Geen categorie

Spring maar achterop bij mij…

Achter op mijn fiets…in de toekomstige fietsstraten in Turnhout.  Mobiliteitsgoeroe Marc Boogers (groen) wil volgend jaar groeien van 5 km naar 17 km fietsstraten in het centrum van Turnhout

Om te beginnen : ik ben daar géén tegenstander van !

Maar, het is wel godgeklaagd dat Boogers in alle talen zwijgt over het bijna totale gebrek aan fietscomfort. Dat heeft ondermeer te maken met het feit dat de stad blijft zweren bij (her)aanleg met betonklinkers.

In tegenstelling tot beton of asfalt verzakken die wel eens (eigenlijk heel vaak) Zo bijvoorbeeld in de Warandestraat, Sint-Antoniusstraat en omliggende straten.

En dat blijvend en verergerend gebrek aan fietscomfort is toch zeer opvallend wat schepen Boogers betreft. Want, als lid van de fietsersbond, volgt hij liefst van al ook hun aanbevelingen.

Diezelfde fietsersbond publiceerde eerder dit jaar het fietsrapport van Turnhout. Met slechts 78 ingevulde enquetes kreeg het onderdeel  comfortabel fietsen slechts een schamele score van 2,7 op 5. Met de hakken over de sloot dus. Trouwens kreeg het gehele rapport slechts 59,2/100 punten !!

Wel fietsstraten, maar geen fietscomfort, géén fietsveiligheid, kortom géén enkele visie op veilig fietsen !!

Probleem = handhaving

Al jaren lukt de politie er niet in om fietsers in tegenrichting definitief van gedacht te doen veranderen in de Gasthuisstraat, Warandestraat…

Al jaren lukt het niet om fietsers en steppers van de stoepen weg te houden

Het lukt zelfs niet om fietsers de voorrang aan rechts te laten respecteren…

En het zal ook niet lukken om de regels die gelden in fietsstraten in voldoende mate te kunnen afdwingen.

En met de politie is afgesproken dat er gerichte acties komen in samenspraak met de Stad om controles uit te voeren en boetes te geven”, aldus Boogers in HLN. https://www.hln.be/turnhout/stadskern-van-turnhout-wordt-een-grote-fietszone-van-19-naar-65-fietsstraten~aebe13c4/

Maar Marc toch…met af en toe eens een controle, een zogenaamde gerichte actie, gaat die berg van fietsstraten (17 km) amper een muis baren…

Er zijn nu al -veel- te weinig agenten om alles verkeerstechnisch op te volgen

Standaard

8 gedachtes over “Spring maar achterop bij mij…

 1. Carine Ilsbroux zegt:

  Straten met klinkers = gevaarlijk omdat je er op kan uitglijden, een miskraam kan uitlokken ( toch hoog risico na 17 km ) en de klinkers zijn wapens bij rellen en vandalisme.

  Like

 2. Wim Moonen zegt:

  Dat de groene schepen fietsstraten maakt in de wijken, geen probleem, maar toch niet in het centrum! Dat gaat problemen geven en is zinloos. Denk maar aan het teveel aan bussen en al de leveranciers, die allemaal tijdsgebonden zijn. Tijdens de spitsuren is het al een gedoe in onze stad. Het nadeel is ook, dat de fietsers denken, dat ze alles mogen en de wegcode niet voor hun is.

  Verzonden vanuit Mailhttps://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986 voor Windows

  Like

 3. Rik zegt:

  Beste Wim Moonen,“Fietsstraten in de wijken maar toch niet in het centrum!” Op zich maakt dat vrij weinig verschil daar er een snelheidsbeperking van 30km per uur geldt in het centrum. Tegenwoordig trapt elke fietser vlot 25 km/u met een electrisch exemplaar en lenen vele straten zich sowieso niet om met een bus of auto een fietser voorbij te steken. De warandestraat, waar zelfs fietsers op de stoep fietsen wegens te smal, is een ramp. De Gasthuisstraat, de Herentalsstraat enz… idem dito. En laten we eerlijk zijn, hoeveel automobilisten houden zich aan de regels in een fietsstraat? Max 30 km/uur en niet voorbijsteken is niet echt gekend bij velen. Fietsers houden zich zelf ook niet aan de ‘voorrang van rechts’ regel, denken dat ze daar alles mogen. Ik pleit hier heus niet voor meer fietsstraten, de infrastructuur op vele plaatsen dwingt mensen sowieso om meer rekening met elkaar te houden. Het enige dat volgens mij echt werkt, is meer blauw op straat, meer controle. Ook voor de zwakke weggebruiker, dus de voetganger en de fietser. Meer regeltjes die niet opgevolgd worden wegens geen risico op boetes, daar hebben we er genoeg van. Mvg

  Like

 4. Roman zegt:

  Niet iedereen heeft een electrische fiets. Men gaat er maar vanuit dat er gemiddeld 25km/uur wordt gereden. Bij veel fietsers is het 17km/uur. Laat staan dat de lijn er nog achter hangt en overal telaat aan zijn halte komt. Ik ben geen voorstander. Alleen bij schooltijd (aankomst-vertrek) wel.

  Like

 5. Linda Vermeersch zegt:

  In onze straat (Lodewijck De Koninckstraat )ben je bijna verplicht om met je fiets op de stoep te rijden. De straat met kasseien gaten en bulten is absoluut geen uitnodiging om te fietsen ! Toch passeren hier vele school kinderen . Maar blijkbaar is het niet nodig de straten te onderhouden maar wel fietsstraten bij te maken ? ! 😣😣😣

  Like

 6. Nicky zegt:

  Ik moet spijtig genoeg twee keer in de week in Turnhout zijn om mijn dochter met beperking weg te brengen. Ik ben geboren en getogen in Turnhout maar voor de rest heb ik er niets meer te zoeken en als het zo doorgaat heeft niemand met een auto daar binnenkort nog iets te zoeken, wat volgens mij niet ten goede komt van de handelaars in het centrum en voor meer leegstand gaat zorgen. Veel plezier Marc Bogaerts in uw spookstad met uwe fiets.

  Like

Reacties zijn gesloten.