Geen categorie

Is CD&V in slaap gevallen ?

cd&v nieuwe stijl

Een ‘beetje’ politiek waarnemer;  in/van Turnhout heeft het zeker ook al wel gemerkt. Het klikt goed tussen TIM, Groen en SP.a.   De 4e coalitiepartner, CD&V komt bijna niet (meer) in beeld.

Het viel me op bij de officiële opening van de Heizijdse velden. Een mooi en nuttig project in het groene noorden van de stad. Tijdens het officieel momentje was er niemand van de CD&V mandatarissen te bespeuren. Niet van de raadsleden, niet van de uitvoerenden.

Toen twee dagen later Minister Sven Gatz naar Turnhout afzakte om officieel het label kindvriendelijke stad te overhandigen, kwam er ook al niemand van CD&V in beeld. Waren ze (te) bang van protesterende paddenstoelers misschien ?

Hoe linkser hoe flinkser ?

Tegelijk met de verkiezing van de nieuwe SP.a-voorzitter, kwam ook Turnhouts’ schepen Hannes Anaf in het partijbestuur terecht. Bij deze wens ik hem daarvoor nogmaals van harte proficiat. Uit de ‘beginselverklaring’ van John Crombez moet je besluiten dat SP.a zich meer dan ooit ‘links’ zal opstellen. Dat zou kunnen betekenen dat de Turnhoutse coalitie/beleid ook (nog) meer naar links zal opschuiven. Het ziet het ernaar uit dat CD&V dan helemaal aan de kant zal blijven staan. Vraag daarbij : zetten zij zichzelf aan kant of worden zij ‘uitgerangeerd’ door de anderen ?

Als we even de verkiezingsuitslag van 2012 in herinnering nemen, koos Turnhout niet echt voor een links beleid. NVA kwam helemaal vanuit het niets plots op 11 zetels terecht. Groen en SP.a samen haalden 8 zetels.

Welke richting TIM zou volgen, links of rechts, was niet meteen duidelijk. Of ja, deels toch wel : zij waren van bij hun oprichting alvast anti CD&V. En ik heb echt niet de indruk dat die marsrichting wezenlijk veranderd is, ook niet na ‘het gedwongen huwelijk’ omwille van een onbestuurbare stad.

CD&V koos met zijn bevoegdheden en mandaten in het schepencollege niet voor de meest in het oog springende zaken. Als zij (CD&V) in 2018 (volgende gemeenteraad verkiezingen) in Turnhout nog op de kaart willen staan, moeten zij dringend –ook inhoudelijk- uit de schaduw van de andere coalitiepartners treden. Zich meer en duidelijk(er) laten zien ook bij officiële gelegenheden. CD&V Nieuwe stijl zeg maar. Want, wie niet  gezien is, is weg !

Dré Wolput     17 juni 2015

Standaard