Geen categorie

Fiets gepikt ? Eigen schuld, of wa…

Ergens in maart 2017 werd, in een afgesloten parkeergarage, mijn elektrische en gemerkte fiets gepikt. Aangifte gedaan bij de politie. Een maand of vier later werd deze fiets -toevallig- ontdekt door de politie naar aanleiding van een uit-huis-zetting.

Daders geïdentificeerd, fiets kunnen terughalen bij de politie en een advocaat onder de arm genomen om mijn belangen te verdedigen tegen deze fietsenpikkers.

Ik had snel na de diefstal een andere nieuwe fiets gekocht. Maar de rechtbank aanvaardde niet mijn vordering om deze aankoop terug te betalen. Enkel een dervingsvergoeding van enkele euro’s per dag dat ik die fiets niet in mijn bezit had + vergoeding aangebrachte schade.

Een van de twee dieven was gedomicilieerd op het adres van het OCMW. Daar viel dus niks te halen van het toegekende bedrag. Zij kompaan was aan het werk en die heeft dan de toegekende vergoeding moeten betalen.

Diefstallenplaag

Het pikken van -vooral elektrische- fietsen is in Turnhout al meerdere jaren een echte plaag. Het jaar waarin mijn fiets werd gepikt (2017) was ik één van de 366 (aangegeven) slachtoffers. Een jaar later, telde de politie in Turnhout zelfs 515 fietsdiefstallen !!

Preventieactie

De schepenen Jan Van Otten en Marc Boogers reizen de komende maanden met een informatiebord door Turnhout. Op de verschillende plaatsen waar de zogenaamde diefstalvrije fietsnietjes zijn gezet willen ze zo de fietsers informeren over hoe hun fiets veilig te stallen. https://www.gva.be/cnt/dmf20230424_94225766

Maar, enkele dagen later verscheen in GVA een artikel waarin te lezen staat dat met de zogenaamde Poolse sleutel, het extra AXA-slot van je fiets, in één handomdraai is losgemaakt ! Preventiecampagne meteen onderuit gehaald dus… https://www.gva.be/cnt/dmf20230427_97420652 (achter betaalmuur)

Als derde in de reeks over fietsdiefstallen is GVA op stap gegaan in Turnhout om een buurtreportage te maken over het probleem van fietsdiefstallen.

Maar, helemaal niet ten onrechte staat er te lezen : fietsers kiezen voor extra slot: “Maar als ze willen pikken, zullen ze pikken” https://www.gva.be/cnt/dmf20230428_94061289 (achter betaalmuur)

Maar extra -diefstalveilige- sloten die al snel tot 200 euro/stuk kosten zullen volgens een andere fietser hèt probleem niet oplossen.

Staf Lauwerysen, gewezen directeur van De Warande en gewezen stadsecretaris in Turnhout, zegt in GVA

Als het over de diefstallen gaat, denk ik dat behalve de lopende campagne en het verhogen van de pakkans van dievenbendes, een sterk sociaal beleid ook kan helpen.

Met dat laatste argument zegt hij eigenlijk : met het huidige sociaal beleid dwingen wij mensen tot -ondermeer- fietsdiefstallen…of met andere woorden : fietsdiefstallen zijn onze eigen -maatschappelijke- schuld !

Uit welke bijna extreem-linkse hersenkronkel dit komt kan ik uiteraard niet bepalen. Stel je voor, dat PVDA en misschien zelfs Vooruit dat maandag in hun 1-mei campagne in Turnhout, letterlijk  overnemen !!

Nu, voor alle duidelijkheid, persoonlijk vind ik deze stelling van Staf echt wel zatte zever.

Wat wel nodig is om fietsdiefstallen te voorkomen zijn : meer politioneel toezicht in onze straten, zicht- en onzichtbaar, zo kan je de pakkans verhogen, verder moet deze fietsdiefstallen plaag aanleiding zijn om met het parket afspraken te maken over een lik-op-stik beleid wanneer dieven(bendes) worden gepakt. En, waarom niet, op plaatsen waar veel fietsen samenkomen camera’s hangen die eventuele diefstallen kunnen filmen.

Het zou ook geen gek idee zijn om van de vele werklozen en leefloners die onze stad telt een aantal mensen op te leiden en in te zetten om fietsstallingen te bewaken. Dat zou perfect kunnen via een gemeenschapsdienst. Tegelijk is dat ook doortastend sociaal beleid !

Maar vooral moeten daders op de rechtbanken, veel strenger worden aangepakt. Maar dat is een algemeen probleem !

Standaard

3 gedachtes over “Fiets gepikt ? Eigen schuld, of wa…

Reacties zijn gesloten.