Geen categorie

Met de billen bloot

Op basis van het inwonersaantal per 1/1/2008, werd aan elke Vlaamse gemeente een Bindend Sociaal Objectief (BSO) opgelegd inzake te bouwen Sociale Woningen. (SW)

Dit alles met de intentie om in elke Vlaamse gemeente, 9% sociale woningen te hebben tegen 2025.

Als we vandaag de stand van zaken bekijken, dan blijkt bijna het gehele arrondissement Turnhout, met de billen bloot te staan. Met een totaal van 10.800 SW, is er tot in 2021 maar 5,4% sociale woningen gerealiseerd.

Nochtans zijn er evenveel kandidaat-huurders als er momenteel SW ter beschikking zijn en is er een gemiddelde wachttijd van 1.140 dagen om een SW te kunnen betrekken.

Vaststellingen

Er zijn slechts 3 van de 27 gemeenten die op schema staan, met name Herentals, 1079 SW, 8,4% SW ter beschikking en een lage wachttijd van 996 dagen. Er zijn in deze stad, 888 kandidaat-huurders

Ook Baarle-Hertog doet het goed. 104 SW, goed voor 8,5% maar wel een erg lange wachttijd van maar liefst 1.527 dagen…en 92 kandidaat-huurders

De beste positie is voor Turnhout. Daar tellen we -1.791 SW-, wat 8,8% betekent met een wachttijd van 1.356 dagen en maar liefst 2.500 kandidaat-huurders. Eén op vier kandidaat-huurders voor een SW in het arrondissement woont dus in Turnhout !

Zowel Turnhout -BSO 299 en  486 SW extra- als Herentals -BSO 187 en267- hebben duidelijk extra inspanningen geleverd in het bouwen van SW’s.

Beschamend laag

Het is opvallend hoe laag het aantal sociale woningen is In de buurgemeenten van Turnhout. Oud-Turnhout klokt af op 2,4% SW (135) en 177 kandidaat-huurders die met een wachttijd van 1.327 dagen worden geconfronteerd. Tegelijk lopen in deze gemeenten de bouwpromotoren mekaar voor de voeten in hun drang om er steeds maar meer -erg dure-  luxappartementen te realiseren ! Het BSO wat in OT werd opgelegd voor 2021, was 107 SW extra, waarvan maar 52 gerealiseerd.

Vosselaar, één van de rijkste gemeenten in het arrondissement, klokt af op 134 SW, goed voor maar 2,9% en 172 kandidaat-huurders die maar liefst 1.484 dagen moeten wachten. Het BSO was 75 SW extra, waarvan er 48 werden gebouwd. En datzelfde percentage vinden we ook terug in Lille, waar ze 200 SW hebben en 205 kandidaat-huurders. (wachttijd = 1.222 dagen) In Lille was het BSO 105 en zijn er maar 28 gerealiseerd !

Nog 7.000 sociale woningen te kort in het arrondissement Turnhout…tegen 2025

Tenslotte nog even meegeven, dat de laatste 10 jaar -sinds 2012- het aantal kandidaat-huurders verdubbeld en zelfs meer dan dat.
Turnhout is hier de uitschieter met 12,1% kandidaten tegenover 6,6 in 2012.

Als alle gemeenten echt zouden streven naar 9% SW, dan moeten er in het arrondissement zowat 7.000 SW bijkomen. Dat dit een utopie is om tegen 2025 te doen, daarvan hoef ik niemand te overtuigen. Aan de huidige slakkengang inzake uitbreiding aanbod SW, mag je daar minstens nog 20 jaar bijtellen !!

-De vermelde percentages zijn altijd te lezen als ‘ten overstaan van het aantal particuliere huishoudens’

-Bron https://provincies.incijfers.be/databank

Dré Wolput

26 mei 2022

Standaard

4 gedachtes over “Met de billen bloot

 1. Johan zegt:

  wachttijden kloppen niet gans; mijn dochter kreeg na 12 jaar een woning toegewezen; met 2 amper betaalbaar laat staan alleen als moeder wegvalt!

  Like

  • De cijfers in deze blog, zijn dan ook de gemiddelde wachttijden…in individuele dossiers kan het inderdaad langer maar ook korter zijn.

   Like

  • Dag Peter, sociale woningbouw moet gebeuren op initiatief van het lokaal bestuur in samenwerking met een maatschappij voor sociaal wonen, concreet in onze regio De Ark. Maar sociale woningen zijn blijkbaar nog veel meer dan andere zaken, erg gebonden aan het NYMBY fenomeen (Not in My Backyard) niet in mijn achtertuin… En lokale besturen zijn vaak in hetzelfde bedje ziek.

   Like

Reacties zijn gesloten.