Geen categorie

Scenario van een slechte film

Stel :

Er is in het midden van de stad Turnhout een leegstaande industriële site. Als overheid tracht je, samen met een of andere projectontwikkelaar tot een herbestemming te komen. Waar het ene met een sisser afloopt, duikt later de idee op van een Privaat-Publieke-Samenwerking (PPS) wat uiteindelijk zal uitmonden in het project Turnova.

Een project waarin de stad zich engageert om de stedelijke academies in onder te brengen evenals de restauratie van een gedeelte van het vroegere Brepolsgebouw. De privépartner zal een woon-winkel-parking combinatie voor zijn rekening nemen.

Na meer dan 40 jaar breekt het moment aan waarop één en ander eindelijk op een officiële manier zal worden geopend. Met vanzelfsprekend de nodige toeters en bellen. Zelfs de Vlaamse Minister-President tekent daartoe ook present.

Maar dan gebeurd er iets wat niemand had verwacht, niemand kon voorzien, namelijk een virus, Covid 19 genaamd, stort ons land in een complete chaos.

In plaats van een grote opening volgt er een voor ons land een nooit geziene lock down en gaan economie, horeca en winkels voor onbepaalde duur op slot.

Het zou een horrorscenario kunnen zijn voor een slechte film…maar het is de keiharde realiteit voor het winkelgebeuren in Turnova. En dit is ongetwijfeld veel meer en veel erger dan zomaar een domper op de feestvreugde.

Wat ik nu waarneem

 1. Er zijn zeker een aantal zaken die goed draaien. Zoals poké bowl, Panos, bakkerij, chocolatier en  KFC. Action en Albert Heijn deden het ook voor de lock down al goed. De beenhouwerij van Peeters-Govers zal het zeker ook wel redden.
 2. Wat de andere zaken betreft die er reeds gevestigd zijn…?!??
 3. Er staan nog vele m² winkelruimte leeg. Dat A.S Adventure in de loop van dit jaar zou openen wisten we al. Maar meteen komt dan ook een grote boîte leeg te staan langs de De Merodelei…
 4. Of en welke zaken de nog leegstaande winkelruimte zullen invullen, daarover werd mijn inziens nog weinig tot niet gecommuniceerd.
 5. Ondertussen is de parking -goed uitgerust, niet te duur en met ruime parkeerplaatsen- nog een  wijdse en redelijk lege vlakte
 6. De site ligt er regelmatig erg vuil, of positiever uitgedrukt, niet erg proper, bij. De afgeknabbelde kippenbotjes en  verpakkingen waaien vrij en vrank over de site, samen met andere rommel bovendien.

En nu ?

Is de weerslag van covid 19, de lock down en de mogelijk zware economische gevolgen al dan niet moordend voor -de verdere uitbouw van- het winkelgedeelte op Turnova ?

Mag Turnhout  hopen dat dit toch nog een èchte hotspot èn trigger zal worden voor het gehele winkel- en horecagebeuren in Turnhout. Voor Turnhout maar ook zeker voor de ruimere omgeving ?

Of ligt het project op apegapen ?

Afbeelding kan het volgende bevatten: schoenen en buiten

In de marge van deze bekommernissen wil ik toch ook even zeggen wat mij heel sterk tegen de borst stuit. De inkom vanaf de Markt oogt vuil en verloederd. Zo zijn er de trappen van het vroegere postgebouw en bij uitbreiding ook de stoep. Het lijkt wel of hier een ganse ton vet/olie werd op uitgekapt, zo smerig ziet het eruit…

En ook de rechterhoek, net voor KFC, is blijkbaar één grote, mottige olievlek waar dan ook nog fietsen en brommers geparkeerd staan.

Beheerders van Turnova : doe hier iets aan alstublieft !!

Standaard

2 gedachtes over “Scenario van een slechte film

 1. Van ammel greta zegt:

  Ik ben blij dat eindelijk iemand dit ter sprake brengt. Zelf heb ik al ontelbare foto s genomen vanaf de ingang op de markt tot aan ons appartement aan academieplein. Schandalig hoe het er soms bij ligt. Turnova is zeker niet het mooie stukje turnhout zoals ze beloofde en waarschijnlijk ook zelf geloofde. Inderdaad :Turnhout doe hier iets aan!!

  Like

Reacties zijn gesloten.