Geen categorie

In de tang nemen

pliers and hammer, elevated view - tang stockfoto's en -beelden

Het college en gemeenteraad van Turnhout waren nog maar amper aan mekaar gewend, toen SP.a in mei 2019 al een schepenwissel aankondigde. Hannes Anaf diende ontslag te nemen vermits zijn schepenmandaat niet cumuleerbaar was met zijn parlementair mandaat. Jan Van Otten nam zijn plaats in.

Ook NVA zal einde dit jaar  een schepenwissel doorvoeren. Zo zal Els Baeten worden opgevolgd door Stijn Adriaensens.

Niet mijn coalitie

Zo werd afgesproken in de uren en dagen nadat de verkiezingsuitslag van 14 oktober 2018 gekend was. Met 8 verkozenen nam NVA het initiatief tot het vormen van een coalitie. De kiezer had de kaarten fel dooreen geschud. Het gevolg daarvan was dat de coalitie die tot stand kwam (NVA, SP.a, Groen en CD&V) met twee (schepen) mandaten voor elke partij, alvast niet mijn voorkeur wegdraagt. Met zo’n coalitie is het als burgemeester, hoofd van de politie, altijd rijden en omzien. Vaak heb ik de indruk meer omzien dan rijden…

Ze doet me ook te veel denken aan de vorige linkse legislatuur met Vos als Burgemeester. Maar veel keuze was er niet om een coalitie te vormen zonder het VB met toch nog een comfortabele meerderheid waarbij de leiding terecht kwam bij NVA’er Paul Van Miert.

Het is vooral van hem dat vele Turnhoutenaren een doortastende aanpak verwachten inzake veiligheid en migratie. Wat/hoe zal het schepencollege -bijvoorbeeld- reageren als straks een Afghaanse vluchtelingenstroom op gang komt en een aantal van hen aankloppen in Turnhout om zich te ver/herenigen met de 270 Afghanen die in onze stad wonen ??

Zelf ben ik vragende partij voor een specifiek Turnhouts veiligheidsplan waarbij nul-tolerantie voorop staat.

En die doortastenheid is broodnodig als deze coalitie de opgang van het VB in Turnhout, wil temperen !

Welke beleidsruimte

Dè vraag is welke beleidsruimte burgemeester van Miert daarbij al gekregen heeft en de volgende jaren nog zal krijgen. Met wat plaatsverboden en af en toe een politieactie tegen overlast zal de Turnhoutse burger niet content blijven, vrees ik !

Coalitie is inwisselbaar

Met dank aan een nieuw decreet, wat een coalitiewissel veel makkelijker heeft gemaakt, is er aan de kust al volop een actie partnerruil bezig. Het lijkt wel of wisselen van meerderheid net zo vlot kan als wisselen van onderbroek…

Is onze burgemeester nu meer dan ooit aan handen en voeten gebonden door zijn linkse partners ? Zal het veiligheids- en migratiebeleid worden uitgetekend, gedicteerd zelfs, door politiek links Turnhout ? ?

Want ook in Turnhout is de huidige meerderheid inwisselbaar. Als NVA te hard doorduwt zouden ze wel eens kunnen worden gewipt en neemt men TIM in de plaats. Samen met groen, SP.a en CD&V hebben ze dan een nipte meerderheid van 18 op 35 zetels.

Het feit dat SP.a dan de grootste partij is,  zou dan ook betekenen dat zij de burgemeester moeten leveren. Zou dat Eric Vos en TIM, ervan weerhouden om mee te doen aan een partnerruil ??

Anderzijds is Paul Van Miert er ook de man niet naar om zich in die -linkse- tang te laten vasthouden.

Daarom deze boodschap : go go go Burgemeester Van Miert, doe er alles aan en hamer erop, om van Turnhout een veilige en aangename stad te maken voor iedereen. Je hebt nog drie jaar om dat te doen !

Standaard

Een gedachte over “In de tang nemen

  1. Tony Linsen zegt:

    ik denk dat de burgervader voor zijn eigenmensen moet profileren,ik heb er geen enkele goede ervaring mee.

    Like

Reacties zijn gesloten.