Geen categorie

Op m’n eigen

artikel HLN van 6 maart 2012

Ruim 10 jaar geleden, begin maart 2012, kondigde  de pers aan,  dat ik in  Turnhout werkte aan een nieuw politiek project.

Waarom ik dat deed ? Omdat ik, zoals Jef Van Nooten schreef in Het Laatste Nieuws, van mening was dat de politiek in Turnhout vierkant draaide. En dat de meerderheid niet bezig was met wat bij de inwoners van Turnhout leefde.

Zo stelde ik ondermeer : vandaag weet niemand waar de Turnhoutse politiek zich mee bezig houdt. Het enige dat de mensen weten is dat de straten en voetpaden in Turnhout verder aftakelen…(en dat probleem bestaat 10 jaar later nog steeds…)

Het nieuwe politieke project zou V-Kracht worden waarbij het programma vooral aandacht zou hebben voor de vijf V’s, zijnde vertrouwen, verkeer, veiligheid, vuiligheid en vooruitgang. https://www.nieuwsblad.be/cnt/833nc3l1

Na enkele bijeenkomsten met best wel wat geïnteresseerden, bleek ook dat het oprichten van een heuse politieke partij, welke ook een lijst zou indienen bij de verkiezingen later dat jaar (oktober) niet van een leien dakje zou lopen.

Er was immers noch een achterban, noch financiële draagkracht om op terug te vallen.

In de daaropvolgende weken nam CD&V contact met me op om een eventuele samenwerking te bespreken. Wat mij  betreft was rood en groen géén optie voor samenwerking en het VB al helemaal niet. Na enkele afspraken gaf ik mijn woord om tot een samenwerking met CD&V te komen en zo samen een lijst op te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20120531_00169296

Toen dat eenmaal rond was pakte NVA uit met hun campagne onder de noemer de kracht van verandering. Een naam maar ook een programma waarvan het wel leek, alsof zij het bij V-Kracht hadden geleend. 🙂

Een samenwerking met NVA had ik ook niet overwogen…het was bovendien maar de vraag of die partij sowieso iemand wilde opnemen, die pas vanuit het ACV op rust was… Een ACV dat niet had nagelaten om diezelfde NVA veelvuldig te bashen !

Niemand van V-kracht raakte verkozen. Er werd naar mij toe wel een troostprijs aangeboden namelijk mede-coach te worden van CD&V Turnhout en zijn mandatarissen.

Toen later bleek dat de CD&V schepenen, tegen de afspraken binnen de partij in, toch akkoord waren gegaan om het project Victoriepark (Le Bon) via de raad van state tegen te houden, onder druk van Heeren heb ik mijn troostprijs teruggegeven en afstand genomen van CD&V. https://www.nieuwsblad.be/cnt/blgva_01496264

Als ik het nu allemaal nog eens herbekijk, denk ik terug aan de wijze woorden van een vriend die me, na het bekend maken van de keuze voor CD&V klaar en duidelijk zegde : je hebt voor de verkeerde partij gekozen en je zal niet verkozen geraken. En of hij gelijk kreeg !!

In alle eerlijkheid : de kans om een duchtige luis in de pels te worden in de Turnhoutse politiek, mèt een mandaat, heb ik 10 jaar geleden verkeken.

Nu houd ik het al sinds 2015, op mijn blog. 🙂

Standaard