Geen categorie

Trial by media *

Foto Radio 2

*Vonnis via de media

10 mei 2021

In de nacht van zondag op maandag 10 mei doet zich een dodelijk ongeval voor in Poeyelhei in Lille. Een auto, bestuurd door, Turnhoutenaar Ruben B, mist een bocht en botst tegen een boom.

Een van de 4 passagiers, Tibau uit Kasterlee moet worden bevrijd uit het wrak en zal later in het ziekenhuis overlijden.

In de berichtgeving over dit ongeval komen we ook al snel te weten dat bestuurder B (Turnhoutenaar) werd aangehouden en zijn aanhouding door de raadkamer enkele dagen later werd bevestigd. “Hij is bekend bij het gerecht”, reageert het Antwerps parket. De twintiger werd eerder al veroordeeld voor rijden onder invloed

“B. legde na het dramatische ongeval een positieve ademtest af. Hij had 2,1 promille alcohol in zijn bloed, wat voor een volwassen man overeenkomt met een tiental glazen bier. B. zit in de cel op verdenking van onopzettelijke doding, onopzettelijke slagen en verwondingen tegenover de andere inzittenden, dronkenschap en rijden onder invloed”

Tot daar en dan vind ik de berichtgeving in de media objectief en correct.

10 september 2021

HLN : “Op de politierechtbank in Turnhout is het proces gestart tegen de dronken autobestuurder die verantwoordelijk is voor de dood van Tibau Verelst (18) uit Kasterlee. Een veertigtal vrienden van het slachtoffer daagden op aan de rechtszaal. Beklaagde Ruben B. (21) uit Turnhout moest onder politiebewaking worden weggeleid. “Uit schrik voor een wraakactie.”

HLN : De zaak werd uitgesteld (naar eind november) omdat de advocaat van de nabestaanden immers nog maar pas zijn schadeclaims aan de verzekeringsmaatschappij had overhandigd. De raadsman van de verzekeraar wil die claims eerst nog bestuderen voordat er over schadevergoedingen gepleit kan worden.

Tot daar en dan vind ik de berichtgeving in de media objectief en correct

Ontsporing

Maar enkele dagen later, op 13 september voor het eerst, verschijnen een aantal artikels in Het Laatste Nieuws -later ook in Gazet Van Antwerpen- waarin het wangedrag en strafregister van Ruben B uitvoerig wordt besproken.

Voorzien van enkele filmpjes die eerder op sociale media verschenen over hoe hij zich onverantwoord zou gedragen achter het stuur van een auto.

Vanaf dat ogenblik vind ik dat de berichtgeving echt wel opschuift in de richting van een trial by media. Want het proces is ondertussen gestart en vanaf dan is het  aan de advocaten/burgerlijke partijen, om hun pleidooien te houden en aan de rechter(s) om een vonnis te vellen !

Stel je voor dat een rechter later zou beslissen, bijvoorbeeld wat de schadeclaims betreft, dat er sprake is van een gedeelde verantwoordelijkheid. Vermits de passagiers mogelijk in kennis waren van het onverantwoord en dronken rijgedrag van Ruben B ?!

Standaard