Geen categorie

Uit de bocht gaan

Te huur -altijd- te duur ?

Vooraf : Vlaams Minister President Jan Jambon ging wat kort door de bocht toen hij stelde dat ‘huurprijzen die de hoogte ingaan omwille van een indexverhoging, nu eenmaal de consequenties zijn van…huren’ Dat is redelijk ongenuanceerd toch, Jan !

Maar in De Morgen gaat Joël De Ceulaer -wie anders- flagrant uit de bocht dat wie als eigenaar zijn huurprijs, volledig aan de huurindex aanpast, mensen een financieel nekschot geeft. Als er één iemand is die beter zijn snavel kan houden…maar daarover zo dadelijk meer.

Weten wat we willen

De afgelopen jaren hebben zowel huurdersbonden als lokale besturen, net zoals voor de sociale woningbouw, normen afgesproken waaraan een huurwoning moet voldoen. Kwaliteits-; veiligheids- en wooncomfortnormen.

Overigens helemaal terecht ! Ook in Turnhout is men al enkele jaren bezig om huurwoningen aan een kwaliteitsonderzoek te onderwerpen. Wie zijn woning in Turnhout wil verhuren moet daarvoor over een conformiteitsattest beschikken.

Maar kwaliteit kost ook geld.

Zelf ben ik wel akkoord met wat Bart De Wever (NVA)voorzitter) voorstelde, dat verhuurders die nog géén energiezuinige maatregelen hebben getroffen, hun huur niet zouden mogen indexeren.

Joël De Ceulaer is vooral -zij het veelal ten onrechte- in zijn gat gebeten, vermits “Wie één of meerdere huizen bezit, betaalt geen belasting op de reële huurinkomsten, maar mag wel die inkomsten indexeren“.

Maar ik wil hem toch even confronteren met de volgende werkelijkheid.

 • Na meer dan 42 jaar noeste arbeid en sparen voor een groepsverzekering, kon ik op brugpensioen. Als gevolg daarvan had ik géén keuze wat de uitbetaling van mijn groepsverzekering betreft. Dit zou op 60-jarige leeftijd zijn. De inhoudingen waren als volgt : een RIZIV-bijdrage van 3,55 %;
 • een solidariteitsbijdrage van 2 %

De fiscus roomde dan ook nog eens 20% af waarop dan ook nog eens 7,5% personenbelasting voor de stad.

Van wat ik netto in mijn handen krijg kocht ik, aangevuld met spaarcentjes waarop ook al RSZ en belasting werd betaald een appartement. Prima in orde want nieuwbouw (ondertussen verkocht wegens slechte huurderservaring…)

En dan kom jij, Joël De Ceulaer, in uw gazetteke memmen dat ik op de huurinkomsten van -ocharme – één appartement niet voldoende zou worden belast.

Uiteraard betaal ik een kadastraal inkomen en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid…

Trouwens, hoe vaak moeten mijn centen volgens u dan wel aan de  overheidskassa passeren, zodat de BTW op 0 (nul)% kan worden gehouden voor uw gazetteke ?

180 miljoen subsidies uit belastinggeld die u toelaten om de zotste dingen neer te schrijven met een in vitriool gedoopte pen of een klavier met azijn overgoten…

En zo iemand als jij denkt dan, een ander morele lessen te moeten leren…man, man, man…ga nu eindelijk eens in je eigen hol (subsidies) keffen…

Standaard

3 gedachtes over “Uit de bocht gaan

 1. briers ghislain zegt:

  in plaats van sociale huurwoningen met subsidies aan prijzen beneden kostprijs te verkopen , en de verhuurders met alle mogelijke regeltjes het leven zuur te maken , zou men beter bouwen terug betaalbaar maken . Want dit is een loterij . Een bouwvakker die 20 € per uur bruto verdient ( echt verdient met hard te werken ) , kost er 55 aan zijn baas en houd er 12 van over . Op alle materialen moet BTW betaald worden . Wie een bouwgrond koopt , betaalt registratierechten en maakt een notaris rijk .Vele architekten gaan vervroegd met pensioen omdat de de diarree aan nieuwe regeltjes kotsbeu zijn . Doe daaraan iets , en doe iets aan de vraagzijde ( instroom kansenparels ) , en de huurprijzen worden weer betaalbaar en sociale woningen grotendeels overbodig . Maar dan kan men de juiste ” vrienden ” natuurlijk geen goedkope woning of gemakkelijk jobke meer geven . PS : ik ben zelf huurder .

  Like

 2. Rik zegt:

  Joël De Ceulaer, orakel van België die denkt dat de evenaar dwars door zijn r..t loopt. Schrijft wekelijks een satirische (volgens hem toch) column waarin hij iedereen die zijn mening niet deelt, schoffeert dat het geen naam meer heeft. En ons ‘Jowelleke’ komt hiermee weg omdat elke criticaster bang is om gefileerd te worden door dit verachtelijk sujet. De clown die in Terzake zat met 2 (jawel) mondmaskers op elkaar. De man die (volgens eigen zeggen) zichzelf en zijn gezin dagelijks testte op corona en vervolgens in één van zijn flutartikels klaagde over de kostprijs van deze. De man die zei dat ongevaccineerden moesten geweerd worden (opgesloten) uit onze maatschappij en dit dan ook bij elke gelegenheid verkondigde.
  Nu, tegenwoordig zijn er wel meer (alle??) journalisten ziek in hetzelfde bedje. Ze schrijven geen objectieve artikels meer maar pennen gewoon hun mening neer. En let wel, elke andere mening wordt door deze wereldverbeteraars onmiddellijk in de (extreem) rechtse hoek geduwd. Vandaar ook zo weinig kritiek op zulke broodschrijvers, je wordt onmiddellijk in de ban geslagen en gecancelled bij enige twijfel over hun gedachtegoed.
  Voor enig tegengewicht begeef ik me wel eens op twitter. Ik bezit geen account maar heb een trucje gevonden om toch mensen te volgen. Daar lees ik dan mensen zoals Hendrik Vuye, Rik Torfs, Van Cauwelaert etc…
  Mensen die al eens critische vragen durven stellen of onwettigheden ad kaak stellen. Een tegenstem geven aan die eenheidsworst die we dagelijks over ons heen krijgen via kranten zoals De Standaard en DeMorgen. Twee perfect inwisselbare kranten. Zo, dat lucht op. Mvg

  Like

Reacties zijn gesloten.