Het gefusioneerde ziekenhuis AZ-Turnhout viert dezer dagen hun 10 jarig bestaan. Dat is een belangrijke mijlpaal. Net zoals de fusie tussen het vroegere OCMW-ziekenhuis en het CM-ziekenhuis op zich ook al een mijlpaal was.
De twee ziekenhuiscampussen (voorlopig toch nog steeds) vervullen een enorm belangrijke regionaal Kempische rol. En zelfs verder tot over de Nederlandse grens. Maar deze fusie kwam er niet zonder slag of stoot. Vooral financieel.
Er moesten immers twee totaal verschillende realiteiten inzake statuut van geneesheer-specialisten worden verzoend. Eigenlijk zelfs drie. Want de geneesheer-specialisten van het OCMW-ziekenhuis hadden het Centrum voor inwendige geneeskunde langs de Parklaan. Hiernaar werden patiënten veelal verwezen na een behandeling en/of operatieve ingreep, voor verdere opvolging.
Maar ook de loon- en arbeidsvoorwaarden van het personeel van deze twee ziekenhuizen waren danig verschillend. En daarnaast was er nog de historische schuld die het OCMW-ziekenhuis torste ten bedrage van maar liefst 13 miljoen euro.
Deze fusie kon er dus maar komen, nadat een akkoord werd gevonden over deze financiële put en de overname van de -vooral- pensioenlasten van het vastbenoemde OCMW -ziekenhuis personeel.
Om de put van 13 miljoen te dempen werd meteen 10 miljoen euro afgeschreven van de stedelijke reserves. De rest van dit bedrag zou worden gecompenseerd door de Turnhoutse burgers een verhoging van de personenbelasting cadeau te doen. Van 6%naar 7,5%.
En de pensioenlasten, goed voor ruim 6 à 7 miljoen€ per jaar kwamen dan maar in de begroting van het OCMW terecht.
As we één en ander samentellen, dan mag je stellen dat deze fusie, de afgelopen 10 jaar, al dik 80 miljoen heeft gekost aan Turnhout. Aan de belastingbetalende Turnhoutenaar.
Niemand anders uit de gemeenten in de ruime kempense regio, die gebruik ma(a)k(t)en van dit ééngemaakte ziekenhuis heeft ooit één eurocent van deze fusiekosten -die trouwens verder blijven oplopen wat de pensioenlasten betreft- moeten betalen.
Dré – wij mochten (moesten) alle twee al wel eens beroep doen op één of alle twee van de Turnhoutse ziekenhuizen – wij alle twee werden er – denk ik toch – goed geholpen en kunnen weer “verder tot de volgende keer” – want – of wij nu willen of niet – komen doet die ook – ik vervoer de laatste tijd ook regelmatig mensen of naar het éne of naar het andere – waarmee ik nog altijd niets zegde over de financiële gevolgen hiervan – misschien speciaal omdat die gevolgen – op het moment je geholpen wordt niet van “tel” (in verband met financieel geen slecht woord) zijn – hiermee wil ik niet zeggen : “zwijg en stop met zagen” – het is goed dat er soms iemand minstens eens over nadenkt en het probeert te verwoorden – ik wil alleen maar zeggen : “goed dat ze er zijn en dat er mensen worden geholpen verder te leven”
LikeLike
Ik heb ook niet de indruk dat ik ‘zaag’ hoor Fonne. Trouwens, wat de kwaliteit van zorg betreft hebben wijzelf absoluut ook géén klachten. Evenmin zal je mij de noodzaak van deze ziekenhuizen in twijfel weten trekken.
LikeLike
Zeker heel nuttig om het financiële plaatje eens boven te halen én te wijzen op de noodzaak dit te delen met omliggende gemeenten die hier ook gebruik van maken .
LikeLike