Geen categorie

Turnhout en troeven

Turnhout 181020 tot bert - Wandelroute | RouteYou

Onze stad heeft zeker wel een aantal troeven. Zo denk ik aan het mooie en groene noorden, de culturele uitbouw met heel de Warandesite, met een nieuwe Bib en de futur. Verder ook de Turnovasite. En het Turnhoutse stadspark is ook niet te versmaden.

Maar wat de socio-economische situatie van onze stad betreft, is het open miserie troef. Alle indicatoren staan wat dat betreft al een tijdje in het rood. En het ziet er niet naar uit dat dit de eerstkomende tijd erg zal veranderen.

De demografische situatie van onze stad zette ik uiteen in mijn vorige blog. In deze blog wil ik dieper ingaan op die sociaal-economische factoren. https://wolput.com/2021/03/28/turnhout-is-in-sneltempo-een-migratiesamenleving-geworden/

  1. Werkloosheid : waar de werkloosheidsgraad in Vlaanderen, 6,1% beloopt, is dat in het arrondissement Turnhout 5,7% en in de stad Turnhout 11,1%. Bovendien loert er een groot gevaar om de hoek. Zo is het cijfer van het aantal tijdelijke werklozen -veelal ingevolge corona- angstwekkend hoog. (1/2021) Omgerekend naar FT equivalenten betekent dat voor de stad -1.617- FT eenheden. (41.988 vergoede dagen delen door 26) Dat is ruim 20% van het arrondissementele aantal. De steden Geel, Mol en Herentals samen (2,3 keer de bevolking van Turnhout) tellen maar 40.383 dagen tijdelijke werkloosheid of 1.553 ft equivalenten. Het valt te verwachten dat bij een volledige heropening van horeca, winkels en alle andere activiteiten zowat (minstens) 15% van die tijdelijke werklozen zijn/haar job helemaal kwijt zal zijn…
  2. Leefloon : hoe en in welke mate is dit in het coronajaar 2020 geëvolueerd ? Januari 2020 telde 245 Belgen in lln; 363 niet EU en 52 EU. In november (laatste gekende cijfers) zijn dat 263 Belgen (+18) 376 niet EU (+13) en 64 EU (+12) Ongetwijfeld heeft de soepele regeling van tijdelijke werkloosheid ermee voor gezorgd dat deze cijfers niet exponentieel zijn gestegen. (stijging van ‘maar’ 6%)
  3. In 2019 werden in Turnhout 25,5% van de kinderen geboren in een kansarm gezin, waar dat voor Vlaanderen  14% is. In amper 16% van deze geboortes heeft het kind een Belgische moeder. 57,5% van de moeders komt van buiten de EU. En wat het aandeel personen dat een  leefloon ontvangt (in %) naar herkomstgroep in 2018 betreft : 0,5% v/d Belgische bevolking en maar liefst 8,5% van de bevolking die van buiten de EU afkomstig is.

Tot slot ook wat over een verloren gegane troef in het centrum van onze stad. Dan heb ik het over het shoppen. Waar de Gasthuisstraat jarenlang dè winkelstraat van de Kempen is geweest, zien we juist daar dat Turnhout met bijna 20% leegstand de koppositie inneemt van de Vlaamse centrumsteden.

Het veelbelovende Turnova shoppinggebeuren lost tot op heden ook zeker nog niet de verwachtingen in. Zij hebben uiteraard de eigenlijke start moeten missen…maar naar het einde van het jaar en begin volgend jaar toe moet dit toch wel zijn boost krijgen…

Boodschap voor het beleid : alle, maar dan ook alle zeilen bijzetten, lokaal èn bovenlokaal om deze erg precaire situatie te keren !! Niet morgen maar gisteren al !

Standaard

Een gedachte over “Turnhout en troeven

Reacties zijn gesloten.