Geen categorie

Ver- of wantrouwen

Hoe kon de Ponte Morandi in het Italiaanse Genua instorten? | De Volkskrant

De foto boven deze blog, is deze van de Ponte Morandi (Morandibrug) in Genua Italië.  Op 14 augustus 2018 stortte de brug voor een groot deel in: dat kostte 43 mensen hun leven.

Ik heb deze gekozen om de broosheid en de dunne lijn tussen vertrouwen of wantrouwen in de politiek te symboliseren.

In maart vorig jaar ging ons land voor de eerste keer in een lockdown. Om de sluitingen van heel wat sectoren en ondernemingen op te vangen, werd een snel en makkelijk stelsel van tijdelijke werkloosheid in het leven geroepen. Toen de regering Wilmès die tijdelijke werkloosheid vanwege corona, invoerde, werd het bedrag van de uitkering verhoogd tot 70 procent van het geplafonneerde brutoloon en de bedrijfsvoorheffing verlaagd van ongeveer 26 procent naar 15 procent.

Zo verkregen de 600.000 coronawerklozen een hogere netto uitkering. Er werd nog een dagpremie toegekend en Vlaanderen gooide er nog een energiepremie tegenaan van ruim 200 €, ongeacht of je in de referteperiode 1 of meerdere dagen tijdelijk werkloos was.

En ja er werd vanuit meerdere hoeken gewaarschuwd dat wie lang werkloos zou zijn meer belastingen zou moeten bijbetalen, wegens die verlaagde voorheffing.

Recent werd in de media opnieuw aandacht besteed aan deze problematiek en dat veel mensen zouden worden geconfronteerd met deze bijkomende belastingen.

Maar op diezelfde dag kwamen ook andere interessante zaken in het nieuws. Ik som ze even voor u op.

  • Sihame El Kaouakibi is al maandenlang niet meer gezien in het parlement, zónder verlies van loon én volledig wettelijk. Uiteraard is deze regeling niet enkel voor haar zo van toepassing maar voor alle verkozenen des volks…
  • Wouter Van Besien (GROEN) gaat zo’n 20.000 euro bijverdienen met een bestuurszitje bij de NMBS.
  • Voormalig minister Steven Vanackere (CD&V) is benoemd tot vicegouverneur van de Nationale Bank. Vanackere is sinds begin 2019 directeur bij de Nationale Bank. De vijf directeurs van de bank ontvingen vorig jaar elk 349.383 euro bruto. Vanackere gaat nu naar zowat 400.000 €. (= meer dan de Premier)
  • Maar het rotte in deze zaak is toch wel dit : Zij worden wel uitbetaald in het statuut van zelfstandige. Dat is uiteraard fiscaal veel voordeliger dat wanneer zij als loontrekkende zouden worden betaald. https://derijkstebelgen.be/nieuws/gouverneur-nationale-bank-levert-10-loon-in-en-verdient-nog-450-000-euro-bruto#:~:text=Binnenkort%20moet%20de%20Nationale%20Bank,in%20het%20statuut%20van%20zelfstandige.

En zo is het steeds weer opnieuw de kleine man die de volle pot belastingen WEL moet ophoesten

Het is nog maar de vraag hoe het broze ver- of wantrouwen in de politiek zich zal vertalen in een extreme richting in 2024, tenminste als deze regering het zo lang zal uitzingen…

Standaard