Geen categorie

Schrikken van cijfers

Sponsored image

Ik schrok me een hoedje toen ik donderdagavond in De Morgen de kaart van het aantal besmettingen bekeek. Maar liefst 268 nieuwe besmettingen in Turnhout de laatste 14 dagen. https://www.demorgen.be/nieuws/coronavirus-in-belgie-in-cijfers-en-kaart-hoe-evolueert-het-aantal-besmettingen-in-uw-gemeente-en-provincie~bea1699e/

Dergelijk hoog cijfer hebben we in de eerste golf misschien, maar in de tweede golf geen enkele keer gehaald voor zover mijn geheugen reikt.

Maar niet enkel in Turnhout kleurt deze besmettingen-kaart donkerrood. Ook Merksplas, waar veel Oost-Europese seizoenarbeiders resideren, met 58 nieuwe besmettingen heeft daardoor zelfs een hogere incidentie (675) dan Turnhout (592) Je zal op de kaart ook merken dat enkele buurgemeenten van Turnhout ook donkerrood kleuren…

Ik vraag me dan ook af of er niet veel van deze besmettingen geïmporteerd zijn uit het buitenland, waar wellicht meerdere stadsgenoten tijdens de Paasdagen familie hebben bezocht. Ondanks een reisverbod… Of heeft het te maken het niet strikt genoeg opvolgen van de regels met paasfeestjes of het onvoldoende naleven van de maatregelen tijdens de Ramadan ?

Het was ook in de Corsendonkappartementen langs de H. Hartstraat, in die periode, -zeker de eerste week van de paasvakantie- opvallend veel rustiger. Sinds ruim een week zie ik daar ook weer meer mensen op de terrassen en meer licht ’s avonds en ’s nachts in de studio’s…

Ook dat zou er wel eens op kunnen wijzen dat heel wat tijdelijke verblijvers, seizoenarbeiders uit Polen en Roemenië, tijdens de paasdagen hun familie in het thuisland hebben bezocht.

Ik heb alvast onmiddellijk een mail verstuurd aan de verantwoordelijken om dringend overleg te kunnen hebben over deze aangelegenheid.

Of mijn vrees al dan niet terecht is moet via clusteronderzoek toch wel kunnen worden bevestigd.

En in die toch wel erg penibele en precaire omstandigheden, wat het aantal besmettingen betreft, willen de Turnhoutse communisten van de PVDA dan ook nog de stad aanklagen omdat ze op 1 mei géén manifestatie mogen organiseren…Onze burgemeester heeft groot gelijk dat hij dat niet wil toestaan !! https://www.gva.be/cnt/dmf20210422_95108237

Ondertussen vind ik dat deze besmettings-situatie snel enige toelichting verdient vanuit de stedelijke overheid !!

Standaard