Geen categorie

Thuiskomen

De laatste dag van maart trokken we, met enkele vrienden, nog eens richting Postel, naar de Kaasboerin. En het was, na twee jaar, zoals thuiskomen. Het is een echte showtempel voor vele Vlaamse en Nederlandse artiesten. Echt uniek in Vlaanderen wat Rik en Jan daar allemaal presteren.

100 jaar podiumervaring

Twee jaar geleden was er een optreden gepland, naar aanleiding van 55 jaar Eddy Smets en 45 jaar Letty Lanka. Om één of andere reden moest dit optreden echter worden uitgesteld…maar ik kan me de reden ervan niet meer herinneren ! (haha)

Ondertussen hebben beiden al 57 en 47 jaar podiumervaring…en zijn nog steeds voorzien van een geweldige stem.

Bloggen avant la lettre

Ik was amper 14 jaar toen ik voor de eerste keer aanwezig was bij een optreden van Eddy, toen nog met een vijfkoppig orkest De Amigo’s. In die tijd was ik spelend lid van de fanfare vermaak na kunst in Lille. En Eddy trad er op bij gelegenheid van de jaarlijkse lentefeesten.

Meteen ook was ik gecharmeerd door zijn diepe en warme stem. In de daaropvolgende jaren zou ik regelmatig aanwezig zijn wanneer Eddy Smets en de Amigo’s ergens in de Kempen zouden optreden.

Het was ook in die periode dat ik een lange brief schreef aan de toenmalige administrateur-generaal van de BRT, Paul Vandenbussche. Om hem te melden dat ik het betreurde dat zo iemand als Eddy, met een stem als een welluidende klok, niet aan bod kwam op radio en/of TV. Vlaamse muziek op BRT-radio was toen zo goed als onbestaande…

Het was zowaar mijn eerste blog bij wijze van spreken, die ook verscheen in het fanblad van Eddy maar het begrip blog bestond toen nog niet, net zomin als internet trouwens.

En kijk, twee jaar later, in 1970 trokken we met twee volle  bussen vanuit Broechem naar Brussel, richting Amerikaans Theater. Daar waren we dan aanwezig bij de opname van de télé-top-tien, gepresenteerd door Mike Verdrengh. Met zijn nieuwe opname jij wil vrij zijn, bekleedde Eddy de eerste plaats in deze hitparade !

In de daaropvolgende jaren ben ik  Eddy blijven volgen. Na ons huwelijk en een job met veel avond- en weekendwerk bij het ACV, minder intensief maar we hielden contact.

Toen ons Jeke in 2004 de diagnose A.L.S. kreeg konden wij ook rekenen op ondersteuning van Eddy en zijn echtgenote Irma.

Eddy Smets, een man met een zeer warme stem, een zeer warm hart…maar met het hart op de tong wat in de showbizz niet altijd als een troef werd ervaren.

Het heeft echter niet belet dat Eddy  vandaag -op zijn 78j.- er nog steeds staat. Met evenveel entoesiasme en een schare trouwe fans/vrienden en een stem die nog niets aan kracht heeft verloren.

Samen met Letty Lanka brengen ze nog steeds alle genres van muziek. Met de nodige luchtige toets ertussen. Een repertoire van ruim 3.000 nummers wat ervoor zorgt dat ieder optreden uniek blijft met voor ieder wat wils.

Wat ons betreft : hey schatjes kom is hier en we geven jullie een goeie knuffel en dat liefst nog hèèèl lang.

Standaard