Geen categorie

SAVE

Gerelateerde afbeelding

Met het SAVE-Charter Steden & Gemeenten wil de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) de Belgische steden en gemeenten betrekken bij haar strijd tegen de (nog steeds) te grote verkeersonveiligheid in ons land.

Ook onze stad Turnhout tekende op 19 mei 2015 zo’n savecharter. Ik neem aan dat het uitbreiden van het aantal zone 30 straten ook in dit charter kadert. http://save.ovk.be/turnhout-ondertekent-het-save-charter/

Maar, hoe belangrijk ook, op zich is dat nog ruim onvoldoende en dringen zich ook nog andere maatregelen op. Vooral dan inzake verkeersveiligheid van en voor ELKE weggebruiker.

Ik som de naar mijn inziens belangrijkste maatregelen op

*Komaf maken met het gevaarlijke fietsen in verboden richting. Daarbij denk ik vooral aan de Gasthuisstraat en het eerste stuk van de Warandestraat.

*Komaf maken met het stoepfietsen (uitgezonderd kleine kinderen)

*komaf maken met het in twee richtingen fietsen in straten waar er een fietspad ligt in beide richtingen. Hierbij denk ik zowel aan de Ring als aan de De Merodelei

*Komaf maken met het wild parkeren in woonerven en tegelijk ook komaf maken met het steeds toenemend parkeren in de andere rijrichting

*strenge controles gevolgd door effectieve sancties bij het niet-gebruiken (of zelfs niet hebben ) van de fietsverlichting

*Snel invoeren van gas-boetes bij het overtreden van de snelheid in een zone 30 en eveneens snel invoeren van de nodige en aanhoudende controles na een sensibiliseringsperiode

*Snel maatregelen nemen om het vele vrachtverkeer uit het centrum te houden. (uiteraard uitgezonderd lossen/laden) Voer daartoe een trajectcontrole in.

*Een aantal straten in het centrum moeten dringend worden henieuwd of duurzaam hersteld. Zodat niet alleen het fietscomfort maar ook vooral de fietsveiligheid verbeterd.

*Patsers die hun auto gebruiken als een ‘moordwapen’ zoveel mogelijk uit het verkeer halen en de auto in beslag nemen.

Ook nog even dit : weldra zal er een evaluatie volgen van het circulatieplan, ingesteld bij de opening van Parking Turnova. Ik hoop dat die evaluatie grondig èn objectief zal gebeuren. Naar mijn aanvoelen zouden de paaltjes in de Kwakkelstraat best opnieuw verdwijnen

Standaard

4 gedachtes over “SAVE

 1. RomanC zegt:

  Komaf maken met te smalle straten en toch tweerichtingsverkeer toelaten zoals de vuurkruisenstraat. Het verkeer wordt elk jaar drukker en drukker. Teveel geparkeerde auto’s en onveilige situaties voor de fietsers. Door de geparkeerde auto’s kan er maar 1 rijrichting gebruikt worden. En toch laat men beide richtingen rijden. Met een kleine studie kan je gemakkelijk 1 rijrichting bekomen.

  Like

  • Ik zie echt niet in hoe je nog meer straten eenrichtingsverkeer kan maken zonder dat bewoners nodeloos moeten gaan omrijden. Doe je dat bvb naar de ring of komende van de ring…om maar één voorbeeld/knelpunt te noemen. Ik woon al 40 jaar in het centrum van Turnhout en heb nog nooit het in dubbele richting rijden en parkeren als een probleem ervaren. Maar het is in dergelijke straten net wel goed dat de snelheid beperkt is tot 30km/uur. Mijn slogan is altijd al : er is een plaats voor iedereen in het verkeer…als ook iedereen op zijn plaats blijft. Een voorbeeld : als ik via de Patriottenstraat de Kruishuisstraat inrij en ik zie een fietser die uit de andere richting komt dan laat ik die eerste veilig apsseren vooraleer mijn (auto)weg te vervolgen. Ook als is er in principe plaats om mekaar te passeren. Respect en verkeersinzicht lost vele problemen op in het verkeer, althans dat is mijn overtuiging. Zo lang chauffeurs denken altijd en overal als ‘eerste’ te moeten zijn blijft de onveiligheid bestaan vrees ik…Misschien kan al veel worden opgelost door in sommige straten ‘vluchthavens’ te voorzien tussen de geparkeerde auto’s ?

   Like

 2. RomanC zegt:

  Vluchthavens zou een oplossing kunnen zijn. Dat hebben ze in de smalle Ieperstraat ook gedeeltelijk gedaan.

  Like

 3. Johan Boudry zegt:

  Je moet niet alleen alles in het werk stellen voor de fietsers! die denken keizer te zijn! Wat ik hier zie moet je in Gent niet proberen! daar stoppen de combi’s nog om keizer fiets de boek op te zwieren!

  Like

Reacties zijn gesloten.