Geen categorie

Ik begrijp het niet meer

Studenten, Kinderen, Terug Naar School

Twee keer in één week de bal misgeslagen…door NVA ministers. Dat Jan Jambon als grote baas van de Vlaamse regering, akkoord is gegaan met het invoeren van de covidpas in Vlaanderen, is een ferme knauw in zijn (NVA) geloofwaardigheid.

Het lijkt er wel op dat Jan Jambon niet goed gebriefd werd, vooraleer hij in deze akkoord ging. Zo bijvoorbeeld wat het aantal nieuwe hospitalisaties betreft in de week van 18/10 tot 24/10. Voor Vlaanderen zijn dat er 28/100.000. Voor Wallonië 34/100.000 en voor Brussel 11/100.000.

Vlaanderen is wel goed voor ruim 57% van die 11 miljoen, waarmee De Croo en Vandenbroucke, naar eigen goeddunken jongleren en manipuleren…

Meten is weten…dat blijft zo

En nu legt de Vlaamse onderwijsbaas Ben Weyts een regeling op tafel om minder te testen en minder snel in quarantaine te gaan…

Daarmee gaat hij aan het erg belangrijke principe van meten is weten, gewoon voorbij.

Want de cijfers voor de jongeren zijn echt niet goed. Ook niet in vergelijking met de andere groepen in de samenleving, wat Weyts ook mag beweren.

Het recente weekrapport van Sciensano geeft dat ook duidelijk aan. Voor de leeftijdsgroep van 0 tot 9 jaar, werden in de week van 19/10 tot en met 25/10, 3.873 testen per 100.000 gedaan. Liefst 13,1% daarvan was positief

Voor de groep van 10 tot 19 jaar waren 10% van de 5.418/100.000 testen positief. Dit zijn meteen dan ook de hoogste cijfers positieve testen voor de gehele bevolking !

Dat kinderen en jongeren, bij besmetting, meestal slechts met milde tot geen symptomen te maken krijgen, verhinderd uiteraard niet dat zij hun gezinsleden en/of vriendjes besmetten !

De Standaard schrijft vandaag, helemaal terecht overigens : “We houden ons hart vast. Het plan is om het virus in de scholen minder te monitoren, want kinderen zonder symptomen zouden niet meer worden getest. Het is alsof het huis in brand staat en we de rookmelders weghalen. Pas als de hele straat in lichterlaaie staat, zullen we zien wat er aan de gang is.”

Biostatisticus aan de U Hasselt en KU Leuven, Geert Molenberghs, was woensdag aanwezig bij de ­besprekingen van het voorstel dat de Vlaamse onderwijspartners hebben uitgewerkt. Hij is, samen met andere experts, ongelukkig over wat er uit de bus is gekomen: een versoepeling van de test- en quarantaineregels in de groep waar het ­virus het sterkst de ronde doet.

Wat Weyts nu op tafel legt is inderdaad de omgekeerde wereld en ook niet wijs. En nee, ik pleit niet voor een strenger optreden maar wel voor het behoud van de teststrategie zoals deze tot nu toe werd gehanteerd. En mondmaskers waar dat effectief ook nodig is. Want dat blijkt ruimer te zijn dan enkel het 5e en 6e leerjaar. https://www.standaard.be/cnt/dmf20211028_97693726

Want, beste Ben Weyts, ook voor een beleidsmaker, vooral in het onderwijs, moet meten is weten het motto blijven !!

Standaard