Geen categorie

Drillen, is toch iets van ’t leger?

Tot voor enkele dagen kende ik het begrip/woord dril(len) enkel van mijn legerdienst, die nu bijna 50 jaar geleden begon in kazerne Majoor Blairon.

Maar dat er ook zoiets bestaat als drillrappen werd me pas duidelijk na de gelijknamige moord afgelopen woensdag 21/12 ll. Zo lees ik op VRT nieuws :

De 16-jarige jongen die vanmorgen werd neergestoken in Berchem was mogelijk het slachtoffer van een afrekening tussen rivaliserende rapbendes. Dat verneemt de redactie van VRT NWS uit goede bron. Geweld tussen zogenaamde drillrapbendes duikt steeds vaker op in België, het gaat om jongeren die elkaar bedreigen in muziekvideo’s die voornamelijk gedeeld worden via sociale media, maar de jongeren – vaak minderjarigen – plegen ook fysiek geweld. Dat het gekleurde jongeren van vreemde herkomst betreft is voor VRT het vermelden niet waard !

Dader wordt slachtoffer

Bij nader inzien is het onfortuinlijke slachtoffer in Berchem, eerder ook al dader geweest in het drillrapmilieu want, zo schrijft HLN  De rechtstreekse aanleiding voor de moord op Steven was een steekpartij in het Antwerpse Centraal Station, op 29 oktober 2022. Toen viel Steven B. de jongens uit Aalst aan met een mes, waarbij één van hen gewond raakte. Van levensgevaar was toen evenwel geen sprake.

Voor de Antwerpse politie blijkt het drillrapmilieu helemaal niet onbekend te zijn. Zo blijkt alvast uit dit artikel in De Morgen van 22/10/2021 : Antwerpen heeft sinds de zomer af te rekenen met een nieuw fenomeen: drillrappers. Dat zijn (minderjarige) jongeren die in video’s pronken met geweld en oproepen om winkels te beroven, overvallen te plegen en tegenstrevers neer te steken. Voor elk feit verdien je punten. Op sociale media houden ze hun score bij. De Antwerpse politie zit bovenop het fenomeen om elke escalatie te voorkomen. In Nederland vielen al doden bij confrontaties tussen drillrapgroepen. En nu in ons land dus ook !!

Als ik dat allemaal lees dan is mijn conclusie : het betreft groepjes van gekleurde allochtone jongeren die misdaad en criminaliteit nastreven en daarbij zelfs mekaar onderling ook nog naar het leven staan.

Hier temt men leeuwen

OC nr 3 -kazerne Majoor Blairon dus- was één van de vier opleidingscentra waar onder het motto ‘Hier temt men leeuwen’ jonge mannen lessen kregen in gehoorzaamheid en het aanvaarden van gezag.

Spijtig dat je dergelijk -drillrap- krapuul niet meer kan/mag drillen -in positieve zin- tijdens een verplichte leger- of noem het voor mijn part, gemeenschapsdienst…

Maar, wat dacht je, dat zie ik verkeerd hoor !

In Knack drukt Tobias Cobbaert ons met de neus op de feiten van een onverdraagzaame en alles behalve zorgzame samenleving, wanneer hij op zoek gaat naar een antwoord op de vraag Is drillrap de oorzaak van geweld?

Dat is geen eenvoudige vraag. Veel drillrappers zullen vooral een stoer typetje spelen, maar het valt niet te ontkennen dat veel teksten geweld verheerlijken, en dat het bedreigen van rivaliserende bendes soms ontspoort tot fysieke daden.

Aan de andere kant is het nogal simplistisch en sensatiebelust om drillrap als dé oorzaak van geweld te zien. Veel waarschijnlijker is dat drillrap een oprechte weerspiegeling is van het gewelddadige leefmilieu waarin kansarme jongeren zich bevinden. Toen VRT eind vorig jaar een reportage maakte over een drillbende, gaven de jonge leden ook aan dat ze zelf niet per se blij waren met hun levensstijl. Naar hun aanvoelen hadden ze simpelweg geen andere kansen in het leven.

Kortom het is niet een probleem van dergelijke jongeren zelf en hun (gebrek aan) opvoeding, maar wel het gevolg van een oh zo slechte samenleving -met specifiek voor jongeren, kinderbijslag en gratis onderwijs evenals gratis gezondheidszorg, vaak ook nog sociale huisvesting voor hen en hun gezin, enz…- maar die samenleving maakt deze jongeren kansarm !

Dit zijn allochtone jongeren die niet het minste respect hebben voor onze samenleving. Zij spuwen deze samenleving zelfs uit ! Jongeren die NIET op zoek gaan naar kansen, laat staan dat ze al kansen zouden willen grijpen !

En nu gij !

Standaard

2 gedachtes over “Drillen, is toch iets van ’t leger?

 1. Rik zegt:

  Ach ja,…Knack. “…geen andere kansen in het leven.” Ik ben dat riedeltje kotsbeu, ik word er al heel mijn leven opstandig van.
  Of hoe vaak men ‘een moeilijke jeugd’ of ‘opgegroeid zonder vaderfiguur’ misbruikt om toch maar criminele feiten te plegen en met deze dooddoeners een milde straf tracht te bekomen.
  Ik ben opgegroeid in een kansarm gezin toen deze term zelfs nog niet bestond.(1969) Mijn vader is jong gestorven waardoor mijn moeder op haar eentje 5 kinderen moest grootbrengen. Al die sociale vangnetten, premies allerhande en begeleiding bestond toen nog niet. Het enige waar mensen met maatschappelijke, financiële en andere beslommeringen terecht konden, was het ocmw. En daar, daar was mijn moeder te trots voor.
  Een woord dat velen blijkbaar tegenwoordig niet meer kennen, net zoals eigenwaarde.
  Mijn moeder bleef niet bij de pakken zitten en had 2 jobs. Werken in de fabriek in 2 ploegen en voor en na die shifts poetsen bij verschillende gezinnen. Iedereen in ons gezin had taken, van de oudste tot de jongste. Poetsen, afwassen, naar de bakker, strijken etc…wij hielpen moeder waar we maar konden. En toch, door die instelling hadden wij altijd eten op ons bord, een gevulde brooddoos (jawel!!) voor school en kleren aan ons lijf. En ondanks dat het allemaal niet gemakkelijk was, had ik een fantastische jeugd.
  Op mijn twaalfde zat ik op mijn knieën augurken te plukken om een centje bij te verdienen, later appels plukken bij Roes. Ik heb van mijn 18 tot mijn 45 bovenop mijn reguliere job gewerkt tijdens weekends om vooruit te komen in het leven.
  En kijk, mijn moeder en al haar kinderen hebben vandaag de dag allemaal eigendom vergaard op eigen kracht, zonder zeuren, zonder iemand anders de schuld te geven, zonder de moed te verliezen.
  Kom bij mij dus niet af met dat gemakzuchtige ‘geen kansen’. We leven hier in België in één van de rijkste landen ter wereld met een zeer gul netwerk voor iedereen die het moeilijk heeft. Maar er wordt ook verwacht dat je na een tijdje zelf de handen uit de mouwen steekt, niet in de ‘hangmat’ blijft hangen. Ik nodig elke linkse goodmensch (niks tegen links) uit om bij mij op de bank naar mijn verhaal te komen luisteren. Ze zullen met het schaamrood op hun wangen mijn woning verlaten en voortaan 2 keer nadenken vooraleer ze nog eens zullen roepen dat we in België niet genoeg kansen hebben. Les 1, je moet ze grijpen. Mvg

  Like

Reacties zijn gesloten.