Geen categorie

(On) – Veiligheidsgevoel

Op 29/9 ll; publiceerde Vlaanderen een rapport over veiligheidsgevoelens en mijdgedrag, daar waar de mensen wonen en leven.

Hiertoe werden 6.000 +18 jarigen bevraagd. Dat betekent 0,11% van de + 18 jarigen in Vlaanderen. Bovendien is de groep die werd bevraagd onderverdeeld op het vlak van leeftijd, man-vrouw (of deze opsplitsing nog wel voldoet binnen de hedendaagse genderindeling…) , gezinssituatie en scholingsgraad.

Als je weet dat in Turnhout zowat 37.000 volwassenen wonen (36.987 exact) dan zijn in Turnhout, indien de spreiding werd gerespecteerd, maximaal 40 –veertig dus– personen bevraagd. Het kunnen er ook gewoon -0- zijn…

Ik stel me dan ook de vraag, in hoeverre je dergelijk klein aantal als representatief mag beschouwen, zowel op Vlaams als op lokaal niveau.

En als ik naar de resultaten kijk van deze bevraging uit het voorjaar 2022 en deze vergelijk met de cijfers van 2020, uit de gemeentescan (stadsmonitor) dan kan ik niet anders dan vaststellen dat mijn vraag méér dan terecht is.

Cijfers

Zo zeggen de cijfers van dit jaar, dat 70% van de inwoners in de 13 centrumsteden  zich zelden of nooit onveilig voelen. Twee jaar geleden was deze groep in Turnhout nog maar 39% groot en in de centrumsteden 55%.

38% van de Turnhoutenaren voelde zich twee jaar geleden af en toe onveilig en 33% had hetzelfde af en toe gevoel in de centrumsteden.

24% van de Turnhoutse inwoners voelde zich in 2020 VAAK/ALTIJD onveilig en 12% in de centrumsteden

Mijdgedrag

Hoe groot is het  aantal inwoners van onze stad (cijfers 2020) dat bepaalde plekken mijdt omwille van risico’s op onveiligheid. Bij hoeveel inwoners in Turnhout is dat het geval? Voor 40% nooit of zelden (52% centrumsteden)

34% zegt dat af en toe wel te doen, bepaalde plekken mijden (32% centrumsteden) terwijl 26% het vaak of altijd doet in Turnhout, bepaalde plekken mijden. (16% centrumsteden)

Twee jaar later blijkt echter, uit de bevraging van 6000 Vlaamse inwoners, dat er een drastische ommekeer te noteren valt van het mijdgedrag. Een ruime meerderheid van 65% zegt zelden of nooit mijdgedrag te vertonen.

Als deze erg gunstige cijfers in de eerstvolgende stadsmonitor kunnen worden bevestigd, -maar dan wel op basis van een ruimere bevraging dan 0,11% van de (Turnhoutse) bevolking; dan hebben wij in Turnhout géén politiemensen tekort maar eerder teveel.

Of ben ik nu echt te optimistisch ? Nu ja, hoop doet toch leven

Bronnen : https://www.vlaanderen.be/statistiek-vlaanderen/veiligheid/veiligheidsgevoelens-en-mijdgedrag https://gsminfo.gemeente-stadsmonitor.be/%24web/Rapporten_outputs/JouwGemeentescan_13CS/GSM_JouwGemeentescan_13CS_Turnhout.pdf

Standaard

Een gedachte over “(On) – Veiligheidsgevoel

  1. Rik zegt:

    Dag Dré, representatief is dit rapport dus niet. (Turnhout 40 pers.) Het volstaat om gewoon in je omgeving (vrienden, familie, collega’s…) eens over dit onderwerp te praten en dan besef je dat deze onveiligheidsgevoelens en vermijdgedrag best wel spelen onder de inwoners van Turnhout. Of deze gevoelens en dat gedrag terecht zijn, daar zullen ook wel rapporten over bestaan, al dan niet representatief. Dit is voor het stadsbestuur een enorm probleem en een serieuze uitdaging (mijn God, wat een wollig taalgebruik) voor de toekomst. Ik geef alvast graag een tip mee: blijf vooral pamperen. Mvg

    Like

Reacties zijn gesloten.