Geen categorie

Frustraties

Afbeeldingsresultaat voor fotos transmigranten maximiliaanpark

Foto De Tijd

Migratie, asielzoekers, transmigranten…mijn lezers en volgers weten dat ik de vele vragen en bekommernissen die daaromtrent leven heel goed kan begrijpen. Evenzeer kan ik begrijpen dat niet iedereen zijn frustraties daaromtrent op een  nette manier weet uit te drukken op sociale media.

De krantenkoppen van de voorbije dagen wakkeren -begrijpelijk- dergelijke frustraties enkel maar aan. Ik citeer enkele voorbeelden

“Overheid stuurt steeds minder sans-papiers terug. De overheid slaagt er alsmaar moeilijker in om sans-papiers vrijwillig of gedwongen terug te sturen. De oude recepten lijken opgebruikt.”  DS 23/1/2020  (https://www.standaard.be/cnt/dmf20200122_04817232  achter betaalmuur)

“Vreemdelingen­zaken gaat de mist in met gezinsherenigingen. Omdat de Dienst Vreemdelingenzaken de instroom aan aanvragen niet aan­kon, werden visums om naar België te reizen voor gezins­hereniging zonder onderzoek toegekend. Het Rekenhof noemt de situatie ‘zorgwekkend’.” DS 22/1/2020 (https://www.standaard.be/cnt/dmf20200121_04815630 achter betaalmuur)

En in datzelfde artikel : “Gezinshereniging is een belangrijk migratie­kanaal. In de periode waarin het Rekenhof de werking van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) op dat vlak onderzocht – het jaar 2018 – kende België 32.373 ­‘visums lang verblijf’ toe. 43 procent, of 13.946 visums, daarvan was bedoeld voor gezinshereniging.”

Zelf vraag ik me ook af waarom steeds meer van dergelijke informatie op de website van DS, achter een betaalmuur zit…ik mag hopen dat DS dit niet doet om zo weinig mogelijk mensen correct te informeren ? !

Waar ik het wel moeilijk mee heb zijn de onaanvardbare walgelijke reacties op soicale media, naar aanleiding van het ongeluk voor de kust van De Panne, met een bootje met transmigranten. Uitlatingen als ‘ze waren beter allemaal verzopen’ of ‘er mogen nog meerdere verdrinken’ zijn ronduit en walgelijk racistisch.

Dat het gerecht hiertegen wil optreden kan ik alleen maar toejuichen. Als we willen dat sociale media een rol blijven spelen dan moet dergelijk racistisch wangedrag streng, zeer streng worden aangepak.

Dit heeft bovendien helemaal niks te maken met het uiten van frustraties. Enkel en alleen met het botvieren van vuil, smerig en diepgeworteld racisme. Weg ermee !!

Standaard

Een gedachte over “Frustraties

  1. Jaak Mertens zegt:

    Zoals onze overheid het recht op vrije partnerkeuze dient te verdedigen, zo ook mogen we dus verwachten dat ze de misbruiken op een correcte wijze blijft bestrijden?

    Like

Reacties zijn gesloten.