Geen categorie

Het haalt allemaal niets uit…

Regio Antwerpen - Contactpunt Turnhout - Agentschap Integratie en Inburgering

Bij het bekijken en ontcijferen van de werkloosheidscijfers van augustus, bekruipt mij het sterke gevoel dat het allemaal niets uithaalt. Dat ‘allemaal’ slaat terug op de diverse programma’s en acties die vanuit het OCMW werden opgezet om meer leefloners en vluchtelingen aan het werk te krijgen.

Daarbij vernoem ik : de intensieve begeleiding van anderstalige werkzoekenden in leefloon. Een -duur- project wat in 2018 werd opgestart voor in totaal 165 anderstalige nieuwkomers in Turnhout, die op dat moment amper Nederlands verstaan of spreken. In dat kader  verklaarde Luc Op De Beeck later dat minstens 20% van die nieuwkomers analfabeet is -niet kan lezen of schrijven- in hun eigen taal…

Ik vernoem ook het feit dat OCMW Turnhout in 2019 een opleiding magazijnmedewerker heeft aangeboden èn betaald aan 19 anderstalige mannelijke leefloners.

Sociale economie

Het vehikel van de sociale economie in Turnhout bevat echter best wel wat mogelijkheden om mensen op te leiden en toe te leiden naar een tewerkstelling.

Zo wil ik zeker ook vermelden dat het OCMW Het Veldekenshof aankocht en renoveerde. Een project van méér dan 1 miljoen euro, met de bedoeling anderstalige nieuwkomers op te leiden tot een reguliere job in de Horeca.

Tussendoor kochten zij ook nog een wassalon (Gudrun) aan, wat niet zo heel veel later in staat van faillissement werd bevonden. Wellicht had dit te maken met het niet naleven van het contract met de vroegere uitbaters…

En is eveneens een bouwfirma en een vastgoedzaak gevestigd op het adres van De Troef (Beyntellus, 8 in Oud-Turnhout), allemaal met de bedoeling om leefloners op- en toe te leiden naar een job in het normale economische circuit.

Dat ging blijkbaar allemaal niet zo erg vlot, want in 2019 werden vacatures uitgeschreven voor jobstudenten (ook in 2020) en flexi-jobs in het Veldekenshof, ondanks de grote voorraad van anderstalige nieuwkomers in leefloon.

Zo waren er in de werkloosheidsstatistieken van 3 jaar geleden (8/19) 393 andere terug te vinden, hoofdzakelijk leefloners. Maar  3 jaar later, (8/20) zijn dat er al 475…of alweer 25 meer dan vorig jaar (8/19)

Kan u dan, beste lezer, mijn gevoel van het haalt allemaal niets uit een beetje begrijpen ?!

Tenzij er nog steeds een aanhoudende instroom is van anderstalige (erkende) vluchtelingen en hun gezinsherenigers. Ook dat zou oorzaak kunnen zijn van die aanhoudende stijging in de cijfers…

Als dat (wellicht) zo is, dan haalt het niet alleen allemaal niets uit maar is het vooral dweilen met de kraan open !!

Wat er ook van zij, mijn inziens moeten dringend doortastende maatregelen worden getroffen in onze stad om zowel de bestaande programma’s beter te definiëren en vooral minder vrijblijvend en meer resultaatsgericht te maken. De tijd van traumaverwerking zou nu toch wel voorbij mogen zijn…,

Ook de aanhoudende instroom van anderstalige nieuwkomers -vluchtelingen en gezinsherenigers- moet sterk worden verminderd. Onze stad kan dat niet blijven verwerken !!

Voor dat laatste kan en zou een betere spreiding in de regio, minstens al binnen de stadsregio, een goede oplossing betekenen !!

Standaard

5 gedachtes over “Het haalt allemaal niets uit…

 1. jabou1966 zegt:

  En toch dré… Het haalt niet veel uit… Maar de uitzonderingen bevestigen de regel…
  Een goede opleiding Nederlands en de wil om er iets van te maken en de wil om te werken doen wonderen
  En zo zijn er toch heel wat bij… Ze allemaal over dezelfde kam scheren is ook niet correct.. Ik spreek uit ervaring in het bedrijfsleven..
  Het woord loyaliteit is voor deze mensen geen onbekende.. Onze eigen jeugd daarentegen is de betekenis van dat woord veelal vergeten… En waaraan ligt dat…
  Dat ze met veel te veel afkomen.. Tja.. Aan wie ligt dat…
  Je weet dat ondergetekende eerder een rechtse rakker is..

  Like

  • Uiteraard, zoals altijd, bevestigen de uitzonderingen de regel. Het is ook mijn overtuiging dat veel nieuwkomers wel bereid zijn om te werken. Maar als de toestroom blijft aanhouden is het dweilen met de kraan open…spijtig genoeg

   Like

 2. guyheyns zegt:

  Yep, druppels op een hete plaat. Altijd gezegd dat het pamperen niets, maar dan ook niets helpt. Zoveel zogenaamde ‘goede’(?) ‘projecten’ zien ontstaan… Helpt allemaal niet. Harde hand, dat is er nodig… Vivaldi zal ze niet aanreiken jammer genoeg…. Die zal eerder de Zwitsal olie en zalfkes pakken (op kosten van de Vlaming dan wel…) ipv eens goed billenkoek uit te delen…..

  Like

Reacties zijn gesloten.