Geen categorie

De voorspellers

Meekijken in glazen bollen

13/6 : (De Tijd) De Nationale Bank (NBB) gaat door de energieshock en de impact van de oorlog in Oekraïne uit van een tijdelijke vertraging van de Belgische economie. Tot een echte recessie zou het evenwel niet komen en ook de inflatie zou na de zomer licht dalen

16/6 (HLN) Onze economie dreigt in een recessie te belanden en het stagflatiespook doemt op. Dat voorspelt ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte in de economische vooruitzichten die de bank maakt voor ons land. “De consument is het kind van de rekening”, valt te horen. Hoelang zal die situatie nog aanslepen? En zal dit alles een impact hebben op de tewerkstelling? 

Planbureau zat er mijlenver naast

24/2 Federaal planbureau In 2022 wordt de bijzonder hoge inflatie 5,5 % niet enkel verklaard door de toename van de energieprijzen, maar ook door een toename van de onderliggende inflatie die het gevolg is van aanvoerproblemen en prijstoenames van enkele voedingsgrondstoffen.

In 2023 en 2024 zou de inflatie terugvallen tot respectievelijk 1,1 % en 1,2 %

5/7 : federaal planbureau : Op basis van die maandvooruitzichten zou de gemiddelde jaarinflatie (nationaal indexcijfer der consumptieprijzen, NICP) in 2022 op 8,5% en in 2023 op 4,4% (= X3) uitkomen, tegenover 2,44% in 2021 en 0,74% in 2020.  De groeivoet van de zgn. ‘gezondheidsindex’ – die onder meer gebruikt wordt bij de berekening van de indexering van lonen, sociale uitkeringen en huurprijzen – zou in 2022 gemiddeld 8,0% en in 2023 4,6% bedragen, tegenover 2,01% in 2021 en 0,99% in 2020.

5/7 De Tijd : Door de zwakke euro voert de eurozone een extra portie inflatie in. Dat maakt het de Europese Centrale Bank een stuk moeilijker de dreigende stagflatie te bestrijden. De prijzen van veel grondstoffen, zoals olie en landbouwgrondstoffen, worden uitgedrukt in dollar en worden duurder voor Europa als de euro in waarde daalt.

6/7 De Tijd : Zonder maatregelen sukkelt de Belgische economie volgend jaar in een recessie door de galopperende inflatie en een loon-prijsspiraal, waarschuwt het Verbond van Belgische Ondernemingen.

7/7  GVA : Economische situatie is zeer “uitdagend”: “Niet de vraag óf recessie er komt, maar hoe zwaar die zal zijn” (KBC)

Ze maken ons zo zot meneer

Economische voorspellingen zijn zoals Raymond van het Groenewoud zingt over ‘meisjes, ze maken ons zo zot meneer…’

Een mooi voorbeeld zijn de voorspellingen van het planbureau. In februari. De inflatie zou in 2022, 5,5% belopen en in 2023 terugvallen tot 1,1%

In juli dan blijkt dat de inflatie al op 8,5% zal uitkomen en in 2023 op 4,4%…

Uiteraard zijn er enorm wijzigende omstandigheden in die 4 voorbije maanden, maar dat kan ook het geval zijn, in plus of min voor de rest van het jaar en in 2023 !

Conclusie : het is gewoon allemaal niet zo goed te voorspellen !

Que SeraSera – Wat zal zijn zal zijn

Standaard