Geen categorie

Brussel in quarantaine !

Hoe realistisch is vtm-fictiereeks 'Cordon'? - Gazet van Antwerpen Mobile
Foto GVA VTM fictie-reeks Cordon

Hoe is het mogelijk dat het Brusselse gewest nog steeds géén afdoende maatregelen heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken ?

Dat die maatregelen nodig zijn tonen de cijfers ten overvloede aan. Van de 136 intensieve zorg bedden (IZ) die vandaag zijn ingevuld zijn er dat maar liefst 42 in Brussel; 46 in Waalse ziekenhuizen en maar 48 in Vlaanderen…

Om de verhoudingen goed te kunnen zien geef ik ook mee dat Vlaanderen met 6.647.506  inwoners, 57,7% van de totale bevolking binnen zijn grenzen heeft en 5,4 keer meer inwoners heeft dan Brussel (1.214.550)

Op 12/8/2021 waren er 454 coronapatiënten opgenomen over het ganse land, waarvan 181 in Vlaamse ziekenhuizen (40%); 133 in Brussel (29%) en 140 in Wallonië (31%)

Het aantal positieve testen in België is 4,2%. ALLE Vlaamse provincies blijven daar ruim onder met 3,8% als het hoogste cijfers. Van de Waalse provincies scoort enkel Namen, met 3,9% minder dan 4%. De uitschieter is al wekenlang het Brusselse gewest met 5,6% en recent gaat de provincie Luxemburg daar flink over met 6,8%

what happens in Brussels must stays in Brussels

Al vanaf het begin van de corona-pandemie in ons land en zeker sinds de eerste lockdown van 13 maart 2020 is Brussel het zwakke broertje. Bij het begin had het veel te maken met het maar niet afdoende kunnen afdwingen van de maatregelen.

Sinds de vaccinatiecampagne dit voorjaar is het de maar niet in te halen achterstand inzake het aantal gevaccineerde personen. Het begon al met veel te veel vaccinweigeraars in de zorgsector.

Ook in deze tonen de cijfers ten overvloede aan dat er heel wat misloopt in onze hoofdstad. In Vlaanderen is 71,06% v/d bevolking volledig gevaccineerd (t/m 13/8) België is 65,7%,Wallonië = 62,6%; de Oostkantons = 59,61% en Brussel maar 45,95%.

De  sinds anderhalf jaar aangevoerde excuses zoals heel veel verschillende nationaliteiten, zeer grote diversiteit en verschillende culturen en religies, moeilijk bereikbare doelgroepen,  schrijnende armoede…enz, mogen dan allemaal al waar zijn, maar dit zijn allemaal factoren die ook zo waren, lang voor de coronacrisis en dus meer dan voldoende bekend bij politici en overheden.

Schuldig verzuim

De hamvraag is dan ook : wat hebben jullie -politici, overheden, gezondheidswerkers- straathoek- en andere sociale werkers, wijkagenten, sleutelfiguren en noem maar op…- allemaal (niet) gedaan om met deze gegevenheden aan de slag te gaan en veel indringender dan tot nog toe, al deze mensen TOCH te willen bereiken ??!!

Wat dat betreft kan ik mij alvast niet van de indruk ontdoen dat hier sprake is van schuldig verzuim !!

Moet er niet een nieuwe (semi) lockdown komen in het Brusselse gewest met maatregelen als een avondklok om 10.00u; beperkt aantal bezoekers toegelaten in winkels, onmiddellijk invoeren van een coronapas, reizen naar en van een tijdlang verbieden…

Of zal het federaal overlegcomité kiezen voor de weg van de minste weerstand, namelijk alles laten zoals het nu als is en geen verdere versoepelingen voor het hele land ??!!

Trouwens, ook Wallonië moet dringend een tandje bijsteken. En niet zoals tot nog toe met de watersnoodramp waar veel te veel Waalse verantwoordelijke op stonden te kijken als koeien op de eerste trein.

Standaard

3 gedachtes over “Brussel in quarantaine !

 1. Peter Hoeck zegt:

  Dag Dre, waarom niet vaccinatie verplichten. Pasgeborenen moeten toch ook enkele inentingen ondergaan. Even terzijde, onlangs in Nederland, niemand draagt daar nog een mondmasker en iedereen zit of staat dicht bij elkaar, wij werden uitgelachen met onze mondmaskers.

  Like

  • Zelf heb ik niets tegen een verplichting, maar dan had de overheid dat wel moeten voorzien vanaf de eerste spuit die werd gezet. Zelfs nu durven de politici dat nog niet verplichten in de zorg. Spijtig maar het is zo 🙂

   Like

 2. Boudry Johan zegt:

  Moesten de politiekers eens werken aan de pandemie ipv hun eigen ideeën door de strot van de Belg te willen duwen, Moesten de politiekers nu eens stoppen met : Vlaanderen zegt ja, dan zegt Wallonië automatisch nee! Moesten de politiekers hun rotte appels eens durven zonder loon te zetten; Als de politiek eens duidelijke wetten zou maken vb wet op houden van huisdieren is België er veel beter aan toe! Als de politiek niet wil werken waarom verwacht je dat van wijkwerkers? Zij hebben geen richtlijnen en van waar moeten die komen? juist politiekers!

  Like

Reacties zijn gesloten.