Geen categorie

Ze vergeten de KERN van de zaak

Kerncentrale. Kerncentrale - Symbool Voor Energie En Elektriciteit. Geïsoleerd Vectorbeeld Vector Illustratie - Illustration of element, bouw: 212564242

Al enkele jaren discussiëren politici over het al dan niet langer openhouden van kerncentrales.

Over het al dan niet vergunnen van gascentrales en het (zwaar) subsidiëren daarvan.

Over bevoorradings(on)zekerheid, over de betaalbaarheid van energie, over de gevolgen voor het klimaat…kortom, over van alles en nog wat maar niet over de KERN van de zaak en dat is de almaar stijgende energieprijs  en de wanverhouding tussen kosten en taksen en de feitelijke energiekost !

En wat dat betekent maak ik jullie duidelijk op basis van een concreet voorbeeld van een klant bij Engie Electrabel.

Momenteel heeft hij een jaarcontract, met vaste prijzen, een contract wat nog loopt tot 31 oktober dit jaar.  Engie Electrabel, voorheen Electrabel, is de Belgische energie-afdeling van de Franse multinational Engie. Engie Electrabel verkoopt op de Belgische consumentenmarkt elektriciteit, aardgas, energieproducten en energiediensten aan zakelijke klanten en particulieren.

Huidige prijs  inzake elektriciteit

9,507 c€/kwh op de piekuren

6,890 c€/kwh in de daluren

0,350 c€ voor 100% groene en Belgische elektriciteit

Voorstel prijs vanaf 1 november dit jaar

15,362 c€/kwh op de piekuren

11,888 c€/kwh op de daluren

O,OOO c€ voor 100%, 100% Belgisch.

Wat een geluk dat slechts 35% van de gehele rekening bestaat uit kosten van de elektriciteit. De rest zijn distributiekosten en allerlei taksen.

Prijs aardgas

Deze gaat van 2,626 c€/kwh naar meer dan een verdubbeling met 5,668 c€/kwh.

Wat de aardgas betreft, is het aandeel van de feitelijke energieprijs 57%.

Geachte politici

Is het niet de hoogste tijd dat jullie ook eens kijken naar de kern van de zaak. Met name energieprijzen die blijkbaar maar niet in toom kunnen worden gehouden. Maar evenzeer naar de wanverhouding tussen energie- en alle andere kosten die aan de verbruikers worden aangerekend ?

Doe daar dringend iets aan !! Dan pas zal de discussie -die steeds meer wegheeft van een semantische discussie-  over hoe de energiebevoorrading moet verlopen in de toekomst ook echt een draagvlak krijgen in de bredere samenleving.

Standaard

6 gedachtes over “Ze vergeten de KERN van de zaak

 1. Johan zegt:

  Aandeelhouders en de staatzijn de genieters van de hoge prijzen! Energieprijs zelf is niet de boosdoener! Het zijn de voorgenoemden die steeds meer willen! Ze duwen ons naar de tijd van : het gepeupel moet met kaars lezen!

  Like

   • Nogmaals Johan, je kan bezwaarlijk over peanuts spreken bij een quasi verdubbeling, die vanzelfsprekend OOK ten goed komt van de aandeelhouders. Dat de verhouding tussen de energieprijs en alle andere kosten meer dan scheef zit, beschrijf ik dan ook uitvoerig in deze blog…

    Like

 2. Dit is op Mijn Blog herblogden reageerde:

  De energieprijs maakte tot nog toe amper 35% uit van de gehele energierekening. Als deze regering echt iets wil doen aan die rekening moet ze vooral ingrijpen op die 65% ‘andere kosten’…

  Like

Reacties zijn gesloten.