Geen categorie

Op vrijersvoeten

Beerse en Vosselaar willen een verregaande vorm van samenwerking uitbouwen met en voor mekaar.

De gemeentebesturen van Vosselaar en Beerse werken al twintig jaar nauw samen en eind vorige week besloten ze die samenwerking nog te versterken op onder meer het vlak van milieu, mobiliteit en armoedebestrijding. https://www.gva.be/cnt/dmf20221127_97140096

Maar, zijn dat ook niet de thema’s die al langer op tafel liggen binnen de stadsregionale samenwerking tussen Beerse, Vosselaar, Oud-Turnhout en Turnhout ?

Volgens de burgemeesters is een fusie nog niet aan de orde. Maar volgens GVA zijn er best wel wat inwoners die een fusie zeker wel zien zitten.

Dat Beerse en Vosselaar met deze intentie de huidige stadsregionale werking te kakken zetten is onmiskenbaar zo.

Een samenwerking die bovendien dit jaar nog werd uitgebreid met Lille en Kasterlee.

Maar veel erger nog vind ik dat het vijandsbeeld tegen Turnhout, wat al bestaat van voor 1976, waardoor Turnhout een -noodzakelijke- fusie is misgelopen blijvend wordt gecultiveerd (aangewakkerd)

Een artikel uit GVA van ruim 14 jaar geleden maakte al duidelijk dat deze 3 (Beerse, Vosselaar en Oud-Turnhout) NIET of NOOIT een fusie met Turnhout zouden accepteren. https://www.gva.be/cnt/aid668468

De démarche van Beerse en Vosselaar is overduidelijk ingegeven vanuit de angst dat een nieuwe  Vlaamse regering, na 2024 deze en andere fusies ongetwijfeld zal opleggen.

Als je hoort en leest hoe de meeste gemeentebesturen nu al zwaar moeten ingrijpen in investeringen en personeelskosten, omwille van inflatie en loonindexeringen, zullen fusies meer dan ooit noodzakelijk zijn !!

Standaard

2 gedachtes over “Op vrijersvoeten

 1. A. Verheyen zegt:

  Laat Vosselaar ons dorp VOSSELAAR zijn en blijven Dank aan José, onze vorige burgemeester, zij werkte om Vosselaar te maken wat het is en door te geven aan ‘n nieuwe jongere kracht die er een hippe, frisse gemeente heeft van gemaakt waar ook jongeren zich thuis voelen.
  Laat Vosselaar zijn en blijven zoals het is, met frisse idéen maar ook met de puntjes op de I waar verkeersbeleid en veiligheid op de eerste plaats komt.
  Agnes

  Like

  • Dag Agnes, De ervaring met fusies in onze omgeving toont juist aan dat die ‘deeldorpen’ allemaal hun eigenheid hebben behouden. Kijk naar Ravels/Weelde/Poppel of Kasterlee/Lichtaart/Tielen en Lille/Wechelderzande/Poederlee en Gierle…meerdere ‘kernen’ samen werken toch gewoon ‘kernversterkend’…Met andere woorden : het argument van eigenheid behouden is duidelijk een ‘non-argument’ 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.