Geen categorie

Onverantwoord. Basta !!

Zijn protesten tegen racisme en -Onverantwoord- politiegeweld gerechtvaardigd ?! Absoluut wel. Was de manifestatie zondag in Brussel verantwoord ?! Absoluut NIET.

Ach ja, ik heb het ook wel gelezen. Hoe sommigen zich in bochten wringen om deze manifestatie wel te verantwoorden. Maar dat is bochtenwerk van de slechtere soort.

Jan Segers verwoord het treffend in HLN. “Als het voor de goede zaak is, dan doet de volksgezondheid er blijkbaar niet meer toe” en nog “Het is een overtuiging (antiracisme nvdr) die een evidentie hoort te zijn. Maar of ze daardoor dringend een stuk of wat levens moet kosten ?!” “Dit was geen onzin maar waanzin”

Nadia Nsayi, een Belgisch-congolese politicologe is zo een van die mensen die deze 10.000 betogers wel verantwoord vind. Wel Mevrouw, u getuigt daardoor van bijzonder weinig empathie voor die miljoenen Belgen die al drie maanden de regels correct naleven. U kan zich blijkbaar niet indenken wat dit betekent voor die duizenden families die de voorbije weken zelfs geen afscheid konden nemen van een (corona) overledene. Ik alleszins wel omdat we vorige week nog een schoonbroer ten grave hebben gedragen. En dat is in deze omstandigheden bikkelhard.

Mensen in de gordijnen jagen

Mijn maag draaide dan ook binnenstebuiten bij de aanblik van het Poelaertplein op zondag. En u draaide het mes nog dieper in de wonde door uw uitspraak in GVA vandaag.

Een wereldwijd protest als dit, tegen racisme, heeft nood aan veel, heel veel empathie. Wat u zegt en wat u zondag deed, samen met vele anderen, is net die empathie wegdrukken. Jullie hebben ongetwijfeld duizenden in ons land “in de gordijnen gejaagd”.

En nee, je zal me niet horen zeggen “duizenden racisten bijgemaakt”. Want racisme zit vooral tussen de twee oren, net zoals dommigheid daar ook zit. Racisme is zeggen en handelen naar “Ik moet u en uw soort niet. Ik acht je minderwaardig” Wel Mevrouw, ik heb respect voor u en alle mensen. Maar niet voor uw stellingname en uw schrijnende gebrek aan empathie.

Het komt over alsof al die manifestanten zich zondag superieur achtten. Niet enkel aan de gevaren van corona. Maar ook en vooral aan die miljoenen Belgen die WEL in hun kot bleven maar tegelijk heel veel empathie hebben voor de doelstellingen van deze acties. En nu mogelijks niet meer. Want in tegenstelling tot wat u zegt : België is niet ziek. Wel bijzonder gastvrij. Getuige daarvan de ruim 130.000 mensen die hier de afgelopen 5 jaar toekwamen om asiel te bekomen !

Dat kan toch niet de bedoeling zijn, mensen in het harnas jagen tegen de doelstellingen, neem ik aan !!

Standaard

3 gedachtes over “Onverantwoord. Basta !!

Reacties zijn gesloten.