Geen categorie

Altijd geld genoeg in ’t stad ?!

Fotogeniek België - Foto's Turnhout

En kijk, Turnhout heeft een nieuwe bibliotheek. Een realisatie van 6 miljoen. Ondertussen is het uitkijken naar een nieuwe sporthal die begroot is op 12 miljoen.

Er is blijkbaar geld genoeg in Turnhout. Toch zeker als het op sport en cultuur aankomt.

Hoeveel Turnhoutenaren maken gebruik van deze (nieuwe) bib ? Volgens de gegevens in het jaarverslag van 2013 (het laatste wat ik via internet kan terugvinden) waren en in datzelfde jaar 10.389 leners/leden in de Bib.

Slechts 6.663 hiervan, wonen ook in onze stad. Een goeie 66% van het totaal dus. We spreken dus van een investering die zowat 900 € kost per Turnhoutse gebruiker… De rest hoeven we niet mee te tellen want die komen uit  andere gemeenten die niet bijdragen aan de kost van deze nieuwe bib. Als we het omrekenen naar de kostprijs per bink, dan spreken we over 133 € per Turnhoutse kop.

De nieuwe sporthal die is voorzien zal zowat het dubbele kosten van de bib.

Zwemmen zonder water, wel in het geld

In de jaren 2021 tot 2024 betalen we ook nog 5.131.566 aan Optisport voor de uitbating van het zwembad. Maar ook het ‘oorspronkelijke’ zwembad moet nog worden afbetaald voor 5,74 miljoen en de stad staat ook nog eens borg ten aanzien van Optisport voor een bedrag van 5,76 miljoen voor de renovatie van het zwembad.

Hoe zou het trouwens zijn met de rechtszaken die werden aangespannen ivm de gebreken die werden vastgesteld aan dat oorspronkelijke zwembad, gebreken die uiteindelijk hebben geleid tot een definitieve onbruikbaarheid ? En wie is of zijn dan de verantwoordelijken hiervoor ? Of is dat ondertussen allemaal verticaal geklasseerd ?? En zijn alle facturen van herstelling dan maar doorgeschoven naar dec belastingbetaler ??

Pro memorie : dik 3 jaar geleden werd de nieuwe kunstencampus in gebruik genomen. Kostprijs 15 miljoen €. Ondertussen werkt men nog aan de renovatie van de vroegere kantoorgebouwen Brepols. Kostprijs ruim 4 miljoen.

Ik ben al vele jaren lang pleitbezorger voor de cultuur van het genoeg. Maar de Turnhoutse politiek vertaald dat al decennia lang als : voor sport en cultuur is er altijd geld genoeg.

Ondertussen werd in het meerjarenplan wel gesteld dat de toenemende verarming, een stijgende bevolking en dalende inkomsten en de pensioengolf van het stadspersoneel, financiële risico’s zijn voor de stad.

Voor structurele heraanleg van de Gasthuisstraat, Warandestraat, Otterstraat, voor het herstellen van tientallen stoepen in onze stad, voor het wegwerken van honderden kotten en bulten in de stedelijke wegenis, voor…(vul zelf maar aan) is er dan weer (bijna) geen geld.

Maar met uitgaven en zelfs beloften van uitgaven voor pakweg de sport, zijn wellicht veel meer stemmen te winnen bij verkiezingen, lokaal en bovenlokaal

En mijn bedenkingen worden toch gewoon weggezet als verzuurd en niet ter zake. So be it. Ik trek het me toch niet aan !!

Standaard

2 gedachtes over “Altijd geld genoeg in ’t stad ?!

  1. Roman zegt:

    we kunnen misschien beter terug gaan naar zandwegen. Gemakkelijk onderhoud en val je niet over stoeptegels.

    Like

Reacties zijn gesloten.