Geen categorie

Klimaat

Afbeeldingsresultaat voor fotos rokende schouwen

Ik ben geen wetenschappelijke bolleboos. Dus van mij mag je niet verwachten dat ik hier een wetenschappelijk onderbouwd statement maak over het klimaat. Maar dat we allemaal belang hebben om de leefbaarheid en de luchtzuiverheid blijvend te optimaliseren, daar ben ook ik van overtuigd.
Ik geef maar enkele voorbeelden van hoe wij -op een eenvoudige manier-meer en beter zorg kunnen dragen voor ons klimaat. Als ik in deze winter ’s avonds nog even buiten ga of een raam openzet om even een frisse neus te halen. Dan word ik overvallen door de penetrante geur van verbrand hout en/of andere rommel. Of als ik onderweg ben met de auto. Dan valt het me steeds meer op dat er heel wat dieselwagens rijden die ‘feller roken als de schouw van ’t fabriek van Olen’ (zoals we dat vroeger wel eens plachten te zeggen). Personenauto’s èn bestelwagens waarvan ik me dan afvraag : gaan die wel jaarlijks naar de autokeuring ? Vaak gaat het ook over buitenlandse nummerplaten. Die staan hier niet ingeschreven en moeten dus niet naar die autokeuring…

Spijbelen

Maar tegelijk heb ik toch ook heel wat vragen bij dat aanhoudend spijbelen. Als ik aan Google de vraag stel : ‘is spijbelen een probleem ?‘ , dan krijg ik een hele rits antwoorden die ‘ja’ zeggen. Studies, campagnes tegen spijbelen, oproepen van deskundigen om niet te spijbelen, persartikels…enzovoort.

Het meest recente persartikel dateert van kort voor de spijbelende klimaatstappers. Hilde Crevits, minister van onderwijs, doet hierin nog een oproep ‘Spijbelen kunnen we niet aanvaarden. Jongeren die spijbelen blijven vaker zitten of halen geen kwalificatie. Ouders hebben de verantwoordelijkheid om samen met de school en het CLB ervoor te zorgen dat hun kind in de klas zit en te beseffen dat er niet zoiets bestaat als een dagje onschuldig afwezig te zijn.’

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181108_03924978

Maar…sinds de oproep van Anuna De Wever is elke oproep en/of verwijzing naar dat niet aanvaardbare spijbelen als sneeuw voor de zon verdwenen. Bij politici, scholenkoepels en -vooral ook- bij zowat alle opiniemakers !

Welke schooldirectie, lerarenkorps, ouders, minister en politici allerhande…heeft of kan zich in de toekomst nog beroepen op de nodige autoriteit om spijbelgedrag tegen te gaan, te bestraffen of, laat staan, ongedaan te maken ??!!

In de nabije toekomst zal Google op de vraag ‘is spijbelen een probleem’ wellicht antwoorden : nee, absoluut niet. Want Anuna De Wever en extreem links hebben het spijbelen geïnstitutionalseerd

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/wouter-beke-extreemlinks-heeft-de-klimaatbeweging-gekaapt-dat-is-niet-onschuldig~a624d2b3/

https://www.encyclo.nl/begrip/Ge%C3%AFnstitutionaliseerd

Blijft bij dit alles de belangrijkste vraag : wie zal dit betalen. Er is nu reeds een tekort op de begroting van 8 miljard euro.

Standaard

3 gedachtes over “Klimaat

 1. Vermeulen Frans zegt:

  Wat het spijbelen betreft Dre heel simpel hou het kindergeld is 3 maanden in , als men graag show verkoopt laat ze het op zondag is aflappen , en wat ons milieu betreft alle beetjes helpen uiteraard maar al is naar het Oostblok gekeken wat voor ons bangelijk is kan daar met de glimlach , en noch over Azië gezwegen ( China ). Man man doen wij het nog relatief zeer goed !!!

  Like

 2. Mertens Michel zegt:

  Dré, akkoord, de jeugd moet op hun spijbelgedrag afgerekend worden. Dat beseffen ze zelf ook wel.
  Heel het CO2 – verhaal gebeurde vooral de laatste 50 jaar, in onze rijkere industrielanden,met 2 miljard van de 7 miljard bewoners van onze planeet. Ook wij, de gewone burgers hebben deelgenomen aan het ongebreideld verbruik van de fossiele brandstoffen.Onze jeugd wijst ons hiervoor terecht met de vinger. Wat we al die jaren hebben verkorven weegt oneindig maal meer door dan hun spijbelgedrag. Dat komt wel wel terug goed, maar dat kunnen we niet zeggen ivm. het CO2 gebeuren: 15 á 40 % van de uitgestoten CO2 blijft meer dan 1000 jaar , nadat de uitstoot gestopt is, in de atmosfeer aanwezig .

  Like

  • Mijn bekommernis is dat wat men vandaag; vanuit diverse hoeken in de samenleving, aanmoedigd, namelijk spijbelen i.c. voor het klimaat morgen evenzeer moet kunnen voor, bijvoorbeeld, spijbelen voor meer personeel en betaalbare zorg of een ander thema wat de publieke opinie beroert. Ik heb echt geen moeite met een eenmalig spijbelen voor het klimaat. Anders is het wanneer men aanhoudend wil spijbelen om steeds weer dezelfde boodschap uit te dragen. En wie heeft ‘straks’ nog de nodige autoriteit om dat aanhoudend spijbelen een halt toe te roepen??

   Like

Reacties zijn gesloten.