Geen categorie

Streefdoelen

Wellicht wil Iedereen, voor zichzelf en/of het gezin, bepaalde vooruitzichten stellen in het leven. Streefdoelen bereiken, zeg maar.

Zo hadden wij, samen met mijn overleden echtgenote, een streefdoel vooropgesteld om bij mijn 50e verjaardag, naar Amerika te gaan en…een motor aan te schaffen.

Helaas, in datzelfde jaar (2004) kreeg Jeke de diagnose van A.L.S., een dodelijke spierziekte en wèg waren al die toekomstbeelden.

Nu beperk ik mijn streefdoel tot het aantal lezers van, mijn blog. Zo had ik begin dit jaar het cijfer van 2.000 lezers/maand in gedachten. Maar al tijdens de zomermaanden mocht ik meer dan 24.000 lezers tellen.

Dus verlegde ik mijn focus maar naar 30.000 lezers dit jaar maar ook dat aantal werd de voorbije dagen al behaald. En ja, dit stemt me wel bijzonder tevreden.

Minder werklozen

Onze lokale schepen van werk en economie, Luc Op De Beeck stelde zich als streefdoel om in 2022 een werkloosheidsgraad van minder dan 10% te bereiken in Turnhout.

Dat lukte pas in de maand mei (9,8%) en juni (9,6%) om opnieuw op te lopen tot 10,4% in juli en augustus.

Plus en min

Afgelopen maand september noteert de statistiek 9,9% werkloosheidsgraad. Vergeleken met september 2021 is dat een daling van slechts 0,3%. Dat is bijzonder weinig  vermits de afgelopen 12 maanden de arbeidsmarkt in brand stond en honderden vacatures niet ingevuld raakten.

In concrete cijfers uitgedrukt tellen we in Turnhout op één jaar, 65 werklozen minder, waarvan  -72 Belgische, maar tegelijk ook 7 werklozen meer van vreemde herkomst.

Een opvallend cijfer in september : het aantal personen die minder dan één jaar werkloos zijn, steeg met 62 werklozen sinds vorig jaar. De stijging doet zich vooral voor bij de kortdurende werklozen (-3 maanden en minder dan 6 maanden)

Wellicht duidt dit op een blijvende aangroei van nieuwkomers in leefloon, die ook verplicht ingeschreven staan bij VDAB.

Een tip voor de schepen

Verleg je focus  van de totale werkloosheidsgraad naar het steeds maar groeiende aantal werklozen van vreemde origine in Turnhout.

Standaard

5 gedachtes over “Streefdoelen

 1. briers ghislain zegt:

  er is het nederlandse woord ” streefdoelen ” . waarom word dan de steenkolenengelse term ” goal plan action ” gebruikt ?

  Like

 2. Rik zegt:

  De focus moet inderdaad verlegd worden naar bovenvermelde groep. In een reactie op een eerdere blog van jou, Dré, heb ik al eens aangehaald dat er bij ons maar een klein aantal mensen van allochtone afkomst werken en deze zijn dan nog hier geboren. Dus hierbij heb ik het nog niet eens over geregulariseerde nieuwkomers hé, dat zijn er nog geen handvol op een totaal van zo’n 370 werknemers. Hallucinant toch, dit gegeven als je door de Turnhoutse straten loopt en al dit ‘potentieel’ ziet rondhangen en slenteren als was het alle dagen vakantie. Oh ja, mijn excuses, ze hebben alle dagen vakantie!
  Nu, alle gekheid op een stokje, de vraag is uiteindelijk waarom er zo weinig mensen uit deze groep tewerkgesteld zijn? Zijn er dan niet genoeg info-verstrekkende diensten in Turnhout? Hebben deze mensen geen bepaalde ‘skills’ om op de werkvloer een bijdrage te leveren? Zijn ze de taal niet machtig en is dit een struikelblok? Is het van ‘wel willen maar niet kunnen’ of ‘wel kunnen maar niet willen’? Of gaat het enkel maar om de rechten en niet om de plichten?
  Is het niet frappant dat de cijfers over deze bepaalde groep werklozen enkel boomen in landen waar men rijkelijk bediend wordt uit de sociale ruif?
  Wie zal het zeggen…Mvg

  Like

 3. Wim Moonen zegt:

  En zolang de inloop van allochtonen blijft duren, zal dat ook niet beteren. Er zijn er velen die hier alleen maar zijn om het geld. VDAB zou veel strenger moeten zijn. Je kan pas werklozensteun krijgen als je minstens 6 maanden of 1 jaar gewerkt hebt. En daarmee bedoel ik, officieel ingeschreven bent en de taal spreekt. Wij moeten ook werken voor de kost.

  Verzonden vanuit Mailhttps://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986 voor Windows

  Like

Reacties zijn gesloten.