Geen categorie

Laissez Rouler *

 

Het is me wat de laatste dagen. Het verkeerscirculatieplan wat Turnhout opmaakte naar aanleiding van de opening van de parking onder Turnova. Ik heb de tijd genomen om één en ander via facebook op te volgen.
Laat duidelijk zijn : zelf heb ik van bij het bekend maken van dit plan gesteld dat dit de best mogelijke oplossing is. En daar blijf ik ook van overtuigd. Want we moeten één zaak goed beseffen : met het invulen èn openstellen van de Turnova-site/parking is de weginfrastructuur in Turnhout centrum géén sikkepit veranderd.

Je kan het centrum van Turnhout bereiken via de zuidkant langs de Graatakker en Herentalsstraat of via de Rubensstraat, Korte Gasthuisstraat welke ‘doodloopt’. Wat de oostkant betreft is dat via de Otterstraat. Via de Gasthuisstraat (westkant) zijn enkel nog bussen van de lijn toegelaten. Dit is dan ook een winkel-wandelstraat.

Wie vanuit richting Antwerpen komt volgt dus best een route via de Stationsstraat, Warandestraat en zo naar de parking. Wie langs het noorden richting centrum wil kan dat via de Stwg. Op Oosthoven of langs de Kastelein/Elisabethlei. En iedereen moet het centrum verlaten langs de Patersstraat (in het noorden) om of naar de ring te gaan, of via de Begijnenstraat en Warandestraat, Turnhout te verlaten.

Nu was dat laatste eigenlijk al wel een tijdje zo. De vestiging van Turnova en parking veranderd aan deze situatie dus helemaal NIETS.
Met dit plan cirulatieplan, maakt Turnhout meteen ook komaf met een aantal steeds drukker gebruikte sluiproutes. Zo ondermeer wat de Lindekensstraat/Nijverheidsstraat en de Beekstraat betreft.

Voortaan is het ook niet meer mogeljk om via de Kwakkelstraat en Draaiboomstraat met de auto naar de straten aan de oost- of zelfs noordkant van Turnhout te rijden. Want verkeer zoekt, net zoals water, altijd de weg van de minste weerstand.

Meer dan ooit gebruikt men de ring als verkeersverdeler om zoveel als mogelijk de woonstraten in het centrum autoluw te maken en meteen ook veiliger fietsroutes te creëren. En dat is een goede zaak.

Voor hen die stellen dat het een blunder is om deze Turnovaparking te realiseren toch even het geheugen opfrissen. Toen in 2007 de concessieovereenkomst van de Warandeparking werd getekend was er al sprake van een rotatiesysteem met wat (toen nog) de Brepolsparking werd genoemd. En ook bij de heraanleg van de Markt werd NIET geopteerd voor een ondergrondse parking, vermits er in de PPS constructie met Turnova een -grote- ondergrondse parking werd voorzien.

Deze parking is een welgekomen zaak voor de bezoekers aan het Turnhoutse centrum, shoppers en horeca-gebruikers

Conclusie : dit plan verdient een ernstige kans. De voorziene evaluatie (die best ook niet TE vroeg komt) kan indien nodig leiden tot bijsturingen. Maar vooral : geef jezelf even de tijd om aan deze nieuwe verkeerscirculatie te wennen. Automobilsten die zich nu vastrijden op een nieuwe versperring zullen snel en noodgedwongen de juiste route wel gaan volgen.

Wat ik persoonlijk wel betreur is dat het verkeer blijft circuleren over de oostkant van de markt (kant kursaal) dat maakt mijn inziens de -noodzakelijke- virtuele verbinding tussen Turnova shopping en het shoppen in de Gasthuisstraat (en ook omgekeerd) zo goed als onmogelijk…waar het nochtans de bedoeling was om van beiden communicerende vaten te maken.

*laat het rollen

Standaard

3 gedachtes over “Laissez Rouler *

  1. Ludo zegt:

    Om Turnhout uit te rijden is er inderdaad niets veranderd. De oplossing zoals ze er nu is, is de beste. Maar een bink en iets tijd geven?

    Like

  2. Philip Hermans zegt:

    Goede samenvatting. Maar het gaat niet ver genoeg. De Nieuwstad (woonerf!) en de Bentelstraat zijn nog steeds te druk. Enkel richting in de Bentelstraat (van Otterstraat naar Nieuwstad) is een oplossing. Er wordt ook veel te hard gereden en de uitrit van Raf & Otje maakt het er ook niet veiliger op.

    Like

Reacties zijn gesloten.