Geen categorie

Misbruiken van huurders

Homans pakt krotten aan

Leegstandsbeheerder van sociale woningen. Tot voor enkele dagen had ik er nog nooit over gehoord. Toen enkele dagen geleden zowel in het Nederlandse NRC als in Gazet Van Antwerpen artikels verschenen, over de erbarmelijke non-kwaliteit van de huurwoningen waaronder de Nederlands leegstandsbeheerder Camelot te boek staat.

Hoezo leegstandsbeheer ?!

Nu vind ik het op zich al erg vreemd en contradictorisch dat leegstaande sociale woningen worden uitbesteed aan een leegstandsbeheerder. Mijn gezond verstand zegt dat Vlaanderen de nodige middelen moet vrijmaken om ‘versleten sociale woningen’ te renoveren en asap opnieuw op de sociale huurmarkt te brengen. Enkel zo kunnen de wachtlijsten op de sociale huurmarkt worden ingekort !!

Dat het hier bovendien ook nog een buitenlandse firma betreft waarvan, of geen geloofsbrieven bestaan, of niet zijn onderzocht….

Kammelot ja, dat is het

Enkel als je eventjes nadenkt bij de naam van de firma, met name Camelot zou er toch al een belletje moeten gaan rinkelen. Of kent men het dialectwoord KAMMELOT niet ? Het is een woord ontleend aan het Frans “camelote”, wat een waardeloos iets betekent. Het is in verband te brengen met het woord “camelot” dat een “leurder” aanduidt in het Frans, dus iemand die goedkope producten verkoopt.

Te oordelen naar de schrijnende verhalen van erg bedrogen huurders hebben zij blijkbaar heel bewust gekozen voor de benaming Camelot… https://www.gva.be/cnt/dmf20201220_97030435 https://www.gva.be/cnt/dmf20201221_97505801

Nog een ander verhaal

Eerder deze maand publiceerde De Standaard ook al een schrijnend verhaal over de huurmarkt voor vluchtelingen. Uit hun undercover onderzoek bleek dat veel vluchtelingen kansloos zijn op de officiële huurmarkt. Ze moeten tussenpersonen uit de eigen gemeenschap honderden euro’s betalen om een studio te vinden. Schijnmakelaars dus. https://www.standaard.be/cnt/dmf20201204_97930980

Oorzaak en gevolg

Dat dergelijke toestanden bestaan, heeft uiteraard heel veel te maken met de sterke en snelle aangroei van zowel erkende vluchtelingen in onze steden, -ook in Turnhout- als een snel groeiende groep van Oost-Europese inwijkelingen.

Een overleg met alle actoren inzake huisvesting dringt zich dan ook op. Toestanden als deze zijn onaanvaardbaar.

Er moeten middelen, mensen en geld, worden uitgetrokken om zowel leegstaande sociale woningen dringend te renoveren als nieuwkomers -en alle anderen die zwak staan op de huurmarkt- beter te begeleiden en ondersteunen om hun weg èn een woning te vinden op de huurmarkt.

Standaard

2 gedachtes over “Misbruiken van huurders

  1. Sten Dockx zegt:

    Ben van de week nog in huurpand geweest waar de huurders maar een maand in hebben gewoond. Rede van hun vertrek condens op de muren en schimmel. Maar hun waarborg kregen ze niet terug. Het probleem was al geweten bij de huisbaas, vermoed ook bij de makelaar.

    Like

Reacties zijn gesloten.