zelfs meer dan dat…Trouwens, je kan iedereen die de fatsoensnormen te buiten gaat blokkeren als ‘vriend’ met desgewenst een uitleg over het ‘waarom’ !

Maar, ik LEES niet alleen zulke zaken…ik HOOR ze ook meermaals uitspreken. Ook minder ‘straffe’ uitspraken. Ik weiger ook, om dat altijd en allemaal te catalogeren onder de term “racisme”. In vele gevallen is het voor mij vooral een -zij het op een niet altijd even elegante wijze- uitdrukken van een of meerdere bekommernissen. We, vooral al die opniniemakers/schrijvers, politici, moeten eens leren beseffen dat niet iedereen ‘de gave van het juiste woord’ heeft. Noch in gesproken vorm, noch in geschreven vorm! Trouwens, niet iedereen leest, pakweg, De Morgen en zijn talloze opiniërende stukken (laat staan dat iedereen het er al mee eens zou zijn…)

Politici en/of opiniemakers, zouden beter wat meer inspanningen doen, om de ‘vragen, onzekerheden en bekommernissen’ die dikwijls achter dergelijke uitspraken zitten, te ‘ontdekken’…

Sta me toe dit aan te tonen met een -eigen- ervaring :
-Onlangs is de vader van Rita overleden. Bij het verzamelen van zijn papieren, bleek zijn trouwboekje onvindbaar. Teneinde een aantal zaken te kunnen regelen hebben ze bij de Stad een bewijs van afstamming moeten halen. Maar met enkel dat attest komen ze niet toe. Er moet ook nog een erfrechtverklaring worden bijgevoegd. Hop, dan maar naar de fiscus (registratie) waar ze te horen krijgen dat het minstens -4- weken zal duren vooraleer die verklaring kan worden bezorgd. Gisteren ging Rita naar de bank met een rekening van de steenhouwer, voor de aanpassing van de columbariumplaat. Maar wat blijkt : er zijn regeltjes die bepalen dat rekeningen van begrafenisondernemer, koffietafel enz. … wel kunnen worden betaald…maar niet deze van een steenhouwer…tenzij met een attest van erfopvolging…

Ik kan dus heel goed begrijpen dat mensen die met dergelijke overvloed van regels worden geconfronteerd, kwaad en gefrustreerd reageren. En dat zij die frustraties dan (verkeerdelijk) uitwerken op ‘al die vreemden die hier alles zo maar in de schoot krijgen geworpen’. Dat die reactie(s) niet altijd even elegant klinken (of -racistisch- zoals sommigen het graag en veel te rap willen noemen) geef ik grif toe.

Conclusie : dames en heren opiniemakers, politci, begeef jullie wat meer tussen en bij deze mensen die -ook al verkeerdelijk- de ‘onderbuik’ van de samenleving worden genoemd. En zwaai vooral wat minder snel met jullie vermanende, belerende, maar vooral verwijtende linkse wijsvinger. Bedankt daarvoor.

Standaard

5 gedachtes over “Censuur !

 1. fonne van mechelen zegt:

  ik berichtte ook al verschillende vrienden (???) dat sommige van hun reakties me heel erg tegen vielen en dat er voorheen een ander idee van hen had dan nu – maar ja – met hun reaktie “ieder zijn gedacht” hebben ze natuurlijk ook gelijk – andersom zou belgie ook geen vrij land zijn – dus – ik laat ze – maar mijn idee over hen (zie enkele regels terug) zal niet zo vlug meer veranderen – dat is dan “mijn gedacht” – ik sluit ook altijd af met een welgemeende “sorry”

  Like

 2. Elke Brosens zegt:

  Ik volg je helemaal. Al moet ik toegeven dat sommige (hele harde) reacties mij soms zo diep raken en zo enorm ingaan tegen mijn kernwaarden dat het oordeel sterker is dan mezelf…

  Like

  • Het is altijd al zo geweest dat sommige mensen niet echt goed weten om te gaan met de ‘vrijheid van meningsuiting’. Velen van hen kunnen ook echt niet inschatten hoeveel ‘schade’ hun woorden kunnen veroorzaken, zelfs niet wat henzelf betreft…

   Like

 3. Gustaaf Vissers zegt:

  De gave van het juiste woord is weinigen gegeven – ook niet de politici en sommige schrijvers ook niet

  Like

Reacties zijn gesloten.