Geen categorie

Bekommerd zijn

Weer vechtpartij Duitsers in Mallorca (VIDEO en FOTO'S) [Panorama] | Alles  over Misdaad

Een burgemeester die bekommerd is om zijn stad en inwoners, wat zeker het geval is bij Paul Van Miert, kan wel eens een beetje voortvarend uit de hoek komen.

Zo was dat zeker wel het geval toen hij een sluitingsuur voorstelde voor de horeca alsmede het voorzien van veiligheidspersoneel.

Paul Van Miert deed dat naar aanleiding van aanhoudende vechtpartijen en andere overlast in de Turnhoutse uitgangsbuurt. Een begrijpelijke en te verschonen voortvarendheid.

Mijn reactie op deze voorstellen was de volgende : Is het niet raadzaam om goed in kaart te brengen wie de amokmakers zijn. Dat kan toch op basis van identiteitscontroles die eerder al door de politie werden gedaan, daar waar ze al zijn moeten tussenkomen bij incidenten en op basis van plaatsverboden die reeds werden uitgesproken ? Pas dan kan of zal blijken of algemene beperkingen en waar, nodig zijn ?!

Hoofd van de politie

Na overleg met de stad, horeca en politie is ook voor die oplossing gekozen. Toon Verheijen schrijft hierover het volgende in Het Laatste Nieuws : De meeste incidenten gebeuren op straat omdat de cafébazen hun pappenheimers kennen en weten wie ze best weren. Er is afgesproken dat er nu zo’n lijst zal opgemaakt worden waarbij die personen in de gaten zullen gehouden worden. De politie Regio Turnhout zal tijdens de vrijdag- en zaterdagnachten de komende weken extra ploegen inzetten. “Het gaat om ploegen die echt in het stadshart aanwezig zullen zijn”, zegt Van Miert. “Geen gewone patrouilleploegen dus. Zeker de cruciale uren zullen ze héél zichtbaar aanwezig zijn. Ze zullen ingrijpen wanneer het nodig is.

We mogen ook niet iedereen over dezelfde kam scheren, want uiteindelijk gaat het om een groep van een twintigtal personen waarvan er al een aantal een plaatsverbod heeft gekregen. De voorbije weken is er geen weekend voorbij gegaan waarin ik géén plaatsverbod heb opgelegd. En dat gaat zeker niet alleen om alleen inwoners van Turnhout, maar ook inwijkelingen. Ik engageer me als burgemeester ook in dit verhaal om de procedure van het plaatsverbod ook sneller te laten verlopen dat er geen weken voorbij gaan vooraleer het effectief in gaat.” 

Onze burgemeester is ook hoofd van de politie. In die functie heeft hij er goed aangedaan om dit overleg tot stand te brengen. Het is nu even afwachten wat het effect hiervan zal zijn. Ondertussen blijf ik pleiten voor een nieuw en aangepast veiligheidsplan in onze stad, waarin nultolerantie voorop staat.

Maar nu is het eerst uitkijken naar een leuke Halloween en een rustige maar vooral gezellige eindejaarsperiode.

Standaard