Geen categorie

Verzoening is nodig

Stapel Gekleurde Handen Stockfoto's en afbeeldingen - Download 116 foto's

Vooraf : ik keur racisme en discriminatie af. Zo doen wij al vele jaren beroep op Dienstenthuis voor  poets- en strijkhulp, met dienstencheques. NOOIT is het bij ons opgekomen om te zeggen dat iemand met een andere nationaliteit of kleur, niet gewenst zou zijn. Er is voor ons wel de voorwaarde dat hij of zij een minimum aan Nederlands moet kennen. En, logischerwijze, dat het moet gaan over iemand die goed kan poetsen.

Moord

De aanleiding van de massale manifestaties in Amerika, overgewaaid naar Europa, is het ontoelaatbaar  geweld van de politie bij de arrestatie van George Floyd. Ik heb dat dan ook onmiddellijk een regelrechte moord genoemd.

Dat de manifestatie in Brussel nooit had mogen doorgaan op deze wijze, heb ik ook al onmiddellijk gesteld. Het kan niet zijn dat een burgemeester -hoe links ook- het grondwettelijk recht van de ene (betogen) boven de grondwettelijke rechten van de anderen stelt (lockdown). En dat geld ook voor die 10.000 personen die alle coronaregels aan hun laars lapten.

Dat uiteindelijk na de manifestatie rellen, brandstichtingen en plunderingen uitbraken, kan noch mag je verwijten aan de doelstellingen van het protest, met name de strijd tegen racisme en discriminatie. Het stelletje ongeregeld schorremorrie die hiervoor tekenen zijn wellicht grotendeels dezelfde als zij die eerder al de gele hesjes-beweging kaapten. En die ook mee aan de basis liggen van rellen bij sommige vakbondsbetogingen. Tegen dergelijk krapuul past maar één reactie en dat is absolute nultolerantie. Onmiddellijk en niet afwachtend.

Beeldenstorm

De laatste dagen stellen we ook een verschuiving vast naar vandalisme en een beeldenstorm. Zowat iedereen die bij één of andere groep niet in het kraampje past, moet eraan geloven. En daarbij gaat het al lang niet meer enkel om Leopold II. Ook Churchill, Columbus en nog anderen, hebben nu de boter gefret.

En vandaag komt minister Bart Somers daar ook nog eens tussen laveren met zijn praktijktesten op de huur- en arbeidsmarkt.  Of hij hiermee regelrecht ingaat tegen gemaakte afspraken binnen de regering ? Dat moeten ze zelf maar bedisselen.

Angst voor de gevolgen

Maar ik ben wel erg ongerust over de gevolgen van één en ander in ons landje. En dan vooral dat men van alle kanten bezig is om meer mensen tegen zich in het harnas te jagen, dan wel op zoek te gaan naar zoveel mogelijk, noodzakelijke empathie en een zeer breed draagvlak, voor deze strijd tegen racisme en discriminatie.

Ik vrees dat het zogenaamd latent racisme wat toch in de samenleving aanwezig is , nu gaat omslagen in keihard recisme. In woord en daad. En dat is het laatste wat we nu nodig hebben.

Verzoening nodig

Wij hebben géén nood aan vandalisme, snel snel excuses voor Leopold II, straatnamen en pleinen die ernaar verwijzen snel snel veranderen… Wij hebben ook geen nood aan een beeldenstorm. Evenmin is er nood aan stoere standpunten en media-optredens van Bart Somers en evenmin van extreem-rechts.

Er is wel nood aan wat ik een VERZOENER zou willen noemen. Iemand die niet enkel boven en los van de politiek kan denken, spreken en handelen, maar ook en vooral boven de waan van de dag staat. Iemand die ècht wil komen tot een harmonieuze samenleving met respect van en voor iedereen !!

Standaard

2 gedachtes over “Verzoening is nodig

  1. Johan Boudry zegt:

    Het ergste is een “vluchteling” doet zijn mond open en gans België moet veranderen!
    Als ik in vb. Nigeria ga verkonden dat de stambeelden moeten verdwijnen ben ik verdwenen! En hier leggen ze ons de wil op en wij moeten van de paljassen in Brussel knikken!

    Like

Reacties zijn gesloten.