Geen categorie

Onverdraagzaam !

Regio Antwerpen - Contactpunt Turnhout - Agentschap Integratie en  Inburgering

Maar Turnhout is superdivers

Ik kijk graag naar het programma first dates. Zo ook maandagavond waarbij alweer enkele deelnemers uit de Kempen. Een jongedame uit Mol en een jongeman uit Turnhout.

Vanzelfsprekend zoomt de camera het meest in op al die onderlinge gesprekken. En daarin gaat de gekleurde jongeman toch wel zwaar uit de bocht. Niet met één of andere amoureus klinkende verklaring. Wel met enkele politieke statements.

Zomaar wat zeggen…

Concreet betreft het de 26 jarige Richmond (Banahene) Op de vraag wat hij doet komt het antwoord ‘ik heb een heel toffe job als jeugdwelzijnswerker bij de Stad Turnhout. Ik ben daar ook in de politiek gegaan (kandidaat bij SP.a in 2018 nvdr) vooral om van Turnhout een betere stad te maken want Turnhout is een ‘beetje’ racistisch. Het gebaar wat hij maakte bij dat ‘beetje’ maakt duidelijk dat hij het omgekeerde (veel, erg) bedoelde. Tenslotte vermeldde hij ook nog heel hard bezig te zijn met Black Lives Matter.

Jawadde…zulke verklaringen voor een publiek van toch een half miljoen kijkende Vlamingen…alsof in Turnhout elke dag zware racistische incidenten de toon zouden zetten.

Wij zijn een superdiverse en verdraagzame stad

Niets is echter minder waar. Turnhout staat binnen de 13 Vlaamse centrumsteden aan de top inzake diversiteit.

Enkele cijfers om dat te staven :

Op 1 januari ll, woonden in Turnhout 15.828 mensen van vreemde herkomst en 29.607 inwoners van Belgische origine. Het aantal inwoners van vreemde herkomst is dus meer dan 50% ten aanzien van de Belgen.

Einde januari 2019 woonden er al 690 erkende vluchtelingen in onze stad, één van de hoogste cijfers in Vlaanderen, en deze groep groeit nog altijd aan, niet in het minste wegens gezinshereniging.

Er zijn in onze stad weinig tot geen incidenten te noteren met een racistisch motief.

Turnhout zet heel wat middelen en menskracht in om nieuwkomers te integreren, ondermeer via taallessen en opleidingsprogramma’s, die arbeidsmarktgericht zijn. Maar evenzo via buurtsportwerkers bvb. Binnen het OCMW zijn heel wat mensen bezig met begeleiding en het opvolgen van de talrijke dossiers leefloon, meezoeken naar geschikte woningen enz… (her)lees terzake het bestuursakkoord ! https://www.turnhout.be/bestuursakkoord-2019-2024

Geen gratuite beschuldigingen uiten…

De beschuldigingen dat wij een racistische stad zijn raakt bijgevolg kant noch wal. Uiteraard zullen ook in Turnhout mensen wonen die racistisch zijn ingesteld. Waar niet trouwens ?! Maar daarom mag je een hele stad nog niet kapittelen als racistisch. En al zeker niet als personeelslid van de stad Turnhout

Dit zijn gratuite verklaringen die de verdraagzaamheid in onze stad of elders niet vooruit helpen. Integendeel zelfs !

Ik mag hopen dat deze handelwijze niet de algemene trend is bij Black Lives Matter. Alles wat niet zwart/gekleurd en dus wit is, te beschouwen en te benoemen als gepriviligeerde racisten ?!  Awel merci dan

Ten tijde van deze opname was deze man dus werkzaam aan ’t stad. Zijn partij SP.a moet dringend toch eens een klapke doen met Richmond. Enige excuses van de man zouden niet misplaatst zijn !

Standaard

Een gedachte over “Onverdraagzaam !

  1. moortgat reginald zegt:

    turnhout is niet meer de stad van 10-15 j geleden helaas = bedroevend. Ben geen racist maar ge zou het echt wel worden. vrouwen kunnen in hte donker niet meer veilig buiten komen of wist men dat nog niet. probeer op de Grote Markt maar eens op een bankje te gaan zitten = allemaal bezet door ….. schande

    Like

Reacties zijn gesloten.